Mennyiszer nyomjuk meg a szundi gombját a telefonon, és fordulunk még a másik oldalunkra 5 percre, mielőtt tényleg kikecmeregnénk az ágyból! Magunk is nehezen hisszük el ezekben a percekben, hogy bizony vannak reggelek, amikor csak úgy egyszerűen, fitten ugrunk talpra. De milyen rutinokat kövessünk, hogy ez egyre gyakrabban előfordulhasson? Nézzük!

Csöng a vekker, és még mindig nem tudom magamat rávenni, hogy kikászálódjak a puha takaró alól. Ez persze télen érthetőbb, hiszen a lábujjunkat kidugva a paplan fedéséből már észlelhetjük, hogy más hőmérséklet vár, ahogy elkezdjük a készülődést. Fáradtság lesz úrrá rajtunk, és a belső dialógus is csak nehezíti az ébredezést. Érdemes azonban átszoknunk olyan gyakorlatokra, amelyek segítik az életteli napindítást.

Elegendő, jó minőségű alvás – a kiindulópont

Az ébredésünket az alvás órái előzik meg, amely hat a teljesítőképességünkre. Ez utóbbi pedig nagymértékben függ attól, hogyan kezdjük a napot. Tehát nem csupán a reggeli hangulatunk, hanem az előttünk álló órák és munkaidő is befolyásolva lesz általa, mondja a dortmundi Leibniz Intézet kutatója, Hannah Schade. A Német Alváskutató Intézet munkatársa, Hans-Günter Weess viszont úgy fogalmaz, hogy az alvás a legfontosabb regeneráló-program, amellyel rendelkezünk emberként.

Ha a test és a lélek ki tudta pihenni magát az alvásra szánt időben, nő a teljesítőképessége és csökken a baleset rizikója is. A közép-európai átlagos alvásigény 6-8 óra. Nehezítés, hogy a bioritmusnak ellentmondóan korán kell ébredni a pontos munkakezdéshez, vagy hogy sokan későn fekszenek le, ezáltal korlátozva az alvásidőt. Ez vezethet krónikus alváshiányhoz is.

Ébresztő! – tippek

Ki ne szeretne teli energiával kelni ki az ágyból és indulni a napnak? Ha pedig már megvolt a kell mennyiségű és kielégítő minőségű alvás, néhány dolog szem előtt tartásával máris közelebb kerülhetünk álmaink ébredezéséhez.

Ha felhúzzuk a rolót, vagy a függöny elhúzásával engedünk fényt a szobába, esetleg a hajnali órákban lámpát is kapcsolunk, elindítjuk a szervezetünkben az ébredés folyamatát. Az ablaknyitással a levegőt is kicserélhetjük a helyiségben. A cortisol nevű hormon az ébredésnél kerül kibocsátásra, amelyet a zuhanyzással, fogmosással vagy reggeli tornával csak fokozni tudunk.

Ha be tudjuk építeni reggeli sportot a napirendünkbe, tehát ennyivel korábban ébredni, hogy még a munkahelyre is beérjünk, természetesen nyert ügyünk van. Ugyanakkor ha csak egy kevéske mozgássort illesztünk be, már azzal is előbbre vagyunk, mint nélküle. Serkenti a véráramlást és az anyagcserét, az agyunkba friss oxigén jut.

Neked is kopog a szemed az éhségtől reggel? Akkor érdemes reggelire fogyasztanunk egy falatot a kedvenc tápláló, de nem emésztést terhelő ételünkből. Persze ez a kérdés is megosztó, hiszen van, aki nem eszik ébredés után, ám mindenkire érvényes, hogy közvetlenül ébredés után és az első étkezés előtt igyon meg egy pohár langyos vizet.

Ha a napjaink stresszesek, bevethetjük a jóga napindító mozdulatait, de a lényeg, hogy megteremtsük magunknak a nyugalom szigetét – még ha csak egy negyed órára is! Érezzük a hálát mindazért, amit az életünkben már elértünk, az egészségünkért, a szeretteinkért! Pozitív hangulat az állandó pánik és készenlét helyett. Ha nem is ülünk le meditálni, szánjunk néhány percet arra, hogy célokat tűzünk ki magunknak az előttünk álló napra. Ha stresszes időszakunk van, akár ennek a „jól kezelése” is lehet egy cél. De gondoljunk csak bele, hogy egyáltalán mit tehetünk az adott napon a hosszútávú céljainkért, vagy van-e olyan feladat, amely éppen foglalkoztat minket és közelebb kerülhetünk a megoldásához? Mi az, ami motivál minket éppen, vagy belekezdhetünk-e valamibe, ami motivációt és sikerélményt adhat az elkövetkezendő időszakra?

Kapcsoljuk be a kedvenc zenénket és tegyünk néhány tánclépést! A tánc, mint a mozgás egy fajtája beindítja a boldogsághormon termelését, és egy perc is elegendő ahhoz, hogy jobb kedvűen, magunkat kreatívnak érezve indítsuk a napot.

Wágner Rózsa

Előző cikkNem szeret sportolni? Anélkül is mozoghat eleget!
Következő cikkHogyan alakíthatsz ki kapszulagardróbot?