Vácrátót romantikus kőkerítése mögött mesebeli arborétum rejtőzik: a virágokkal és borostyánnal teli botanikus kert. Tökéletes nyári program.

Menjek a szabadba… De már voltam kirándulni, csónakázni, hova mehetnék még?!

Idén nyáron még inkább előtérbe kerülnek a szabadtéri program lehetőségek. Keressük az alkalmakat és helyeket, ahol a család vagy a barátok nyugodt szívvel kapcsolódhatnak ki, lehetőleg a természetben. Talán egy hétvégi programhoz nem az első ötletünk egy arborétum. Mégis, ha elmegyünk, egészen „varázslatos” dolgokkal találkozhatunk. És ha már arborétum, akkor legyen az a nemzeti botanikus kert Vácrátóton.

Családdal vagy barátokkal „virágnézőbe”

Budapesttől egy bő félóra autóúttal elérhető Vácrátót. A Dunakanyar lenyűgöző látnivalóit sokan keresik fel minden évben; mivel Vácrátót is a közelben helyezkedik el, könnyen beilleszthetjük az itt eltöltött nyaralásunk programjai közé. De bőven megéri csak az itteni botanikus kert miatt is ideutazni az ország más pontjairól. Tervezhetünk egy könnyű, egy-két órás sétát, de aki tényleg mindent látni akar, annak ez nem lesz elég. A majd harminc hektáron elterülő kert több ezer növényfajnak és számos állatnak ad otthont. Így nem egy egyhangú sétára kell számítani a „kis magyar dzsungelben”; minden ösvény és kanyar újdonságokat tartogat. Sokan jönnek babakocsival, vagy a kisgyermekeknek készült húzós kiskocsival, amit a pénztárnál lehet kölcsönözni. Ez is mutatja, hogy bár változatos a terep és a talajszintek, bátran nekivághatnak a családosok és az idősek is. A fiatalok pedig kimeríthetetlen fotótémákat találhatnak a kertben.

A növények ünneplik egymást

Mi mindent láthatunk itt? A fotók – ahogy az általában lenni szokott – nem adják vissza az arborétum igazi hangulatát. Van valami, ami különlegesebbé teszi ezt a kertet a többi hasonlótól. Már önmagában a fajgazdagság és a kert mérete is egyedülálló; de ennél egy kicsit többről van szó. A zöld szín „ünnepléséről”. Nyilván mindenkit más fog meg, de ez szinte sokkolja a látogatót; persze jó értelemben. Egy tavasz végi-nyár eleji sétakor az arborétum olyan, mintha a kert tervezői a zöld létező összes árnyalatát fel szerették volna vonultatni. Ehhez pedig minden kis centit kihasználtak. A hatalmas fák lombaji között feltűnő kék ég és az ösvények barnasága mellett szinte minden más zöld. Zöldek a bokrok, a földet beborító és a fák törzsére felfutó borostyán, a lombok, a virágok levelei, de még a tó vize is. Minden szépen rendezett és karbantartott, a növények mégis szinte összeérnek. Nemcsak mi, emberek vagyunk oda ezért a látványért. Sokféle állat él itt vagy látogat el ide rendszeresen. Például találkozhatunk meglepően bátor kis mókussal és kedves tőkés réce családdal is.

Mikor megérint a természet…

Az arborétumban elhelyezett kis tábla szerint ez eredetileg egy romantikus kert, aminek a célja a különféle érzések felébresztése a látogatóban. A burjánzó növényzet közti tórendszer az apró kis patakjaival, a szigeteivel, a hangulatos hídjaival, a vízre boruló növényeivel jól szolgálja ezt a célt. A szerteágazó ösvények sokszor kis kilátó helyekre vagy eldugott padokhoz vezetnek, amik csábítanak az elmélkedésre. De hogy a varázslatos hangulat még erőteljesebb legyen, találunk itt egy díszítő céllal épült vízi malmot, és egy igazán romantikus műromot is. Az üvegházak és a gondosan válogatott színpompás virágok a szépérzékünket fogják meg. Egymást váltják a dús erdős részek, a vízpartok és a nyílt rétek, így olyan mintha egy nagy utazást tettünk volna rövid idő alatt. És ha itt kedvet kaptunk, akár bakancslistánkra tehetjük az ország többi arborétumát is. A külföldi nyaralásoknak is üde színfoltja lehet egy ilyen látogatás; például a francia Metz vagy az angol Oxford is helyt ad egy-egy mesebeli botanikus kertnek.

PM

Előző cikkKutyás sport – közös hobbi a kedvenccel
Következő cikkBajban van a májunk!