Ahogy közeleg a tél, és egyre alacsonyabb számokat mutat a hőmérő, nem csak a meleg takaró alá kezdünk vágyni, de nekiállunk összegezni is. Ugyanakkor az évszak jellegzetességét adó színek és illatok, az ezekhez kapcsolódó hangulatok annyi lehetőséget rejtenek, hogy jól tudjuk érezni magunkat a bőrünkben. Adjunk nekik teret!

Lelassulás? Még nem teljesen

Mindig feldob, amikor egy új tervet ötlök ki. Ha pedig a szándékot elhatározás is követi, még sikerélményem is lehet. Persze ezek az évszakokhoz kapcsolódó, megvalósításra váró gondolatok főként a lelkemnek adnak plusz töltést, és nem hasonlítom őket munkahelyi projektekhez. Pedig lehetnének. Komolyabban kellene venni a saját magunkra fordítandó idő fontosságát, mert általa találunk vissza újra önmagunkhoz, és adhatunk többet a környezetünknek, szeretteinknek is.

Na, de akkor maradjunk az első lépéseknél, a feltöltődésnél. Mindenkinek van kedvenc szabadidős tevékenysége! Vagy ha ilyen most nem is jut eszünkbe, fel tudunk idézni olyan momentumokat, amelyek boldogsággal töltöttek el. Hol voltunk akkor? A természetben vagy egy épületben? Kivel voltunk? Egyedül vagy barátokkal, a családdal? Van-e olyan álmunk, amitől csak kevés választ el minket? És ha alaposan kielemezzük azt a bizonyos elválasztó dolgot? Néha ugyanis minél többet gondolkodunk egy megoldandó feladaton, annál nagyobbnak tűnik a probléma. Álljunk egy lépéssel hátrébb, nézzük másik szemszögből a kérdést, és kiderülhet, hogy csak bele kell kezdeni a vágyott dologba, el kell indulni és máris jól érezhetjük magunkat!

Tervek őszre

Piros arccal és hideg lábakkal érkezünk haza. Mi segítene jobban újra magunkhoz térni, mint egy friss meleg tea? Miközben kedvenc ízű nedűnket a fotelben szürcsölgetjük (persze csak olyan hangosan, ahogyan a környezetünk tolerálja), el is kezdhetünk ötletelni, hogyan élvezzük ki az ősz adta lehetőségeket és vessük bel magunkat a különleges hangulatú teendőink sorába.

  1. Séta az erdőben. A saját vagy egy számunkra kedves ember társaságában is jó ötlet. A színes falevelek, az őszi illatok, a fák közé beszűrődő fények vagy a reggeli felszálló pára mind olyan léleksimogatónak hatnak, csak engednünk kell, hogy közel kerülhessenek hozzánk!
  2. Ugorjunk a lehullott falevelek kupacába! Ha már az erdőben vagyunk! De ha csak a parkig megyünk, akkor is összekotorhatunk magunknak egy kisebb kupacot, hogy ugrálhassunk benne. Ha sikerül egy szép méretes kupacot összehordanunk, még bele is ülhetünk. Már ahogy elképzelem, mosolygok. Mintha gyerek lennék!
  3. Dekoráljuk a lakást, a kertet! Hazafelé, vagy a hétvégi sétán kedvünkre gyűjthetünk lehullott tarka leveleket, gesztenyéből készíthetünk kis bábukat. A tökszezon is beköszön, narancssárga színével élénkebbé teszi díszítésünket.
  4. Délután egy meleg takaróval és egy könyvvel. Ha már a lakásban vagyunk, és az esős idő miatt nincs sok értelme kidugni az orrunkat, nézzünk szét a könyvespolcon, melyik kötetet szeretnénk már régóta elolvasni. Krimi, románc vagy tudományos értekezés? Bármelyiknek végére járhatunk egy puha pokróc társaságában.
  5. Vastag zoknit húzni a lábunkra. Ha valami hozzátartozik a hűvösebb időhöz, az számomra a vastag zokni. Nem csak azért, mert sokszor hideg a lábam, hanem mert már a rágondolástól is kellemesebben érzem magam. Az őszi otthon szett elengedhetetlen kelléke. Te is így vagy vele?
  6. Süssünk almás sütit vagy tököt! A szezonális és regionális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának íratlan szabályát követve is az egyik legjobb döntés az alma vagy a sütőtök választása ősszel. Az illata és az íze is elvarázsol, melegség költözik a konyhába.
  7. Gyertya. A rövidülő nappalok az otthon fényeivel való játékot hívják elő. A gyertya látványa meghittséget hoz azokba a pillanatokba, amikor csodálhatjuk fényét. Mindenszentek és Halottak napjának közeledtével a gyertyafény az emlékezés szimbólumává is válik.
  8. Társasjáték. Amikor a kerti sütögetésnél már dideregnénk, bevonulhatunk a házba, és elő vehetünk egy társasjátékot. Játszhatunk komolyan, és vehetjük viccesre is, a lényeg a társaság. Tegye fel a kezét, akinek jó emlékei vannak gyerekkorából!
  9. Filmnézés. Mivel a párás, saras idő keveseket vonz a természetbe, a tévétársaságok is ezekben a hónapokban rukkolnak elő a filmek hadával. Nincs is más teendőnk, mint kipihenni magunkat hétvégén egy jó kis film megtekintésével.
  10. Beszélgetések. Az elmaradt eszmecseréknek most itt lehet az ideje! Gyertyafény mellett beszélgessünk személyesen, vagy hívjuk fel kedves barátainkat, szeretteinket, akikről régen hallottunk, de érdekel, mi lehet velük. Egy kellemes beszélgetés után feltöltődve érezhetjük magunkat.

Wágner Rózsa

Előző cikkA magára hagyott lelkibeteg nagyon sokba fog kerülni az egész társadalomnak
Következő cikkEgy kicsi mozgás…