Sokszor hallom, olvasom, hogy az emberek méregtelenítéshez keresnek segítséget, készítményeket, recepteket – és ilyenkor mindig megfordul a fejemben, hogy mennyire ismerjük vajon a saját szervezetünk működését? Mikor van szüksége a májnak arra, hogy besegítsünk a feladatába, hogy tehermentesítsük vagy támogassuk a működését? Előfordul, hogy erre is szükség van – vegyük sorra, hogy milyen esetekben!

Mit csinál a máj és hogyan?

A májunk létfontosságú szervünk. Bár extrém módon képes a megújulásra, ha tönkremegy, akkor abba belehalunk. Ez az ember legnagyobb mirigye, mely akár 1,5 kg is lehet. Mivel az anyagcsere-folyamatokban, a méregtelenítésben, bizonyos vegyületek termelésében, illetve tárolásában nélkülözhetetlen, ezért károsodása életveszélyes állapotot idéz elő.

Például amikor gyógyszert kell szednünk, akkor a hatóanyagok (gyógyszermolekulák) eljutnak a májba, egy részükből csak itt válik aktív hatóanyag, majd a szervezeten belüli feladat „elvégzése” után nagy többségük itt bomlik le és ártalmatlanítódik. A gyógyszereket, mérgeket, a toxikus anyagcseretermékeket fehérjéhez kötéssel vagy kémiai átalakítással bontja le, választja ki.

Ha mindez nem történhetne meg, akkor gyógyulni sem tudnánk, és a szervezetünkben felhalmozódnának a káros anyagok.

Alkohol és máj

Amikor megiszunk egy pohár bort (vagy ki mit szeret), akkor a szervezetbe került alkoholt is ez a szervünk közömbösíti. Ez az oka, hogy a rendszeres, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás állandóan, erőn felül dolgoztatja, ezáltal károsítja is a májat, pedig annak az emésztésben, az anyagcserében, sőt még a véralvadás működtetésében is részt kell vennie, az epét is ő termeli.

Ha a szervezetünkbe túl sok lebontandó anyag jut be, akkor a máj nem tudja ellátni a méregtelenítő funkcióját, ami veszélyes, akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor nemcsak a méregtelenítés marad el, hanem maga a máj is károsodik!

Májbetegségek

Többféle betegség támadhatja meg ezt a létfontosságú szervünket. A tiszta zsírmáj az alkoholizmus következtében kialakuló krónikus májbetegségek első stádiuma, bár extrém elhízás, cukorbetegség vagy tartós éhezés is okozhatja, mint ahogy egyes gyógyszerek túlfogyasztása is.

A gyulladásos zsírmáj a következő lépcsőfok: a májsejtek megduzzadnak, megnagyobbodik a máj, és elkezdődik a sejtek, a szövetállomány átalakulása.

A májzsugor pedig már végleges, gyógyíthatatlan májkárosodás. Leggyakrabban az igen hosszan fennálló alkoholizmus okozza, de előfordulhat autoimmun betegség miatt, vagy hosszabb ideje, évtizedek óta fennálló zsírmáj miatt is. Azt is érdemes tudni, hogy Hepatitis B és C fertőzés miatt is kialakulhat a máj megbetegedése. Ritkán ugyan, de előfordulhat májzsugor gyógyszerek mellékhatásaként is.

Akut májbetegség esetén hirtelen májsejtelhalás történik, ez nagy arányban vezethet halálhoz. Leggyakrabban vírusfertőzés, paracetamol tartalmú gyógyszerek túladagolása, vagy mérgezés (például gombamérgezés), esetleg kábítószerek, amfetaminszármazékok is okozhatják.

Gyógyszermérgezés és májbetegségek

Magyarországon évente 250 körüli paracetamolmérgezéses eset fordul elő, súlyos eset pedig alig van. Májátültetés ezen okból csak évente egy-két alkalommal történik, haláleset pedig nagyságrendileg kétévente egyszer. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban évente 100 körülire tehető azon paracetamolmérgezések száma, ahol olyan súlyos májelégtelenség alakul ki, hogy májátültetésre van szükség. Ugyancsak nagyobb ez a szám az Egyesült Államokban.

Nézzük meg a leírást!

Paracetamol található például fájdalomcsillapítókban, lázcsillapítókban, köhögés elleni szerekben, megfázás elleni készítményekben, mivel nagyon hatékony fájdalomcsillapító. Mindenképpen nézzük meg a gyógyszer hatóanyagát és a betegtájékoztató adagolásra vonatkozó rendelkezéseit. Naponta 4000 mg-nál több paracetamolt nem szabad beszedni, mivel az károsíthatja a májat!

A májműködés teljes összeomlása esetén ma már egyre gyakrabban alkalmazzák a májátültetést.

Kell méregteleníteni?

A vesék és a máj, amennyiben normálisan működnek, elvégzik a szervezet méregtelenítését, semmi szükségük arra, hogy ezt a folyamatot valamiféle készítményekkel támogassuk! A drogériákban vagy ismerőseinktől megvásárolható „méregtelenítő” készítmények nem tudják átvenni a máj funkcióját, és bár a legtöbb esetben legalább nem ártanak, de nem is használnak. És nincs is erre szükségünk! Amit tennünk kell: egészséges életet élni, elég folyadékot fogyasztani, kerülni a szélsőséges táplálkozási formákat, a gyógyszerfogyasztást az orvosok utasításainak megfelelő mederben tartani (és szükség szerint rendszeres laborvizsgálattal ellenőrizi, hogy a máj megfelelően működik-e). Kerülni a túlzott alkoholfogyasztást, elkerülni a máj betegségét okozó fertőzéseket (például a hepatitiszt) és eleget mozogni. Egy egészséges életet élő embernek a mája is megfelelően működik – 40 éves kor felett pedig az általános laborvizsgálatok felvilágosítást adnak a máj gyulladásos eltéréséről, az epe kiválasztásról és esetleg a gyógyszerek, alkohol, drog, illetve egyéb toxikus anyagok májkárosító hatásáról is.

Sötétben tapogatóznak?

Az orvosok valóban tapogatóznak, amikor a belgyógyászati vizsgálat során fizikális vizsgálatot végeznek: ilyenkor kitapintja a máj formáját és méretét, így a szerv állapotát nagyjából megismeri. Ám ennél pontosabb képet adnak az úgynevezett képalkotó eljárások, amikor ultrahangos vagy MRI vizsgálat során néznek bele a szervezetbe. Gyanú esetén pedig májbiopsziát végeznek. Ilyenkor speciális, vékony tűvel, helyi érzéstelenítésben mintát vesznek a májból, és a szövettani lelet árulkodó lehet az elváltozás okáról.

Kéky Kira

Előző cikkEgy séta hazánk legnagyobb botanikus kertjében
Következő cikkMiért esszük azt, amit eszünk?