Az egészséges testsúly elérése és megtartása nem néhány hetes fogyókúrák gyümölcse. A tartós eredményhez vezető utat ez esetben is az elhatározással kezdjük, de a neheze csak ezt követően jön a szabályok betartásával.

Egyéni szezonok

Nem csak a bikiniszezon frusztrálja a nőket, hiszen a karácsonyi céges party-n is csinosan szeretnénk megjelenni. De lehet egy esküvő, születésnap, a rég nem látott barátokkal való találkozás is az oka, hogy valaki változtatni szeretne a ruhaméretén. A legfontosabb, aminek hatására azonban a legtöbben katonás rendre utasítjuk magunkat, az az orvosi tanács. Érthető, mert ha az egészségünkről van szó, mégis előtérbe kerül a felelősségünk és az, hogy valóban sok dolog múlik rajtunk. Ilyenkor azért megjelenik a stressz is, hiszen egy betegség vagy gyógyszer szedésének az elkerülés az, amiért dolgoznunk kell és újra tervezni az életmódunkat.

Diéták tárháza

Választékból nincs hiány! Akiben felmerül a gondolat, megjelenik egy álomkép, mit szeretne elérni, annak nincs nehéz dolga. Első az internet és az ismeretségi kör, ahonnan hallhatunk a különböző fogyási módszerekről, és hogy kinél hogyan váltak be mindezek. Azért ajánlott a „sikertelen” történek mögé nézni és megvizsgálni, vajon az illető mennyire tarthatta be az előírásokat.

Mostanában egyre több ismerősöm próbálja ki a 16:8 diétát. Egy viszonylag újonnan kidolgozott szakaszos böjt, amelyet egyre többen alkalmaznak. A 24 órás napból 16 órán át böjtöl és 8 órás időszakon belül étkezik az, aki ezt választja. Nem a gyors diéták közé tartozik, azonban néhány hónap alatt már elérhető látványos változás. A szakemberek viszont a lassabb tempójú fogyást tartják az egészségesebb útnak, tehát első olvasatra akár működhet is hosszabb távon.

Persze már 25 évvel ezelőtt hallottam a módszert, hogy aki fogyni szeretne, ne egyen este 6 óra után, de már ezt is többször megcáfolták. Ugyanakkor a személyes időbeosztás és a mindenkire egyénenként jellemző bioritmus is befolyásolhatja, hogy ki melyik diétát és étrendet válassza hosszú távon.

Tehát az életmódbeli kérdéseknél, mint az étkezés és mozgás, nem szabad figyelmen kívül hagyni a személyes adottságokat, tehát a személyre szabott étrend és edzés az, amely egy biztosabb eredményhez vezethet. Így az álomkép és tudakozódás után a hatékonyság érdekében keressünk meg egy olyan szakembert, akivel elkezdhetjük a közös munkát, hogy a célunkhoz közelebb kerülhessünk.

Elkövethető hibák

Bár egyszerűnek tűnnek a szabályok, általában nem a megértésükből adódnak a problémák. Megjelenik újra a fegyelmezetlenség és hogy nem vesszük komolyan a szakemberek előírásait, felülbíráljuk azokat. A legkönnyebb út, ha bevalljuk a „csalást”, legfőképpen magunknak és ismét elindulunk a kitűzött célunk felé. De milyen hibák fordulhatnak elő?

  1. Túl sok kalóriát fogyasztunk el. A testsúly, életkor, nem, aktivitás és egészségi állapot mindenképpen az elsők között szerepelnek a listán, amelyekből számolhatjuk a számunkra szükséges kalória mennyiségét. A fogyókúra vagy egy tartós kiegyensúlyozott étrend követése is mást követel meg, járjunk utána!
  2. Túl kevés kalória kerül a tányérunkra. És az sem mindegy, hogy miből tevődik össze a napi étkezésünk: fehérje, szénhidrát, rostok, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok? Koplalásnál viszont a szervezetünk raktározásba kezd és nem is biztos, hogy abból vesz el, amire gondolnánk. Például gyorsan eltűnhet az izomzat egy része, vagy nem fejlődik a befektetett munkának megfelelően, ha nem eszünk elegendő fehérjét.
  3. Nem a megfelelő módszert követjük. Nem csak a kalória számításánál, de az étrend kiválasztásánál is kiemelt helyen szerepel, hogy egyénre szabott legyen. Ahogy egy ruha is akkor áll jól, amikor a mi méretünk, úgy az egészségünkre ható étrend is legyen hozzánk, a szervezetünkhöz illő.
  4. Kevés a türelmünk. Míg a kilogrammok felszedésénél (ha nem szándékos) senkinek nem jut eszébe, hogy túl lassan halad, a fogyás tekintetében valahogy előkerül a türelmetlenség. Megtalálnak a reklámok a táplálékkiegészítőkkel, amelyek mellett bármennyit lehet enni, fogyni fogunk; a zsírégető krémek, amelyeket a hasunkra kell kenni; a sporteszközök, amelyek rövid időn belül csak úgy kényszerítenek több mozgásra, mert ki kell kerülni őket a szobában. Az első 3 hónap türelme viszont már hoz olyan eredményt és annyi sikerélményt, hogy onnantól már ez motivál minket tovább.
  5. Sok stressz és kevés alvás. A regeneráció nem elfelejtendő, hiszen a szervezet számára az egészségünk érdekében is szükség van a pihenésre. Ha a stressz leépítése, feldolgozása nem megy magunktól, kerüljük el az általa fellépő betegségek lehetőségét, és keressünk szakembert ez esetben is.
  6. Kevés mozgás. Ha csak a napi 20-30 perces gyorsabb tempójú sétákkal kezdjük, akkor is elindulunk az úton. A fizikai aktivitás nem csupán az alakunknak és az egészségünknek tesz jót, hanem a hangulatunkra is hatással van és egy idő után már kívánjuk a mozgást. Ha pedig már idáig eljutottunk, előbb mondjuk le a tévénézős programot, mint a rendszeres sportolást.

Wágner Rózsa

Előző cikkEgy kicsi mozgás…
Következő cikkEmberek, akik jót tesznek a lelkünknek