Sokan keverik a két fogalmat, pedig érdemes tisztában lennünk a különbségekkel. A tejallergia egy immunreakció a tejfehérjével szemben, míg a tejcukor vagy laktóz érzékenység elégtelen vagy hiányos enzimműködés, intolerancia.

A tejallergia vagy más néven tejfehérje allergia, ami főként három éves kor alatt jelentkezik, a leggyakoribb ételallergia Magyarországon. Kialakulásának oka, hogy az emésztőenzimek a szervezetbe jutott tejfehérjét allergén anyagként azonosítják, amire az immunrendszer különböző allergiás reakciókkal válaszol. A kazein, a béta-laktoglobulin és az alfa-laktoglobulin az a 3 fehérje a tehéntejben található 20 fehérje közül, amelyek a leginkább felelőssé tehetők a tejallergia kialakulásáért. Az immunrendszer túlzott reakciója jelentkezhet neurológiai -, bőr -, légúti – és emésztőrendszeri tünet formájában is.

A laktóz érzékenység hátterében a tejcukor lebontásáért felelős laktáz enzim csökkenése vagy teljes hiánya áll, ami azt eredményezi, hogy csak minimális mértékben, vagy egyáltalán nem történik meg a tejcukor glukózra és galaktózra történő lebontása. A laktóz érzékenység egyénenként eltérő méreteket ölthet, valakinek a szervezete kis mértékben tudja tolerálni a tejet, van, aki a legkisebb mennyiségre is azonnal és hevesen reagál. Legjellemzőbb tünetek a fejfájás, émelygés, hasi panaszok, hányinger, puffadás, híg széklet jelentkezése.

Fontos tehát tudni, hogy tejallergiában vagy tejcukor érzékenységben szenvedünk, mert csak pontos diagnózis birtokában válik lehetővé a diétás étrend megtervezése és betartása.

Előző cikkTudatos táplálkozás
Következő cikkDohányzás: hatalmas népszerűségtől a teljes bukás felé?