Sokszor érzed magad fáradtnak, mintha az erőd végén lennél? Stressz a munkában, megfelelés otthon? Ha már a hobbid sem tud feltölteni, gyorsan vedd sorra a tüneteket és előzd meg, mielőtt jelentkezne a teljes kiégés!

Mit teszünk, amikor érezni kezdünk egy megfázást? Beteget jelentünk és otthon kúráljuk magunkat. De mit csinálunk, amikor pszichésen nem mennek rendjén a dolgaink, és ettől egyre levertebbek vagyunk? Semmiségnek tekintjük, és igyekszünk továbbmenni a napi teendőink listáján, hogy az adott határidőre a legtöbbet kipipálhassuk.

Ha hónapokig, évekig a teljesítőképességünk határán dolgozunk, magasabb pszichés terhelésnek vagyunk kitéve. A kimerültség és elégedetlenség mellett mégsem vagyunk képesek kikapcsolni, és elengedni a feladatokat, ráadásul ignoráljuk a pihenés iránti igényünket is.

Azonban ez a hozzáállás teljesen hamis útra terel minket! Bár megszoktuk, hogy a feladatainkat senki nem végzi el helyettünk, ha nem lépünk ki a mókuskerékből, komoly veszélynek tesszük ki magunkat – először pszichésen, de később a testi tünetek is jelentkezhetnek. De melyek lehetnek ezek?

  1. A korábban megszokott és pihentető alvásmennyiség már nem hat ugyanúgy, viszont a tartós fáradtsághoz és levertséghez társul a kedvetlenség és motiválatlanság, valamint többször hibázunk munkánk során, esetleg megjelenik az álmatlanság is, jusson eszünkbe a kiégés megjelenése.
  2. A sport sem segít, pedig eddig energiát adott a munkahelyi hajtás után. Előfordulhat az is, hogy emeljük a heti edzések számát, remélve, hogy újra meghozza azt a kikapcsolódást és boldogsághormon mennyiséget, amelyet ezelőtt néhány hónappal, azonban csak a fáradtságunkat, kimerültségünket fokozzuk általa. Ha a testünk nem bírja, érdemes ezzel is szünetelni egy kicsit.
  3. A koncentráció egyre többször hiányzik. Egyik gondolatról ugrunk a másikra, hibázunk, vagy elfelejtünk dolgokat a munkánkban vagy a magánéletünkben egyaránt. Legalább egy napra lépjünk ki a hétköznapokból, és figyeljünk saját magunkra. Egy hosszú séta, meditáció vagy bármely tevékenység, amely magunkról szól és relaxál minket, a hasznunkra válik.
  4. Szorongás, félelem. Emelkedik a pulzusunk, izzadunk és nem látjuk a helyzetből való kiutat? Csak ne pánikoljunk! Ehelyett vegyünk mély lélegzeteket, amellyel a szervezetünk számára is azt az üzenetet küldjük, hogy minden rendben van. Vegyük azonban komolyan a szervezetünk jelzéseit, és járjunk utána a megfelelő gyógymódnak!
  5. Fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre. A lelkünk állapota és a fizikai betegségek közötti kapcsolatról már az ókorban is írtak. A „legkönnyebben” az életmódunkat vehetjük górcső alá. Kiegyensúlyozott a táplálkozásunk? Elegendő vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutunk az ételeink, étrendkiegészítőink által? A folyadékutánpótlásunk kielégítő? Fizikailag aktívak vagyunk, megvan a heti 150 perc mozgás? Ezek azok az alapok, amelyek megléte egy egészséges szervezet működéséhez szükségesek. Tehát ha ezek rendben vannak, mehetünk tovább a stressz, a psziché irányába a kérdéseinkkel.
  6. A lakás tükrözi a közérzetünket. De ha itt is megjelenik a káosz, szintén gyanakodhatunk arra, hogy a fejünkben is rendet kell tenni. Mosatlan edények, egy hete száradó ruhák vagy jól elrejtett porszívó? Kevésbé tudunk haladni a to-do listánkkal, amely az elején még frusztráltságot, egy idő után viszont nemtörődömséget okozhat.
  7. Ingerültség. Bár az első hetekben-hónapokban még nem tudjuk beazonosítani a kiégés tüneteit, azt már érzékeljük, hogy fáradtak vagyunk. Ha erre még a környezetünk is felhívja a figyelmünket, előfordulhat, hogy egyre ingerültebbek is leszünk, hiszen nem csak a feladatainkat nem tudjuk ellátni a tőlünk megszokott tempóban, mások is észreveszik, és tudtunkra adják ezt.

Munkahely, háztartás, család, sport és egyéb állandó elfoglaltságok vannak jelen a mindennapjainkban, de a pihenés, feltöltődés sem maradhat ki a sorból. A taposómalomban lépkedéskor sajnos ez sokszor az utolsó helyre kerül, és a megfelelés, feladatorientáltság mögül ki sem látunk. Ha egyre csak növekszik a pihenés és a könnyítés utáni vágy, keressünk magunknak szakembert, és ne hagyjuk elhatalmasodni a kiégést.

Előző cikkHogyan erősítsük az immunrendszerünket?
Következő cikkHogyan ne legyünk kiegyensúlyozottak?