Ki ne szeretne egyedi lenni, jó értelemben egy kicsit kitűnni a többiek közül? Nem egyszerű ezt ízlésesen megvalósítani, a legújabb trendek követésével sem. Egy egyszerű, ugyanakkor tudatos döntés lehet kézműves termékekkel körbevenni magunkat. Bár manapság egyre divatosabb, mégsem mondhatjuk, hogy el lennénk árasztva valódi, jó minőségű kézműves termékekkel.

Egy valódi kézműves ékszer, ruha vagy táska nagyban különbözik a tömeggyártott cikkektől – főleg, ha a történetét nézzük. Először is egy kreatív személy elég bátorságot gyűjt össze ahhoz, hogy megmutassa a világnak, mit szeret alkotni. Kitalál valami egyedit, többféle változatban elkészíti, minőségi alapanyagok után kutat, tesztel, csalódik, aztán újrakezdi, vevőket keres, majd eljut hozzád. Egészen más, mint a fast fashion vagy a kínai üzletek ruháinak története. A környezeteddel biztosan jót teszel, ha helyben készült terméket vásárolsz, és természetesen magaddal is.

Ilyenkor, tavasszal még jobban szeretjük a bohém, virágos, színes, természet ihlette ruhákat és kiegészítőket. A kézműves termékeknél semmi sem árasztja jobban ezt a hangulatot. Gondoljunk csak a horgolt, nemezelt, gyöngyfűzött, kézzel festett, makramézott, fonott, szőtt, és még sorolhatnánk milyen technikájú holmikra. Ezek egyediek és vonzzák a tekintetet. Általában nem is készülhet belőlük két teljesen egyforma darab, hiszen aprólékosan kézzel alkotják majdnem minden részletét. Sokszor egy típusból csak pár darabot készít az alkotója, mondjuk egy rövid ideig elérhető kollekció keretein belül. Azt mondják, egy festmény nemcsak a megfestett témát ábrázolja, hanem az alkotója lelkivilágát is. Valami hasonló valósul meg a kézzel készített termékeknél.

Rengeteg magyar és külföldi dizájner, formatervező és kézműves termékei elérhető már – nyilván ezeknek a reklámjaival nem találkozunk annyit, mint a nemzetközi áruházak plakátjaival. Egy kis internetes kutatás, pár budapesti vagy más nagyvárosi bolt felkeresése közelebb hozhatja hozzánk ezt a világot. De a leghangulatosabb mód ilyen termékek beszerzésére a dizájner- és kézműves vásárok látogatása. Főleg a fővárosban, de kevesebb kínálattal néhány vidéki helyen is találkozni ilyen rendezvénnyel. Közös plázázás helyett egyszer próbáljunk ki egy ilyet a barátokkal, barátnőkkel.  Szinte bármit megvásárolhatunk itt egyedi kivitelben: karórát, kabátot, mindenféle funkciójú táskát, kiegészítőt, és persze rengeteg féle ékszert. A legjobb, hogy sok kézműves élelmiszert és kozmetikumot is be tudunk szerezni egy-egy ilyen vásárban. Az idősebbek a hagyományos ízek és magas minőség miatt, a fiatalabbak az egyediség és tudatosság miatt is szeretik ezeket a termékeket.

A valódi stílust és minőséget érdemes megkeresni, sokszor hosszú évekig velünk marad egy-egy ilyen darab.  Ha sikerült beszerezni, egy-két dizájner holmi már sokat fog dobni a megjelenésünkön, és igazán inspiráló lesz a hétköznapokban is.

Előző cikk„Észak Velencéje” – Amszterdam
Következő cikkBoruló korfa