Dubaj a gazdagság, az intenzív fejlődés, az égig érő épületek és a luxus turizmus egyik fő jelképe. Az Egyesült Arab Emírségek népes városa turisták millióit vonzza; köszönhetően az utánozhatatlanul változatos képének. Ügyes tervezéssel és előfoglalással akár egy átlagos tengerparti nyaralás árából kihozhatunk egy dubaji utazást, így a kelet meséinek városa valódi élménnyé válhat számunkra is.

Mi adja Dubaj egyedülálló hangulatát? A város a homokos arab sivatagban található, a tenger pedig hosszú kilométereken át mossa partjait. Ha a sivatag-tenger kombináció nem lenne már önmagában is különleges, említsük még meg a Dubai Creek öblöt, mely keresztülszeli a város több részét is. Így a praktikus metró, a népszerű busz vagy taxi mellett akár hajóval is közlekedhetünk a városon belül. Mesterséges szigeteinek különleges alakjáról már szinte mindenki hallott. A Palm Jumeriah és a Plam Jebel Ali pálmafát ábrázol, a Világ szigetek pedig a földrészeket jelenítik meg. Csak a hangulat miatt egyszer keressük meg őket egy műhold térképen is.

A város korábban az olajnak köszönhetett sok mindent; mára viszont az ingatlanok, a pénzügyek és a turizmus vette át a fő helyet a gazdaság erősödésében. A lassú,  hosszú évekig elnyúló építkezésekhez szokott szemeknek hihetetlen lehet látni testközelből a semmiből gomba módra kinövő impozáns épületeket. A világ legmagasabb épülete, a Burdzs Kalifa 828 méter magas. Kilátójába a világ leggyorsabb liftje szállítja a turistákat. Bár méltán ez a leghíresebb és legmesszebbről is látható épülete a városnak, a többit is érdemes felkeresni. Például a Burdzs al-Arab alakját egy hajó ihlette.

Fontos szerepet töltenek be a város üzleti és turisztikai életében is a hatalmas méretekkel rendelkező bevásárlóközpontok. Napokat is eltölthetünk szabadtéri program nélkül ezekben a komplexumokban. A kinti kánikulából besétálva például síelhetünk a Mall if Emirates plázában található Dubai Ski Arénában. Az alpesi hangulatot idézve található itt egy négyszáz méter hosszú pálya, többszintes ülőlift, hó barlang és mindennap friss porhó. Csak hogy tényleg minden látogató le legyen nyűgözve, olykor pingvinek is megfordulnak itt, a sivatag hómezején. Hasonlóan megdöbbentő élmény sétálni a Dubai Mallban található tengeri akvárium alagútjában. Több ezer vízi élőlénynek ad otthont, köztük sok cápafajnak is.

A hihetetlenül modern és pazarul látványos városrészeken kívül megtalálható Dubajban a jellegzetes keleti világ több vonása is. A város öblének két oldalán fekszik Bud Dubaj és Deira, ahol gyönyörű régi épületekkel és mozgalmas arany-, fűszer- és textilpiacokkal találkozunk. A kis helyi bazárok – szukok – mindent kínálnak, amit csak el tudunk képzelni. Ha itt járunk, feltétlenül élvezzük ki a hely nyújtotta különleges gasztronómiai élményeket is.

Dubaj gazdagsága és fejlődése mellett lenyűgöző a multikulturális színesség, az mozgalmas éjszakai élet vagy az olcsón látogatható múzeumok pazar tárlata. Minőségi művészeti alkotásokkal találkozhatunk városszerte. Felejthetetlen élményt nyújtanak a városból vezetett sivatagi túrák is, ahol kipróbálhatjuk a tevegelést vagy a homokdűnén való deszkázást, a sandboardingot. A sivatag egy másik arcát mutatja, ha hőlégballonnal indulunk útnak; mert Dubajban természetesen erre is van lehetőség.

PM

Előző cikk„Dallamos” betűk
Következő cikkA jó alvás, mint álom