Ahogy melegszik az idő, akár el is felejthetnénk a köznyelvben felfázásként emlegetett betegséget, azonban a gyulladás nem csak közvetlenül a hideg padlón járkálástól alakulhat ki. Milyen intézkedésekkel óvhatjuk magunkat a nyári hónapokban?

Tünetek, amelyeknél gyanakodhatunk

Ha panaszként gyakori és sürgető vizelési inger, égő, csípős fájdalom jelentkezik a vizelet ürítésekor, kis mennyiségű vizelettel, amely zavarossá válik – gondolhatunk gyulladásra. Ezt általában a húgycsőben megtelepedő és elszaporodó baktériumok okozzák. Mivel irritálják a nyálkahártyát, amely a húgycső és a hólyag belsejét borítja, a kellemetlen érzés szinte megkerülhetetlenül jön elő.

A húgyutakba kerülő mikrobák mellett a hormonrendszert érintő változások, a női ciklus szakaszai is okozhatnak a felfázáshoz hasonló panaszokat.

A hideg lábak távoli hatással bírnak az egész testre

Gyerekkoromban unásig hallgattam a szüleim, nagyszüleim intelmét, hogy ne menjek mezítláb a konyhába, ne üljek a teraszon a hideg lépcsőre. Mára már tudom, hogy a figyelmeztetés jogos volt. Naponta kapom magamat azon, hogy bizony vastag zokni vagy papucs nélkül flangálok a lakás hűvösebb pontjain. Ugyanakkor a nyári melegben különösen jól esik a konyha hideg kövére lépni. Igen, csak nekem, aki kifejezetten fogékony a felfázás típusú megbetegedésekre, kerülnöm kellene ezeket a helyzeteket!

A kihűlt lábak ugyanis legyengíthetik a hólyag vérkeringését, ami által csökken a kórokozókkal szembeni ellenállóképesség. Nem legenda, oda kell figyelni és egyszerűen nem kilépni a meleg papucsból.

Kezelés

A húgyhólyag nyálkahártyájának gyulladása gyakrabban érinti a nőket, mivel a nők rövidebb húgycsövén könnyebben feljuthatnak a kórokozók a hólyagba. A kezelés szempontjából fontos, hogy akut vagy krónikus megbetegedésről van-e szó, mert a visszatérően jelentkező betegség mögött akár cukorbetegség, hólyagsérv is állhat.

A fertőzést a belekben jelenlévő e coli idézheti elő. Kiegyensúlyozott táplálkozással, pre- és probiotikumokkal azonban a bélrendszer egészsége visszaállítható. A kutatások azt is bizonyították, hogy az immunrendszerünk működése pedig összefügg a beleink egészségével. A csípős vizelet és a gyakori vizelési inger észlelését követően a kezelésre alkalmazhatunk természetes gyógymódokat is, a szakember tanácsa szerint azonban legfeljebb csak 3 napig! Érdemes orvoshoz fordulni a megfelelő célzott kezelésért, ha a tünetek nem szűnnek meg, vagy súlyosbodnának. Ilyen további panaszok lehetnek például a véres vizelet, az alhasi görcs, láz előfordulása.

Mit tehetünk?

  1. A húgyúti megbetegedések esetében hatásos gyógyító inger a meleg, így a 39 Celsius-fokos vízben való lábáztatással is érhetünk el eredményt. A meleg ülőfürdő vérbőséget okoz, ezért ez nem minden esetben ajánlott.
  2. Inni, inni, inni! Természetesen vizet vagy gyógyteát, nem cukrozott, színezett, szénsavas üdítőket. A napi 2-3 liter folyadék átmossa a hólyagot, kiöblíti a baktériumokat.
  3. A gyulladásos időszakban kerüljük az izgatóbb hatású, fűszeres élelmiszereket és a kávét, alkoholt.
  4. A hideg lábúak figyeljenek a lábuk folyamatos melegen tartására!
  5. Kiegyensúlyozott étrend, vitaminok fogyasztása az erős immunrendszerért.

A nyár ellenére jelentkezhetnek a felfázás tünetei, és a kórokozók a közös fürdők használatakor is bekerülhetnek a szervezetünkbe. A kezeletlen húgyúti fertőzés esetén a kórokozók vesemedence-, vesegyulladáshoz is vezethetnek, de a fertőzés érintheti a női szerveket is. Az immunrendszerünk támogatása nem csak a téli, hűvösebb hónapokban fontos, hanem a magasabb átlaghőmérsékletű napokon úgyszintén. Figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, az aktív életmódra és a megfelelő mennyiségű és minőségű rekreációra, mert az egészségünkre mindegyik kiemelt hatással bír.

Wágner Rózsa

Előző cikk„Én ezt nem ehetem meg!”
Következő cikkHajfestés otthon