Ha már ki is alakítottuk az egészséges életmódot támogató szokásainkat, akkor sem egyszerű mindenki számára a home office vagy kötelező szabadságolás időszaka. Eltér a napi ritmusunk, mert nem megyünk be minden reggel a munkahelyünkre, nincsenek nyitva a fitnesztermek, és van, aki unalmában eszik. 5 + 1 tippet hoztam, hogyan maradjunk fittek a korlátozások ideje alatt is.

Aki A-t mond, most B-t is

Ürügyet gyorsan lehet találni, mit és miért nem teszünk meg. A magyar ember gazdag fantáziával van megáldva, ezért ha eddig „A” indokunk volt, most könnyen találhatunk egy „B” indokot is. De vajon megéri-e az eddigi eredményeinket rombolni, hogy a korlátozások lejártával dupla munkánk legyen eltakarítani a romokat és elvégezni a helyreállításokat? A kérdés költői, azonban mindenki magában találhatja meg a választ.

Az egészséges életmód mellett letett voksunkkal fizikai és szellemi fittségünkhöz is hozzájárulunk. Amint csökken a fegyelmünk, a fókusz eltolódik, és idővel egyre nehezebb lesz visszatérni jó szokásainkhoz. Na, de mit tartsunk szem előtt, hogy kirobbanó energiával hagyhassuk el a lakásunkat a szigorításokat és megvonásokat követően?

Tervezett étkezések

A személyre szabott étrend végig elkísérhet életünk folyamán. Ez nem egy „trendi” dolog, hanem az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapjául szolgál. A szakember által összeállított terv tartható, hiszen a napi ritmusunkhoz, életvitelünkhöz és kalóriafelhasználásunkhoz lesz kialakítva, így nem egy 30 napos diétával, hanem egy finom és egészséges hozzávalókból elkészíthető menüsorral találkozhatunk.

Nassolás

Nincs ember, aki ne nyúlna néha édességhez, vagy egy kis tiltott falatkához. Azonban a főétkezések közötti csemegéket úgy is kiválaszthatjuk, hogy ne dobjon le magáról a mérleg. Kis hazánk gazdag zöldségekben és gyümölcsökben, ezért almát, körtét, uborkát és társaikat nyugodtan fogyaszthatjuk, vitaminok, ásványi anyagok és rostok tekintetében szervezetünk hasznára válnak. A legbiztosabb, ha nem található otthon junkfood. Jó hír, hogy az összetevők ismeretében nem kell teljesen elvetnünk a nem túlcukrozott desszerteket vagy a saját magunk által készítetteket sem.

Ivás

A folyadékpótlás számos élettani hatása miatt elengedhetetlen, de súlyos betegségek is elkerülhetők vele. Bár otthon kevesebbszer juthat eszünkbe vizet inni, mégis érdemes rávenni magunkat, mert egy határig az éhségérzetet is csökkenti, és szellemileg is frissebbek maradunk.

Mozgás

A napi 30 perc sport nem egy nagy ördöngősség, persze itt megint elővehetők a már begyakorolt kifogások. Mivel a korlátozásokkal több idő szabadult fel, így az időhiányra már nem lehet hivatkozni. Hatékony online edzések találhatók a videómegosztó portálokon, több edző is tart ingyenes órákat hetek óta a közösségi média oldalain. Ilyenkor még mindig igénybe vehető a „nincs elég motivációm” – hiszen az egészség és az állóképesség fejlődése valakinek nem ösztönző, az „unalmas az otthoni torna” – viszont órákat lehet nyerni az utazással és a zuhany is biztosan tiszta, vagy a „nincsenek eszközeim” – a székre fellépkedhetünk, a szőnyegen csinálhatjuk a felüléseket és súlyzónak használhatunk megtöltött flakonokat.

Szünet

Ahogy a munkahelyen, úgy otthon is tartsuk be a pihenőidőket. Mindenképpen különítsük el a helyet is a laptoptól, tehát álljunk fel az asztaltól. Sétáljunk egy kicsit bent, vagy a teraszon, meredjünk távolabbra fél méternél. Gondolatainkat is szellőztessük, hogy újult erővel és fokozottabb figyelemmel végezhessük utána munkánkat.

+1 Friss levegő

Bár a korlátozások betartásával kevés lehetőségünk maradt a szabadban való tartózkodásra, azonban az előírások betartásával mégis találhatunk alkalmat és helyszínt egy sétára a szabadban. Ügyeljünk, hogy egymástól min. 2 méterre haladjunk el az erdei ösvényen vagy a tóparti sétányon, ne fogdossunk össze korlátokat, padokat! Használjunk kézfertőtlenítőt, ne nyúlkáljunk az arcunkhoz. Ha nincs mód a kimozdulásra, ne becsüljük le az ablak kinyitásával beáramló friss oxigén jótékony hatását sem!

Wágner Rózsa

Előző cikk5 tápanyag, mely segít legyőzni a tavaszi fáradtságot és kimerültséget
Következő cikkEmberek, akik sok energiánkba kerülnek