Gyerekként az óvodástársunk játéka kellett, fiatalon pedig olyan autókról álmodoztunk, amit sem mi, sem a szüleink nem engedhettek meg maguknak. Az eltúlzott ábrándok elégedetlenséget szülnek, és boldogtalanságot vonzanak. De ha ügyesen határozzuk meg céljainkat, élhetünk elégedetten!

Már gyerekkortól

Ha csak a saját kamaszkori énemre gondolok, számtalan elégedetlenségi forrás jött velem szembe nap mint nap. Nem voltam a kórus, sem a művészi torna csapat tagja, de nem értem el az áhított 180 cm-t sem, mint Claudia Schiffer. Amikor ezek jutottak eszembe, nőtt a frusztráltságom. Felnőtt fejjel pedig milyen butaságnak tűnnek. Hiszen énekelni és szaltózni nem tudok és nem is kezdtem el tanulni, miért is lennék a csapatok tagja? Hogy milyen magasra növök, genetika és nem a vágyaimtól függ. Ahogy elengedtem ezen vágyakat, egyszerűen a helyére billent az egyensúly. Kinek milyen hasonló története van a fiatalabb éveiből? Ugye, hogy visszatekintve mennyi felesleges önmarcangoló órát, napot válthatnánk vidámabbra?

Hogyan legyünk mégis elégedettek?

Az elmúlt évek frusztrációit már nem tudjuk elmulasztani, azonban a jelenre hatással vagyunk. Megéri a saját magunkba fektetett munka. Csak néhány tipp, hogy az elégedettség útjára léphessünk.

  1. Elég vagy! Elég jó, elég erős, elég szép. Mivel egyedi is, ezért ne másokhoz hasonlítsd magad!
  2. Az önkritika hasznos dolog, de ne vigyük túlzásba! A kívülről érkező bírálatoknál pedig mindig vegyük figyelembe, hogy ki és milyen szándékkal mondhatta.
  3. Csökkentsük a fogyasztásunkat! Minél többször nézegetjük a számunkra szükségtelen árucikkeket a webshopokban, amelyekre esetleg nem is telne, saját elégedetlenségünket alapozzuk meg. Az előre átgondolt és célzott vásárlás viszont megadja az elégedettség érzését.
  4. Részcélokat meghatározva és kis lépésekkel haladva könnyebben érhetjük el a végső célunkat, és a kisebb sikerek tovább motiválnak minket az úton. A prioritások felállításával egy kicsit fel is lélegezhetünk a to-do listánk teljesítésekor, hiszen egy nap csak 24 órából áll.
  5. A hibáink helyett az erősségeinkre összpontosítsunk! A hibáinkból felkészült szakértők vagyunk, de kishitűség miatt az erősségeinknek nem adunk elég teret. Mi lenne, ha változtatnánk?
  6. Csökkentsük a félelmeinket! Ugyan a félelem egy ősi ösztön, amely az életben maradáshoz nyújt segítséget, mégsem szabad engedni, hogy átvegye az irányítást felettünk! Vegyük sorra, mit történhet, és ha már volt hasonló csalódásunk, akkor mi az, amit ezen alkalommal jobban, eredményesebben csinálhatunk!
  7. Teremts magadnak szabadidőt! Mikor is volt ilyen utoljára? Régen és azt mondod, hogy „Á, nincs nekem erre lehetőségem/időm”? Hogy kiszellőztethesd a fejed és lenyugodhass, a főzéshez hasonlóan tervezd be azt az időt, amit magadra szánsz! Kezdetben lehet 15 perc, de később emeld addig, amíg jól esik!
  8. Tankoljunk energiát! A kedvenc időtöltésed kikapcsol, ezért nem érdemes elhanyagolni. Zenehallgatás, tánc, sport, egy kellemes meleg fürdő vagy könyvolvasás? Csak érezzük, hogy jár nekünk!
  9. Válts perspektívát! Képzeld el, mit mondana egy barátod vagy egy idegen az adott szituációról? Amint egy kívülálló szemszögéből nézed a helyzetedet, sok konfliktus és elégedetlenség forrása kerül új pozícióba. A távolsággal a zavaró részletek elhalványodnak, és a lényegre koncentrálhatsz.
  10.  Legyél hű, de magadhoz! Eddigi életed nagy részében másoktól vártad a megerősítést és a dicséretet, ám soha nem tudtál nekik teljesen megfelelni? Dobd el a megfelelési kényszert, és helyezd végre magadat előtérbe! Ha egyedül nem megy, egy pszichológus vagy coach segíthet megtalálni saját magadat és az egyensúlyt, amivel végre elégedett lehetsz.

Ha csak azt tartjuk szem előtt, hogy mi nincs a ruhásszekrényben, nincs bikinifitt alakunk vagy melyik témákban nem vagyunk még mindig elég jártasak, megkeserítik a napjainkat. Mindeközben észre sem vesszük, mennyi mindenünk van és bizony van, aki a mi kinézetünkkel, ruhatárunkkal és műveltségünkkel lenne elégedett. Találj magadnak fél órát, ülj le a kedvenc teáddal és szemléld az életed kívánt részleteit. Láthatod, hogy mennyi mindent elértél már, hol tartasz most és milyen sok jó dolog áll még előtted. Az álmaink legyenek határtalanok, de egy kis realitásérzéket és fokozatosságot mindig tartsunk meg, hogy amíg el nem érjük álmainkat, addig se legyünk elégedetlenek!

Wágner Rózsa

Előző cikkSegítség – alacsony a vérlemezkeszámom!
Következő cikkHavas sportok a Mátrában