Most, mialatt ezt a pár sort írom, most is hallom (főleg a bal fülemben) az éles, hangos, sipító hangot. Ezzel kelek, ezzel fekszem. Ez az első hang, amit realizálok ébredéskor, és az utolsó, amit elalvás előtt még érzékelek. Jártam orvosnál, számos vizsgálaton túlvagyok – elmondom, milyen életre, kimenetelre van esélyem.

Fülzúgás koronavírus-fertőzés után

A környezetemben rengetegen éltek át hasonlót, a COVID sokaknál okozott fülzúgást, a szerencsétlenebbek szédülést is tapasztalnak. Számos tanulmány, vizsgálat készült már és készül most is a témában, de még nagyon az elején vagyunk a problémának és pláne a megoldásnak.

Mivel nekem egy alap, viszonylag csendes fülzúgásom már vagy 15 éve van, ezért azt eddig is tudtam, hogy ez általában teljesen szubjektív zaj, a hanghatás csak a szenvedő fél számára hallható. (Nagyon ritkán fordul elő ennek az ellenkezője.) Valójában sok minden kiválthatja, a teljesség igénye nélkül: fejsérülés, érbetegségek, érösszehúzódások, felhalmozódott fülzsír, rák, izomgörcsök, a fül fertőzései, állandó hangos hangnak való kitettség vagy magas vérnyomás. És most a listára felvehetjük a COVID-fertőzést is.

Egy friss tanulmány szerint (melyet a Frontiers of Public Health folyóiratban közöltek) a tüneteket mutató koronavírus-fertőzöttek 40 százaléka tapasztalta a fülzúgást vagy annak erősödését. Ebben a kutatásban 48 országból, összesen 3103 fertőzött tüneteit jegyezték fel – de ez csupán csak egy kis merítés, a probléma már a COVID előtt is nagyjából 50 millió embert érinthetett, azóta újabb milliók tapasztalják meg ezt az érzelmileg és fizikailag is kimerítő tünetet!

Hová lehet fordulni fülzúgással?

Háziorvoshoz előbb. Ő ad beutalókat vizsgálathoz.

Én oltottként estem át enyhe (de teszttel igazolt) módon a koronavírus-fertőzésen, és annak 3. napján, ébredéskor kezdődött el a nagyon erős, mindenben zavaró fülzúgásom. Én első körben neurológussal konzultáltam, aki (más post-COVID-tünetek miatt is) agyi MR-t kért. Mivel (szerencsére) az elvégzett vizsgálaton olyasmi nem igazolódott, ami ijedségre adhatott volna okot (daganat, komoly érbetegség), így a következő út a fül-orr-gégészetre vezetett, mégpedig a Semmelweis Egyetem Otoneurológiai ambulanciájára.

Előbb egy általános fül-orr-gégészeti vizsgálaton kellett részt vennem, hogy „épek-e a szerveim”. Mivel ezt rendben találták, így mehettem hallásvizsgálatra. Az ott kapott adatokkal pedig dr. Szirmai Ágnes fül-orr-gégész, neurológus és audiológus szakvizsgával rendelkező egyetemi docens fogadott.

Alapos fizikai, egyensúlyi vizsgálat, egy panaszokról szóló teszt kitöltése, majd a leletek kikérdezése, elemzése következett. Mivel azokat az okokat kizárták, melyek azonnali beavatkozást vagy további vizsgálatokat igényeltek volna (tehát szerencsére mindenem jól működik), azt a rossz hírt kellett hallanom, hogy valószínűleg egyetlen gyógyír lesz a COVID miatt kialakult problémámra: az idő.

De azért valami kezelés csak létezik fülzúgásra?

Igen is, meg nem is. Ha megtalálható az oka (vérnyomásbetegség, érbetegség, daganat, fülfertőzés), akkor annak a kezelése a tinnitus enyhülésével, megszűnésével jár(hat). Ha nincs konkrétan kezelhető ok, akkor nehezebb az orvos és a beteg dolga. Nálam a belsőfül keringészavara mellett pszichés tényezők, illetve a poszt-COVID-tünetek állnak a háttérben. A stressz például (amit persze a fülzúgás fokoz) erősíti a tinnitust – tehát egymást hajszolják tovább, és ez cseppet sem a megoldás felé viszi a beteget.

Én például azt a biztatást kaptam, hogy vannak, akik a COVID után 1 évvel (!) tapasztalták a probléma jelentős enyhülését.

Gyógyszer, hangdúsítás, pszichológus, az életvitel megváltoztatása

Mindenesetre addig számos tanáccsal és egy recepttel lettem gazdagabb: egy vényköteles agyértágító tabletta és egy vény nélkül kiváltható másik készítmény állandó szedését kérte a doktornő, hogy 1 hónap múlva nézzük meg, használ-e valamit. Ezen kívül a sípolás „elfedése” tud segíteni valami más hanggal (hangdúsítás), tehát a zenehallgatás, háttérrádiózás, háttértévézés segíthet abban, hogy ne a sípolásra figyeljünk, hanem a napi feladatainkra.

Még egy ötletet kaptam: létezik a Semmelweis Egyetemen egy csoport, nagyon találó, Búgócsiga néven, melyet Dr. Szigeti F. Judit pszichológus vezet, és ahol fülzúgásban szenvedők tanulhatnak meditációs, lazítós technikákat, hogy könnyebb legyen elviselni a helyzetet.

A probléma ugyanis nagyon zavaró: este az elalvást nehezíti, nappal a munkára való koncentrációt akadályozza. A koronavírus-járvány által kiváltott tinnitus inkább az 50 év alatti korosztálynál gyakori, és több nőt érint, mint férfit.

Mi minden fokozhatja a már meglévő fülzúgásos panaszokat?

A világjárvány alatt zajló kutatások szerint az egyre gyakoribb otthoni munkavégzés miatti bezártság, a munkához használt fülhallgató hangereje, az ajánlottnál gyakoribb kávéfogyasztás, a feltöltődési (kikapcsolódási) lehetőségek beszűkülése is rontja a helyzetet.

A sistergés, csiripelés, csengés, zúgás, sípolás megrémíti azt, aki életében először találkozik ezzel. Párnapnyi szenvedés után komoly aggodalom jelentkezik, a beteg attól tart, hogy ez az állapot hónapokig kínozni fogja, akár egész életében hallgatnia kell a hangot. A fülzúgás megjelenésétől számított első 3 hónap az akut szakasz, ez idő alatt többnyire fül-orr-gégész kezdi a tünet protokoll szerinti kezelését és a szükséges kivizsgálást. Ha a fülzúgás 3 hónapon túl is fennáll, akkor már krónikusnak tekintendő.

Az utóbbi 20 év kutatási eredményei alapján a fülzúgás kórélettanának magyarázatára több elmélet is született, de a teljes mechanizmus máig tisztázatlan. A szakorvosok azt tanácsolják, hogy ha valaki fülzúgást tapasztal, akkor minél előbb forduljon szakorvoshoz. A Semmelweis Egyetemen például már 2011 óta működik tinnitus szakambulancia, előjegyzéssel, nagy forgalommal, és jó hír, hogy rengeteg beteg „gyógyult már meg” a fülzúgásából annak ellenére is, hogy univerzális gyógymód nem létezik. Gyógyszeres és műszeres kezelések, életmódbeli változtatások, stresszkezelő technikák elsajátítása és az alvás minőségének javítása is hozzájárulhat a fülzúgás enyhítéséhez

Én is betartom az utasításokat, és reménykedem benne, hogy idővel csitulni fog az a sípolás a fülemben, amit most is hallok.

Kéky Kira

Előző cikkGyereknap, születésnap, anyák napja, apák napja – felnőttként minden átértékelődik
Következő cikkÖrökzöld téma: zöldségek a tányéron