A szemfelszíni szárazság okozta kellemetlen érzés a betegek által az egyik leggyakoribb szemészeti panasz.  Mit jelent ez konkrétan? A betegek szemszárazságra, idegentest érzésre, égő-csípő érzésre panaszkodnak, emellett fényérzékeny a szemük és gyakran bevörösödik. Sok esetben hideg hatására is jelentkeznek a tünetek.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján zajlott vizsgálatban olyan embereket vontak be, akik száraz szemes panaszaik legalább 3 hónapja voltak, emellett a könnyfilm-felszakadási idő kevesebb, mint 5 másodperc volt, és a szemfelszíni betegség index (OSDI) kérdőíven legalább 13 pontot értek el. Ezen kívül más betegségük nem volt és kontaktlencsét sem viseltek. A méréseket egy csepp tartósítószer-mentes, 0,15% cink-hialuronátot tartalmazó szemcsepp becseppentése után 5 perccel, valamint egy hónapig tartó, napi négyszeri alkalmazását követően megismételték. Ennek elteltével egyik beteg sem igényelt könnypótlást a szemészeti vizsgálatok előtt legalább 12 órával. A tanulmány igazolta, hogy e szemcsepp alkalmazása, melynek hatása akár 12 órán át tart, ajánlott az enyhe és középsúlyos szemszárazság olyan eseteiben, ahol az egyéb készítményekkel folytatott kezelés ellenére a kóros szemfelszíni érzetek továbbra is fennállnak.

A szemszárazság leggyakrabban a fokozott könnypárolgás miatt alakul ki, ami már a könnyfilm kismértékű sérüléséből is adódhat. Ez lehet akár a könnyfilm legbelső vagy a legkülső rétegének felszakadása is, mindkettő következménye a szemfelszín kiszáradása és a kellemetlen tünetek megjelenése. Emellett ok lehet a csökkent könnytermelés is, ami betegségek, szemműtét vagy hosszan tartó kontaktlencse viselésének következménye lehet. Míg régebben inkább az idősebb korosztályt érintette, ma már népbetegségnek számít. Az életkor mellett összefüggésbe hozható a nők hormonális változásával a menopauza idején, bizonyos gyógyszerek szedésével, az allergiával, a légszennyezettséggel, az UV sugárzással, a számítógép, TV, okostelefonok és egyéb informatikai eszközök előtt töltött megnövekedett idővel, a légkondicionálóval, a rossz beltéri világítással, a kevés alvással. Egyszóval mindennel, ami a modern világunkhoz és így mindennapjainkhoz tartozik.

Elsősorban a kiváltó okok megszüntetésére érdemes törekedni, ezen túl a kezelés alapja jelenleg a könnypótlás, mellyel enyhülnek a kellemetlen szemtünetek. A könny pótlására sokféle műkönny áll rendelkezésre, ezek közül népszerűek a hialuronsavat tartalmazó készítmények, mivel amellett, hogy hatékony a probléma megoldásában, természetes anyagról van szó. Az emberi szervezetben gyakorlatilag mindenhol előfordul, a szemben, a bőrben, a csontokban és az izmokban igen nagy koncentrációban. A hialuronsav biológiailag lebomló, nem mérgező és nem okoz gyulladást, hatása akár 12 órán keresztül tart.

Előző cikkMiért ártunk magunknak, miközben szeretnénk sokáig élni?
Következő cikkA vashiánnyal nem szabad játszani!