A dohányzás – például a szívre és érrendszerre gyakorolt – káros hatásaival mindannyian tisztában vagyunk, láthatjuk, olvashatjuk nap, mint nap a cigarettásdobozok és egyéb dohánytermékek csomagolásain. De ha tudjuk, hogy ennyire ártalmas, hogy tehetett mégis szert ekkora népszerűségre szerte a világon?

Európában a dohány Amerika felfedezése után vált ismertté. A 16. századtól már Erdélyben is termesztették, akkoriban a nagyszebeni orvosok a dohányzást megelőző módszerként alkalmazták pestisjárvány idején. Az 1830-as években, elsősorban a katonák közt terjedt el igazán, akiknek ingyen – néha étel helyett – osztogatták az újonnan megjelent, mai formájában ismert cigarettát. 1915-ben 22 dohánygyár létezett Magyarországon. A cigaretta hatásait illetően az 1920-as években következett be fordulat, ekkor kezdték felhívni az emberek figyelmét a veszélyeire és az első ártalomcsökkentő intézkedések is napvilágra kerültek (pl. csökkentett nikotintartalmú Nikotex).

„A dohányzás káros az egészségre” feliratot 1978 óta kötelező ráírni a dohánytermékek csomagolásaira. 2004-től pedig már nem csak rejtve, hanem nagy fekete keretben lehet látni a figyelmeztetést, majd kilenc évvel később megjelent a képi illusztráció is. 2012-ben betiltották a nyilvános zárt helyeken, valamint a köztereken való dohányzást, 2013-tól pedig már csak nemzeti dohányboltban lehet dohányterméket vásárolni. A fenti intézkedéseknek, a folyamatos és drasztikus áremeléseknek, az egészségtudatosság növekedésének hála, a dohányzás egyre népszerűtlenebb, egyre inkább nem kívánatos tevékenység. Az ELEF (Európai Lakossági Egészségfelmérések) adatai szerint Magyarországon 2009-ben még a felnőtt lakosság 31 %-a, míg 2014-ben 27,5 %-a dohányzott, tehát valóban egyre kevesebben hódolnak ennek a káros szenvedélynek.

Előző cikkNem mindegy, hogy tejallergia vagy tejcukor érzékenység
Következő cikkSürgősségi fogamzásgátlás