Ez az indiai eredetű ital valójában se nem kávé, se nem tea. Vagyis, persze attól függ, ki mit ért kávé vagy tea alatt. Az biztos, hogy a hagyományos chai alapja egy masala, vagyis fűszerkeverék, amiből fekete tea hozzáadásával főzik meg az italt. A nálunk is népszerű változatban tejjel dúsítják, és jó néhány receptben a teát csak egyszerűen elhagyják belőle. Bárhogyan is készítjük is el, egy dolog közös: nincs ember, akinek az ízéről ne a karácsony jutna eszébe.
Számos helyen kapható már kész chai fűszerkeverék vagy szirup, azonban a legpraktikusabb és legolcsóbb módja, ha otthon készítjük el a szirupot saját igényeinkre szabva, melyet később kedvünk szerint adagolhatunk kedvenc forró italunkhoz, így jutva instant karácsony érzéshez az év végi munkahelyi hajtásban vagy éppen hétvégenként a kanapén lazítva, karácsonyi filmekkel hangolódva a közelgő ünnepre.
Hozzávalók:
500 ml víz
3 tk. fekete tea vagy 2 filter
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teasákanál őrölt szerecsendió
1 teasákanál őrölt szegfűbors
1 teasákanál őrölt szegfűszeg
Fél teáskanál kardamom
2 darab csillagánizs
méz, cukor vagy bármilyen édesítő ízlés szerint
Elkészítés:
A vizet egy kis edénybe öntöm és belekeverem a fűszereket. Ezt követően elkezdem melegíteni, majd amikor már forr a fűszeres víz, lekapcsolom a tűzhelyet, és 5 percig hagyom hűlni. Ezután a teafiltereket és a cukrot, mézet, vagy édesítőszert is hozzáteszem, és újra melegíteni kezdem. Ha ismét forrni kezd a szirup, félreteszem. Miután kihűlt, tiszta üvegbe öntöm, és hűtőben tárolom. A szirupot habosított tejhez, vagy tejeskávéhoz adom. A tökéletes arány kifejlesztése már a te feladatod, én 20 ml szirupot szoktam adni 2 dl habos tejhez. Természetesen növényi tejet is használhatsz, ha pedig extra energiára van szükséged, önts hozzá egy eszpresszót vagy egy adag fekete teat.
Extra tipp:
Szép üvegbe csomagolva, saját készítésű karácsonyi ajándéknak is kiváló.