A mióma, vagyis a méhizom jóindulatú daganata, leggyakrabban 35 és 45 éves kor között fejlődik ki. A fogamzóképes nők közül minden negyedik, a klimax időszakára akár a nők fele is érintett lehet. Sokféle változata ismert, akár apróbb göbökként, vagy gyerekfej nagyságú, az egész méhet kitöltő elváltozásként is jelentkezhetnek.

A miómák súlyos menstruációs panaszokat okozhatnak, így erős vérzéssel, alhasi görcsökkel, rendszertelen menstruációval járhatnak. Az erős vérzés hatására fáradékonyság, vashiány alakulhat ki. A különösen nagyméretű miómák alhasi feszítő érzést okozhatnak, hólyagpanaszokkal kísérve. A has térfogatának feltűnő növekedése is kísérheti, gyakori vizelési ingert, vagy vizeletürítési zavarokat, székrekedést okozhat. Fájdalmas nemi aktust, meddőséget, terhességi szövődményeket, de akár vetélést is előidézhetnek. A miómák lassan növekednek a méh falában vagy felszínén és kötőszövetből, valamint simaizomszövetből állnak. Már az ókori görög orvos, Hippokratész is említést tesz róla, ő „méhköveknek” nevezte.

A miómák kialakulásának pontos oka, illetve növekedési ütemét befolyásoló tényezők ma még nem teljesen ismertek. Nem minden mióma viselkedik egyformán. Van, akinél egészen kicsi, mérete évek óta változatlan. Másoknál akár néhány hónap alatt jelentősen megnőhet. E mögött, ahogy a kialakulása mögött is az életmód, környezeti hatások, genetikai adottságok mellett hormonális problémák, ösztrogéndominancia, progeszteronhiány állhat.

A mióma kezelése

A megfelelő kezelési módszer megválasztásához mindenképpen nőgyógyász szakemberrel kell egyeztetni, amely során az alábbi tényezőket is figyelembe kell venni: a miómák mérete és elhelyezkedése, növekedésének sebessége, a panaszok típusa, erőssége és gyakorisága vagy a fájdalomérzet. De fontos: a méh megmentéséért kérjük ki több szakorvos véleményét is!

A panaszokat okozó miómák kezelésére alapvetően kétféle, sebészeti vagy gyógyszeres eljárás alkalmazható. Évente Európában körülbelül 300 ezer sebészeti beavatkozás történik, ezek közül megközelítőleg 230 ezer a méh eltávolításával jár. Műtét előtt lehetőség van a miómák okozta tünetek gyógyszeres kezelésére is.

További részletes információért kérjük, forduljon nőgyógyászához!

Előző cikkLétfontosságú ionok
Következő cikkVédjük ereinket!