Van Gogh és Rembrandt szülőhazája, hatalmas tulipán ültetvények otthona, hangulatos csatornák – csak egy pár jellemző Hollandia kincsestárából. Ez a Nyugat-Európai ország sok egyedülálló dologgal büszkélkedhet, így ha tehetjük, tegyünk itt egy kirándulást.

Az országban nagy hangsúlyt fektetnek a mezőgazdaságra és állattartásra, így virágzik a növénytermesztés, és sokszor látni szabadban legelésző teheneket. Bár a törököktől került be Hollandiába, mégis mára az ország jelképévé vált a tulipán. Április közepére várható a virágzása, így ha igazi holland hangulatú, tulipános utat szeretnénk, van még egy kis időnk felkészülni és megszervezni. A klíma nem olyan, mint a miénk. Nagy hatással van rá a közeli tenger, így a hőmérséklet elég mérsékelt. A tavaszi utazás mellett szól, hogy ilyenkor kevesebb esőre számíthatunk. Ha az utazás mellett döntünk, ezeket biztosan ne hagyjuk majd ki: szélmalom-látogatás, fapapucsban sétálás, holland csoki- és sajtkóstolás, folyóparton sétálás, kávézás. Kevésbé közismert dolog, de az elektronikai zene is sokat köszönhet Hollandiának, így egy ilyen programot is próbáljunk meg elcsípni.

Amszterdam az ország fővárosa, mely rengeteg csatornájának köszönhetően kapta az „Észak Velencéje” címet. Ezernél is több gyönyörű hídja, kis csónakjai, lakóhajói, az Amstel folyó ölelése miatt meg is érdemli ezt a nevet. A városnéző hajókázást nem érdemes kihagyni, hiszen a hatalmas vízfelület miatt sok mindent meg lehet tekinteni a vízről is. Szárazföldi közlekedésre pedig mi mást használnánk, mint a helyiek által is oly kedvelt és gyakran használt kerékpárt, melyet akár olcsón bérelhetünk is. Milyen látnivalókat érdemes felkeresni?

A városban található a világ egyetlen úszó virágpiaca, ami csodás látványt és élményt nyújt. Élővirágot és hagymákat vihetünk innen magunkkal haza, természetesen sokféle tulipánt is. Többféle témájú híres múzeumot is felkereshetünk, melyek bepillantást engednek a helyi történelembe, kultúrába, vagy a világhírű holland festészetbe. Például Van Gogh festményeire valószínűleg még azok is kíváncsiak, akik általában nem annyira rajonganak a művészetekért. Csendes és hangulatos parkokat találni városszerte, ahol piknikezni és pihenni lehet. Az egyik ilyen parkban egy nap csak a gyerekeké; kizárólag ők kereskedhetnek ilyenkor régi holmiikkal. A holland épületek is említésre méltóak, jellegzetes hangulatukkal hamar belopják magukat az ember szívébe. Amszterdam állatkertje nem csak kisgyermekes családoknak remek program. Az itt élő több száz állatfaj mellett helyet kaptak különleges növények, korallok, és egy látványos lepkeház is.

Amszterdam, mint az ország többi része, igen nagy népsűrűségnek és kulturális sokszínűségnek örvend. Ez a változatosság a programokban és a gasztronómiában is visszaköszön. De vannak holland specialitások, amiket érdemes lesz megkóstolnunk. Ilyen például a nyers hering, a mustáros krokett, a karamellás stroopwafels, a helyi sörök és a különféle sajtok finomabbnál finomabb változatai.

PM

Előző cikkIgazi agymozgató hobby – nyelvtanulás
Következő cikkDesign holmik varázsa