Ékszer szinte bármiből készülhet: fából, kőből, csontból, textilből, kagylóból, aranyból, ezüstből… De hogy borból is, az igazán meglepett. Egy új magyar technológia segítségével a nyakunkban viselhetjük kedvenc Merlot vagy Chardonnay fajtánk, vagy éppen egy emlékezetes külföldi út során vásárolt bor szilárd változatát.

Eddig csak folyó állapotában volt híres a magyar bor – lett légyen az tokaji vagy villányi – de ezen túl ékszer formájában is sikert arathat. Több éves tudományos kutatómunka eredményeként született meg a Vincells ékszercsalád alapanyaga, amely a közelmúltban mutatkozott be a nagyközönség előtt.

Az egyik elegáns budapesti szállodában került sor a nagyszabású bemutatóra. A premier célja ezúttal főleg a két „királynői” nyakék bemutatása volt, melyen közel egy évig dolgoztak a cég tulajdonosai. A nyakék egy, a világon még soha nem használt, építészetből átemelt technikával készült, a márka feltalálója, alapítója Csikósné Homolya Ágnes, aki eredeti szakmáját tekintve építőmérnök.

A borkóstolóval egybekötött partin megtekinthettük milyenek is ezek az ékszerek: nos, teljesen egyedi, kézműves alkotások, melyet sorszám és tanúsítvány igazol. Csak nemesfém anyaggal – ezüsttel vagy arannyal – párosítják a szilárd bort. Karkötők, láncok, fülbevalók vonultak fel a Mystery Hotelben rögtönzött kifutón a szépséges manökeneken, a legkülönfélébb stílusú öltözékekhez párosítva.

Ahogy az ismertető fogalmaz, bármilyen fajtájú természetes borból, néhány segédanyag felhasználásával készül az ékszerek alapanyaga, sok lépcsős, összetett, kémiai eljárás során. A megszilárdulás technológiája közel 8-10 hetet vesz igénybe. Az ékszerek stílusa többnyire letisztult, geometrikus formájú.

Egy Vincells szetthez akár egy üvegnyi bor is szükséges. A feltalálónak több éven át tartó tudományos kutatómunkája során sikerült kikísérletezni azt az eljárást, amely a világon egyedülálló módon szilárdítja meg a bort.

Minden kő egyedi, ugyanis a megszilárdítási eljárás egyes fázisaiban természetes erjedési és kicsapódási folyamatok is lejátszódnak. Ennek hatására az anyagban légbuborékok, zárványok keletkeznek, amelyek egyedi mintázatot adnak.

A Vincells ékszerek köveinek elkészítéséhez nem alkalmas bármely bor, így elengedhetetlen az alapos előzetes vizsgálat. Fontos, hogy a kiválasztásra kerülő ital teljes egészében valódi bor legyen, tartalmazva annak összes természetes összetevőjét.

Amint az a tájékoztatón elhangzott, egy magyar házaspár kísérletezte ki az eljárást és alkotta meg azt az alapanyagot, Csikósné Homolya Ágnes, a Vincells Borékszer alapítója még egyetemi évei alatt kezdte a technológia kifejlesztését, és egészen 2014-ig egy olaszországi utazásig nyúlik vissza a történetük.

A végleges metódust az első gyermeküket váró időszak alatt sikerült kifejleszteni. A márkával 2021 januárjában mutatkoztak be közösségnek, közvetlen második gyermekük születése után néhány héttel.

„Rajtunk kívül senki nem készített még a világon borból ékszert, így jogvédelem alatt állunk. Minden ékszerünk egyedi azonosító sorszámot kap, a tanúsítványban igazoljuk a kőhöz felhasznált bor származását és évjáratát, valamint feltüntetésre kerülnek a nemesfém adatai is.”- mondta Ágnes.

 Közel egy évig dolgoztak a két királynői nyakék elkészítésén, amelyekhez gondos tervezés, precíz ötvösmunka és mérnöki tudás szükségeltetett. 

A „The Vincells Lux” névre keresztelt 14 karátos arany nyakék szívébe a Jammertal Borbirtok díjnyertes Koh-I-Noor 105.6 borát „zárták” be. A ródiumozott ezüst ékszerbe pedig a Jammertal Ars Poetica Chardonnay nevet viselő borát.

Fontos még megemlíteni a nyakék elkészítéséhez felhasznált különleges technológiát, amely a szemek oldalról történő egymáshoz csapolását jelenti. Ezt a rögzítési módszert az építőipari gyakorlatból emelték át az ékszerkészítéshez.

A különleges bemutatót hagyománnyá szeretnék formálni: 2023 őszén folytatják a bor és ékszer különleges találkozásának ünneplését.

Előző cikkA világ valamennyi országával versenyzünk – Amerikai lap áradozik a Matild Palotáról
Következő cikkMilyen a bird watching, ha magyar?