Magazinok, internetes oldalak szólnak az egészséges táplálkozásról, a tudatos ételválasztásról. Nemcsak a tükörképünkért gondoljuk meg, mi kerül a bevásárlókosárba, hanem az egészségünk érdekében tegyünk meg minden tőlünk és pénztárcánktól telhetőt.

Ha a sok olvasott és hallott adat között nem tudunk kiigazodni, vagy nem tudjuk, hogy ezek közül személyre szabottan mi lenne a legelőnyösebb számunkra, érdemes szakemberhez fordulni és meghallgatni a tanácsát.

A dietetikus tíz pontban foglalja össze a tudatos táplálékbevitel aranyszabályait:

1. A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan működéséhez, a sejtek és szövetek regenerációjához, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség megőrzéséhez. Olyan biokémiai folyamatokban vesznek részt, amelyek során a táplálék energiává alakul. Bármely vitamin hiánya károsítja az anyagcsere-folyamatokat, a vitaminok egymás hiányát nem pótolják. A felgyorsult élethez hozzátartoznak a vitaminkiegészítések. A táplálkozás nagymértékben megváltozott az évszázadok során, kevésbé figyelünk arra, hogy mit eszünk. Léteznek komplex multivitamin-készítmények, és olyanok, amelyek csak egyes vitaminok pótlására szolgálnak, a legkorszerűbbnek a komplex készítmények tekinthetők.

2. Ne vigyük túlzásba a szalámifélék, „töltelékes áruk” fogyasztását, ezeknél is a mennyiség helyett inkább a minőségre figyeljünk. Este 6 óra után már ne nagyon együnk, kivéve, ha akkor ér véget az edzés. Mivel energiára van szükségünk, igyunk meg egy fehérjét, szénhidrátot tartalmazó turmixot, amely feltölti az energiaraktárakat.

3. A napi energiabevitel egy 80 kilogrammos férfinak kb. 2500 kcal, persze ez attól is függ, hogy mennyit mozog. Ha az étkezés megváltoztatásával fogyást akarunk elérni, az energiabevitelt nem szabad annyival csökkenteni, hogy a nagyobb fizikai terhelést ne bírjuk. Fogyókúrás italokkal például csak egy-egy étkezést váltsunk ki.

4. Jobban ügyeljünk az elfogyasztott folyadék mennyiségére is, a munkahelyen megivott fél liter kávé ugyanis nem biztos, hogy kielégítő a szervezet számára. Óvakodjunk a sörfogyasztástól, amely rengeteg fölösleges kalóriát jelent.

5. Általában hadilábon állunk a kalciummal is. Sokaknál nem elegendő a bevitel, ezért napi 2,5-5 dl tej elfogyasztása ebből a szempontból is ajánlott. A sajtokkal azonban vigyázzunk, egyes típusoknak magas a zsírtartalma.

6. Fokozatosan kezdjük el a mozgást, és az eredmény nem csak a tükörnek fog tetszeni.

7. Sajnos a gyors siker elérése érdekében sokan nyúlnak a térfogatnövelő szerekhez, amelyek nem csak a kezdő testépítőknek nem tesznek jót. Jobb, ha a szervezet előbb megszokja a terhelést, mert a hirtelen megnövekedett testtömeg túlságosan megterhelő. Ráadásul az inak lassabban erősödnek, mint az izmok, ezért ebből is sérülés lehet.

8. Sportoláshoz nem ajánlottak az olyan energiaitalok, amelyek koffeint tartalmaznak. Igyunk inkább ásványvizet vagy összetett szénhidrátot tartalmazó 8-10%-os oldatot.

9. Az egészségesnek tartott fogyás havi 2 kg-ot jelent, ami elérhető azzal, ha a napi átlagos energiabevitelünket 500 kcal-val csökkentjük. Persze minél nagyobb testtömegtől akarunk megszabadulni, annál lassúbb üteműnek kell lennie a fogyásnak. Ez nemcsak azért megerőltető, mert nem nyúlhatunk kedvünkre a hűtőszekrény felé, hanem többletet jelent a keringésnek, és a fogyást kísérő pszichés tényezők is fontos szerepet játszanak.

10. Fogyásnál a szervezet csökkenti az alapanyagcseréjét, de valamennyit még raktároz is a bevitt energiából. Ha azonban gyors eredményben bízva drasztikus fogyásba kezdünk, a diétával való hirtelen leállás pluszproblémák forrása lehet. Amikor újra több energia jut a szervezetbe, a még alacsony alapanyagcsere és az ugyanazon a szinten maradó raktározás eredménye akár plusz kilogrammok felvétele is lehet. Döntsünk inkább a lassabb, de biztosabb módszer mellett, ebben az esetben is érdemes a dietetikus tanácsát kérni.

WR

Előző cikkMeddőség, a rettegett diagnózis
Következő cikkNem mindegy, hogy tejallergia vagy tejcukor érzékenység