Egy kis séta a szabadban sokat képes tenni az egészségünkért és a hangulatunkért. Hogyan fordíthatjuk még inkább javunkra jótékony hatását? Próbáljuk ki a nordic walkingot!

Túrázás segítséggel

Ma már nem kelt akkora feltűnést egy turista egy pár síbotnak kinéző holmival a kezében. Sok túrázó előszeretettel használj a túrabotokat mindennapi kirándulási során. Nem is csoda, hiszen nagymértékben képes megkönnyíteni a mozgást, és helyes használatával akár nagyobb teljesítményre is képesek lehetünk. Növeli a stabilitást, ezáltal élvezetesebbé tudja tenni a nehezebb terepeken való túrázást is. Sokan szeretik például hegyvidékeken vagy meredekebb túraútvonalakon. Természetesen akkor működik igazán jól, ha olyan túrabotot választunk, ami megfelel az adottságainknak és az igényeinknek.

Túrabot kontra nordic walking bot

Azt tudjuk, miért jó a túrabot. De mire való akkor a nordic walking bot? Mi a különbség a kettő között? Mondhatjuk, hogy a célja abban hasonló, hogy a nordic walking bottal is könnyebb a mozgás. Kinézetre is hasonló a két eszköz, mégis vannak eltérések a kialakításban és a felhasználásban is. Míg a túrabotoknál inkább a strapabírás a fő szempont mondjuk egy meredekebb emelkedő miatt, addig az utóbbinál inkább maga a haladás elősegítése, az izmok átmozgatása a cél, főként sík terepen. Az egyik túrázáshoz, a másik egy speciális sétához kell. Emiatt bár első ránézésére talán nem tűnik fel, más anyagokat használtak az elkészítésük során. Egy szakképzett eladó biztosan a segítségünkre lesz, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő eszközöket. A nordic walking botokat mindig párban árulják, és az egész sport ezek helyes használatán alapul. Nagy szerepet kapnak a speciális csuklópántok, amik hátralendítésnél lehetővé teszik a botok elengedését. Léteznek teleszkópos változatok, amik könnyebben szállíthatóak, de megvannak a maguk hátrányai is. Ami nagyon fontos, hogy a magasságunkhoz igazítsuk a botot, hiszen ez sokat fog jelenteni a későbbiekben.

Egyszerű séta; vagy mégsem?

A sífutók már évtizedek óta ismerik a nordic walking jótékony hatását. Viszonylag egyszerű sporttól van szó, mégis jót tesz az egészségnek, könnyen karban tart és közben a szabadba csábít. Képes növelni az állóképességünket, és egyszerre megmozgatni igen sok izmunkat; olyanokat is, amiket a hétköznapok során kevésbé használunk. Persze mindehhez szükséges a helyes technika elsajátítása.  Ha már megvan a megfelelő felszerelés – magasságunkhoz igazított botok, kényelmes sportruházat és cipő –, akkor el kell kezdeni „megtanulni sétálni”. Nagyon sok leírást és videót találunk a témában, ez is mutatja a sport egyre növekvő népszerűségét. Az elején mégis érdemesebb egy szakember tanácsát kikérni. Erre azért van szükség, mert sokkal könnyebb egyből megtanulni a helyes technikát, mint később korrigálni a már berögzült rossz mozdulatokat. Találhatunk személyi edzőket és csoportos túrákat, sőt nagyobb rendezvényeket is, ahol segítséget kaphatunk. Ha az internetes kereséssel nem jártunk sikerrel, akkor kérjünk segítséget a legközelebbi túraboltban.

A szabadban sétálni mindenkinek jól esik

Az egyik különlegessége a nordic wlakingnak az egészségre gyakorolt jótékony hatása. A mozgás, a különböző izmok igénybevétele, a szabadban eltöltött idő mind jólesik a szervezetnek. Sok olyan betegséggel is végezhető, amikkel más sport tiltólistán szerepelne. Fiatalok és idősebbek is szívesen űzik. Sokan egyedül végzik ezt a sportot, mások számára inkább remek társasági program.

GB

Előző cikkAz otthon melege – ideális hőmérsékleten
Következő cikkFérfi ékszerek és kiegészítők a hétköznapokban