Bár a nappalok már hosszabbodnak, hónapok óta kevesebb napfényhez jutunk. Hideg van és esik, a szél elviszi a nyakunkból a kendőt, ami után idétlenül futhatunk a körúton. Az évszak önmagában kevés plusz energiával kecsegtet, ezért most inkább a saját tartalékainkra kell hagyatkoznunk. A cikk végére kiderül, hogy vannak.

Nem csak Blue Monday

Az év legdepressziósabb napjának választották január harmadik hétfőjét Dr. Cliff Arnall pszichológus képletével. (Angolul a „blue” nem csak kéket, hanem szomorúságot, levertséget is jelent.) Ő igyekezett minden tényezőt figyelembe venni, hogy alátámaszthassa tézisét.

Az októbertől feldíszített boltok, a karácsonyi zenék és a decemberi készülődés mind egy meleg hangulatú, szeretetteljes légkörben eltöltött ünnepi időszakra készít fel minket. A túlevéstől persze jön a lelkiismeretfurdalás, amit sokan az újévi fogadalmakkal próbálnak megszüntetni. Mivel azonban ezek változtatási kísérletek 60-70 %-ban néhány héten belül kudarcot vallanak, jelentkezik még egy frusztráló paraméter.

Tehát van alapja a szakember megállapításának, mely szerint január közepére egyre rosszkedvűbbek az emberek, a kollégái nem osztoznak teljes mértékben ennek tudományosságában. Sőt, azóta mér maga Dr. Cliff Arnall is úgy érzékeli, hogy az észrevételei nem a depresszió valós problémájára és annak gyógyítására való fókuszt segítették, hanem egy elnagyzolt, közösségi médiában szerepeltethető hashtag lett belőle.

Mit tehetünk?

Amennyiben tényleg „csak” egy kis téli kedvetlenségről van szó, néhány apró trükkel kimozdíthatjuk magunkat a komor napok okozta búskomorságából. Természetesen ilyenkor a tartalékainkhoz nyúlunk, hiszen egy lehangoltabb időszakban nehezebb megtenni a kezdő lépést még akkor is, ha egyébként egy kedvenc időtöltésünkről lenne szó.

Készítsünk listát, mik azok, amik általában jó kedvre derítenek, energetizálnak minket! Ezután nincs más dolgunk, mint erőforrásainkat tekintetbe véve éljünk ezeknek a pillanatoknak!

  1. Mozduljunk ki a lakásból! A hóvihar vagy a szeles esőzés persze nyomós indok lehet, de egy csendesebb, akár napsütötte néhány órát kiválasztva fényterápián vehetünk részt, a leghitelesebb helyről: a természetből. A szakértők szerint télen délelőtt 10 és 12 óra között a legideálisabb az időjárás egy sétára.
  2. A nevetés gyógyít, sokszor halljuk, és ezt a tél közepén is kipróbálhatjuk. Videómegosztókon számtalan vígjáték, bohózat, vicces jelenet található, amelyekkel feldobhatjuk a hangulatunkat. Ha a barátokkal ötletelünk, olyan részekről is tudomást szerezhetünk, amelyre egyébként nem találtunk volna rá.
  3. Vegyük elő a lejátszási listánkat a gondosan összegyűjtött zeneszámokkal, amelyektől garantáltan felvidulunk, akár még táncra is perdülünk.
  4. Az otthon melegében, a kedvenc fotelünkben ülve egy puha pokróccal: olyan kép, amely mindig a nyugalmat juttatja eszembe. Egy bögre forró teát kortyolgatva, a régóta olvasásra váró könyvvel a kezünkben vagy egy izgalmas filmsorozattal a tévében igazi kikapcsolódásban lehet részünk. Pihentető, és energiát ad.
  5. Ha a sport eddig nem volt része az életünknek, legalább tegyünk néhány kísérletet. Lehet, hogy megtaláljuk a hozzánk illő mozgásformát. Ha nem is rendszeres sport, és nem az újévi fogadalom, ami hajt, az aktuális kedélyállapotunkon javíthatunk egy jó választással.

+1 Találkozzunk a barátainkkal, ha az egyedül töltött idő mellett társaságra is vágyunk. Kölcsönösen jót tehetünk egymással, ugyanis egy együtt elfogyasztott kávé kíséretében mindannyiunk kedve jobb lesz. Érezzük a másiktól felénk áradó szeretetet, miközben mi is adhatunk belőle.

A januári üzemmód egyszerre takar ellentétes dolgokat: egyrészt „takarékon vagyunk” az energiaszintünket tekintve, mivel nem mozdulunk ki minden nap egy baráti, akár bulizós estére, amely feltölthetne, nincsenek séták a kellemes hőmérsékletű parkban, és lehet, hogy még anyagilag is érezzük a karácsonyi költekezés hatásait. Másrészt viszont kénytelenek vagyunk a takarék helyett feldobni magunkat, hogy ne kerüljünk tartós hullámvölgybe, ahonnan aztán nehezebb kimászni. Tehát az, hogy energiánk legyen, energiába kerül. De ez a befektetett munka is megéri hosszú távon.

Azonban ha valakinél két hétnél tovább fennállnak a depresszióra utaló tünetek, keressünk fel szakembert! Figyeljünk a környezetünkre! Ha tudjuk, hogy valaki fázik, segítsük meleg ruhával, takaróval! Ugyanez vonatkozik a kedélyállapotra is, az év minden napján. Törődjünk a szeretteinkkel, hiszen egy időben elhangzó jó szó életet menthet. Örömöt szerezhetünk, együtt nevethetünk és támaszt jelenthetünk egymásnak.

Wágner Rózsa

Előző cikk2022 megtervezése – vissza az alapokhoz, évtervezés papíron
Következő cikkMagabiztosabbak a rövid hajú nők?