Múzeumba és kiállításra látogatva a művészeteket ünnepeljük és csodáljuk. Milyen öltözék illik egy ilyen eseményre?

Hová megyünk?

Kiállítás és kiállítás között nagy különbség lehet. Egy elegáns megnyitóra vagyunk hivatalosak, vagy hazafelé útközben beugrunk a könyvtár aktuális tárlatára? A családi nyaralás zsúfolt programjai között szerepel egy múzeum, esetleg csak ezért a kiállításért utazunk pár baráttal az adott városba? Egész napos program lesz, vagy csak egy-két kényelmes óra? Van esetleg dress kódja a helynek, például egy templomi kiállításnak? Végig beltérben leszünk, vagy vannak szabadtéri elemei is a múzeumnak? Mik az érvényes egészségügyi előírások? Valószínűleg a kiállítóhely honlapján is találunk hasznos tippeket a látogatási információknál.

A képek jól érzik magukat, te is?

Lépcsőzésre, hosszabb sétákra és álldogálásokra is készülünk egy múzeumlátogatásánál, ezért fontos, hogy kényelmesen öltözzünk. A lábbelinken nagyban múlik a komfortérzetünk; válasszunk olyat, amit egész nap bátran hordhatunk. A legtöbb kiállításra nem lehet hátizsákot vagy nagyobb táskát bevinni, így készüljünk egy apró táskával, amiben a legszükségesebbek velünk jöhetnek. A múzeumban mi csak vendégek vagyunk, az igazi főszereplők a kiállítási darabok – így nem meglepő, hogy a hőmérséklet is hozzájuk van igazítva. Ez általában erős klímát, termenként akár jelentősen is eltérő hőfokot jelent. Réteges öltözékünk minden szintjén érezzük magunkat csinosnak, így a plusz kardigánunk vagy vállra vethető nagy sálunk kiválasztására is fordítsunk gondot. Ez egy olyan része a múzeumlátogatós szettünknek, ami nagyon tud hiányozni, ha elfelejtjük.

Legyél része a szép egésznek!

Múzeumba és kiállításra azért megyünk, hogy élvezzük a művészetet. Mi lehetne jobb alkalom a saját elvont-, elnyomott-, akár picit fura művészi énünk kibontakozására? Ne csak nézzük fájó szívvel a francia képtárlatok vezetőit a filmekben, merítsünk ihletet tőlük! A művészetben éppen a szabadság és az egyéniség megnyilvánulása az egyik legszebb dolog, így itt nyugodtan elszakadhatunk a hétköznapi konvencióktól. Lehet színes, mintás, érdekes szabású vagy párosítású, feltűnő vagy monokróm az öltözék – adjuk meg a módját, és legyünk mi is művésziek. A nagyestélyi otthon maradhat, de miért ne lehetnénk elegánsak, mikor a festményeken szereplő hölgyek is a legszebb ruháikban pompáznak? Nagy eséllyel úgyis hasonló ízlésű emberekkel fogunk összefutni itt – valami őket is erre a kiállításra vonzotta.

Hogy mutatsz majd a fotókon?

Valószínűleg szeretnénk magunkat megörökíteni a látottakkal. Mivel a művészetet jöttünk megcsodálni ezeken a kiállításokon, legyenek a fotóink is egy picit művésziek. Csak pár apróságra figyeljünk, hogy az összkép harmonikus vagy éppen meglepő legyen. Választhatunk olyan öltözéket, ami valamilyen módon illeszkedik a kiállítás tematikájához, így olyan lesz, mintha megelevenítenénk a tárlatot. Lehet ez egy jól eltalált szín, fazon, minta vagy jellegzetes stílus, de akár egy festmény mintás sál is. A fotókon sokszor jobban mutatnak az egyszínű ruhák, főként egy változatos háttér előtt. Játszhatunk a szögek változtatásával, vagy egy vendégszereplővel is. Egy kisméretű plüssmaci vagy játékautó is lehet a hőse fotósorozatunknak, aki legújabb kalandjait épp egy kiállításon éli meg.

GB

Előző cikkEgy séta Vianden várában
Következő cikkModern családi kertek apró magaságyásokban