Télen az első havat a Mátrában várjuk, így méltán itt van a hazai téli sportok központja. Legyen snowboard, sí vagy szánkó, itt mindenre találunk lehetőséget.

Télen is sportosan

A Mátra minden évszakban nagy vonzerővel bír az aktívan sportolók számára. A tél pedig különleges lehetőségeket nyújt: síelés, snowboardozás, szánkózás, korcsolyázás, téli teljesítmény túrázás vagy éppen sífutás. A Mátra adottságai nagyszerűek az ilyen sportokhoz. De már egy egyszerű séta a téli erdőben is kellemes kikapcsolódás és jó mozgás. Hol találhatunk a téli sportjainknak megfelelő helyeket és pályákat?

Az ország tetején, Kékestetőn

A Kékesi sípályákon különböző szinteken lehet snowboardozni és síelni. Ezeken a részeken sok múlik a természetes havazáson és egyéb tényezőkön, ezért a pontos nyitva tartásról időben tájékozódjunk. A Déli pálya hosszabb, az Északi pálya pedig extrémebb. Szezonban nem szabad ezeken a helyeken szánkózni, de szezon előtt és után is csak az erre kijelölt helyeken csúszkáljunk. Például a Déli pálya alján, a Veronika réten érdemes megnézni egy nagyobb havazás után, hogy alkalmas-e szánkózásra. A sípályákon fontos mindenkinek odafigyelnie a biztonságra, és pontosan betartani a szabályokat. Kékestetőn fizetős parkolóra számítsunk, és szép téli időben igyekezzünk korán érkezni, hogy mindenképpen legyen még parkolóhelyünk. Több helyen is van lehetőségünk finomságokat fogyasztani, meleg italokat inni egy csúszással töltött nap után. A TV Torony kilátójából kinézve pedig úgy érezhetjük, mintha a felhők fölé kerültünk volna. Kékestetőről indulva remek téli túrákat is tehetünk, élvezve a táj fehér szépségét.

Síelés Mátraszentistvánban

A Mátra másik híres sípályája Mátraszentistvánban található. Modern felvonókkal, a hüttében finomságokkal, a pályán hóval találkozhatunk. Bár a hóágyúzás sokat segít, a nyitás minden szezonban változhat, ezért itt is érdeklődjünk indulás előtt. A snowboard és sí mellett kevésbé megszokott módon is csúszhatunk: kipróbálhatjuk a téli SummerTubingot, ami olyan élmény, mintha egy nagy fánk töltelékeként csúsznánk.

Megálló Mátraházán, majd még tovább

Ha Gyöngyös fele megyünk Kékestetőről és Mátraszentistvánból, akkor menet közben megállhatunk Mátraházán is. Ha másért nem, egy kis meleg ételért érdemes leparkolni. Ha a terepen való téli sportokat kedveljük, akkor is jó választás lehet ez a mátrai kis település. Számos túraútvonal indul innen gyönyörű helyekre, nagy a parkoló, és könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel is. Aki például szívesen űzi a sífutás sportját terepen, vagy szívesen túrázik télen, annak jó választás lehet. Mátraházáról továbbhaladva elérjük Sástót, egy bájos hegyi tavat. Különösen hideg teleken lehet korcsolyázni a tó természetes jegén. A jég vastagságát szakemberek ellenőrzik, figyelve arra, hogy csak biztonságos időben engedélyezzék a korcsolyázást. A tó körüli tanösvényt viszont mindenkinek érdemes végigjárnia. Gyermekekkel is teljesíthető, és útba ejthetjük a Sástói kilátót is. Innen pár kilométerre elérjük Mátrafüredet, ahol minden hétvégén nyüzsög az élet. Szánkózásra itt találni a legkönnyebben megfelelő pályákat.

GB

Előző cikkVégre elégedetten élni!
Következő cikkA közös élmény a legjobb ajándék