Ismerjük a dal szövegét. Azonban a kicsi mozgásnál egy picivel több szükséges az egészségünk megőrzéséhez. Munka után vagy egy pihenős hétvégén persze néha nehezen vesszük rá magunkat, azonban vannak trükkök, amelyekkel hozzászokhatunk az aktívabb életmódhoz.

Az immunrendszerünk szolgálatában

Nem kedveztek az elmúlt évek, a lustább énünk igencsak jól érezhette magát. Azonban a lazsálásnak is véget kell vetni egyszer és újra kezünkbe kell vennünk az irányítást!

A home office bevezetésével a lakást sem kellett elhagynunk a legtöbb adminisztratív, számítógépen elvégezhető munka elvégzéséhez. Ezzel kikerült a mindennapjainkból az a rutin, amellyel elindultunk otthonról, lépcsőztünk, gyalogoltunk és felszálltunk a tömegközlekedési eszközre. Aki házhoz rendelt, még egy pofont adott a helyzetnek, hiszen még a boltig történő rövid sétát is kihúzta az aktivitási listájáról. Ez a mozgásszegény élet ráadásul nem havi vagy heti egy napon érintett sokunkat, hanem nap mint nap. Aki tehát nem volt résen, bizony beletunyult a kényelmes életbe, veszélynek kitéve az egészségét.

A mozgásszegény életmód vezető szerepet tölt be a kardiovaszkuláris betegségek, a rosszindulatú daganatok és a cukorbetegség kialakulásában. A fizikai aktivitás hatására azonban oldódik a szorongás, javul a hangulatunk, a stresszt is könnyebben feldolgozhatjuk. A rendszeres sportnak köszönhetően növekszik a tüdő kapacitása, a légzés minősége. A szívizom megerősödik, javul a teljesítménye, csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Az aktív életet élőknél csökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, és a vérzsír értékek is jó irányban változnak.

További egészséges szinten tartó hatással lehetünk a csontjainkra, izmainkra, ízületeinkre is.

Hogyan kezdjünk bele?

Lehet cél a sportos és fiatalosabb külső, a vezető indok azonban mindig az egészségünk lesz, amiért a voksunkat a rendszeres testmozgás mellett tesszük le. Ha az ajánlott heti 150 perc mozgást valahogyan el szeretnénk érni, természetesen kis lépésekkel kell kezdenünk. Ugyanakkor ezekkel a tippekkel az átmenetileg rajtunk lévő lustaságból is kikecmereghetünk, amelyet okozhat az időjárásváltozás vagy a nyári hőség szervezetünkre gyakorolt hatása, vitaminhiány vagy más okból fellépő fáradtság, gyengeség, kedvtelenség. Viszont ha egészségi akadály nem áll fenn, és ha csak orvossal egyeztetve, de a tettek mezejére tudunk lépni, húzzuk fel a sportcipőt! Vagy vegyük le, ha úszni megyünk!

  1. Időközönként álljunk fel! Ha a munkánk miatt egész napra a számítógéphez vagyunk kötve, az óránkénti 10 perc szünetet sétára, egy kis mozgásra is ki lehet használnunk! Sőt, a telefonáláshoz és a kollégákkal való rövid beszélgetésekhez sem szükséges leülnünk.
  2. Válaszd a kerülő utat! Ha előtted is van a mozgólépcső, lehetőség szerint az ősi verzióját részesítsd előnyben! Ha két bolt közül választhatsz a bevásárláshoz, nézz szét a távolabbiban. Persze, utána még útba ejtheted a közelebbit is. És mi lenne, ha a buszra várakozás idejét nem a megállóban töltenéd, hanem közben elsétálnál a következő megállójába, hiszen ha 10 percet várnál, átérhetsz az 500 méterrel arrébb lévőbe. Mi lenne, ha nem egy másfél literes kancsóban tartanád a vizet az asztalodon, hanem óránként, kétóránként kimennél a konyhába a poharaddal, hogy megtöltsd?
  3. Ne ülj le! A tömegközlekedés vagy a megállókban való várakozás is alkalmat adhat a gyakorlásra. Igyekezzünk tényleg csak akkor leülni, amikor már nem bír el a lábunk.
  4. Tánc a kedvenc zenénkre? Még az unalmas házimunka is élvezetesebb lesz tőle. Ha az irodánkba senki nem lát be, a tervezett kis szünetünkben is táncra perdülhetünk persze, de hazaérve nem fog megártani néhány mozdulat, amelyet ráadásul csak mi magunk pontozunk. A táncmozgás hatására termelődő endorfinok hatására pedig úgyis megszavazzuk magunknak a 10-es pontszámot.
  5. Csinálj magadnak rutinokat! Ha nincs időd elmenni az edzőteremig, vagy egyszerűen megspórolnád a terem bérletének árát, otthoni tornával és néhány kiegészítővel egyszerűen kiválthatod. De a célhelytől való messzebb parkolás vagy a napi 15 perc séta bevezetése is válhat a mindennapok részévé.

Wágner Rózsa