A Dunakanyar színes városának, Szentendrének kanyargós kis utcácskái tele vannak művészettel és kultúrával. A város hangulata utánozhatatlan.

Miben rejlik Szentendre különleges szépsége?

A település egyszerre egyesít magában sok kivételes értéket, szinte már fogalommá téve így a város nevét. A művészettel való különleges kapcsolata, a bájos belváros, a Szentendrei-Dunaág, a főváros szomszédsága, a nyüzsgő kulturális élet a környező természet szépsége – hol találkozik mindez egyszerre? Ezt a különlegességet érezni valahogy az embereken is, ahogy sétálunk a város kis utcácskáin. Az, hogy itt mindenféle művészeti ágat tárt karokkal fogadnak, és tere van az alternatív megoldásoknak, utánozhatatlan miliőt csempész a hétköznapokba is.

Művészet és kultúra

Mi az a művészeti ág, ami ne lenne fellelhető Szentendrén? A kortárs alkotások gyűjtőhelyének is nevezhetnénk. A galériák és sokszor az utcák is neves és feltörekvő festők műveivel vannak tele. A város régóta otthona az absztrakt festmények születésének. A kézművesek és iparművészek boltjai és standjai olyan sokrétűek és színvonalasak, mintha egy jól berendezett kiállítóhelyen járna az ember. A múzeumok gyűjteményei és kiállításai ugyancsak rendkívül értékesek és színesek. Kortárs szobrok és street art alkotások kapnak helyet a közterületeken, nagy örömére a fotózkodó turistáknak. A galériák olykor bepillantást engednek belső életükbe is, tárlataik pedig sok érdekességgel szolgálnak. A képzőművészetek mellett a zene is könnyen tud érvényesülni. Egy szentendrei szerint a sok hangulatos beülős hely valamelyikében szinte mindig fellép egy-egy helyi banda, a koncerthelyszíneket pedig megtöltik a barátok és az ismerősök. Bár turistaként egy nyüzsgő kulturális központnak tűnik a város, a helyiek olykor egy nagy „falunak” tekintik, ahol mindenki ismer mindenkit, és ahol mindig történik valami. Az itteni zenészek mellett számos országosan ismert előadó is részt szokott venni a szentendrei rendezvényeken, fesztiválokon. A Szentendrei Teátrum a színház szerelmeseit várja minőségi programjaival. A kultúra lüktető jelenléte megjelenik a könyvbemutatókon és más hasonló programokon is.

A Duna hullámai

Akit nem a művészet vagy a kultúra vonz, azt is könnyen magával ragadhatja Szentendre varázsa és a Dunakanyar jellegzetes hangulata. Elég egy üveg helyi bor és pár jó barát a Szentendrei-Dunaág partján egy nyári estén a tökéletes élményhez. A víz mellett mindig nagy az élet: kutyások és piknikezők, vagy a „büfékocsik” vendégei élvezik a Duna szépségét. Kenuval vagy kajakkal is felfedezhetjük a vízi élővilágot.

Azok a kis utcácskák

Színes esernyők a fejünk felett, esetleg rojtos lámpabúrák. Rejtett kis zugok, kanyargós lépcsők, szűk kis utcák, egymás hegyén-hátán lévő épületek. Szentendrén sétálni kicsit olyan, mintha egy francia városban lennénk. Erre a hangulatra erősítenek rá a helyi üzletek és éttermek is. Meglepő helyeken felbukkanó apróbb vagy nagyobb street art alkotások teszik mesebelivé a belvárost; sokan örülnénk annak, ha ez a példa ragadós lenne hazánkban. A bazáros stílus helyett minőséggel és sokféle ízléssel találkozunk, ami jólesik a szemnek. A Dunakanyar környék pedig tele van szebbnél szebb kirándulóhelyekkel és városi látnivalókkal.

Előző cikkMűköröm munkához is
Következő cikkMeddig élünk ép testben?