Ahogy a sportokban általában, úgy a túrázásnak is megvannak a maga írott vagy íratlan törvényei. Ezek betartásával nem csak a természet irányában mutatjuk megbecsülésünket, hanem balesetektől óvhatjuk meg saját magunkat is. Ugye, nem mindegy, hogy odafigyelünk-e?

Hibázhatunk

Egy nyugodt séta az erdőben vagy sportosan aktív túra? A természetimádók és az outdoor-fan-ok minden korosztályban lelkesen húzzák fel a túracipőjüket. A rutinosabbak már nem, azonban a kezdők még számos olyan hibát elkövethetnek, amelyek kimenetelük miatt összességében a kedvet és lendületet is csökkenthetik.

  1. Kevés előkészület: nem csupán a lelki ráhangolódás az oka, hogy alaposan utánanézzünk a dolgoknak, hanem az is, hogy nagyobb esélyt adjunk annak, hogy az útvonalat biztonsággal teljesíteni tudjuk. A kellemetlen meglepetések elkerülése végett érdemes töviről-hegyire áttanulmányoznunk a kiszemelt terepet. Elolvashatjuk más túrázók beszámolóit, értékeléseit is, ha azokat közelebbinek érezzük magunkhoz, mint a túrák hivatalosabb nyelvezetű leírásait. 
  2. Túlértékeljük a képességeinket: amikor a térképet, a domborzati viszonyokat elemezzük, mindig jusson eszünkbe, éppen milyen kondíciónak örvendhetünk. Legyünk magunkhoz őszinték, különben pórul járhatunk menet közben. Ha a terep meghaladja a képességeinket, sérüléseket szerezhetünk, és az optimális technikai tudás hiánya hosszabb időre is elveheti az önbizalmunkat. A legcélravezetőbb taktika, ha kisebb és könnyebb tereppel kezdünk, és innen térünk át a közepes nehézségű útvonalakra. Amint van tapasztalatunk az állóképességünkről, a tériszonyról és a technikánkról, már egyszerűbben kiválaszthatjuk a hozzánk leginkább passzoló túrákat.
  3. Nem alkalmas ruházat, cipő: nem árulok el nagy titkot azzal az állítással, hogy az öltözet kitalálása is az előkészületek egyik lényeges eleme. Ahogy futni sem indulunk el szandálban és bikiniben, úgy a túrázásnak is megvannak az előnyben részesített darabjai. A verseny a sportruházat piacán is jelen van régóta, így nem kell attól tartanunk, hogy kizárólag drága holmikat találhatunk a boltok polcain. Gondosan nézzünk szét vásárlás előtt, hogy minél nagyobb kényelmet és biztonságérzést kaphassunk azoktól nadrágoktól, felsőktől és cipőktől, amelyeket végül magunkkal viszünk túrázni is. Magunknak teszünk jó szolgálatot azzal is, ha nem a túrán avatjuk fel és hordjuk először a bakancsot.
  4. Túl sok, nem megfelelő étel vagy ital: az útvonal hosszával arra is megközelítő választ kaphatunk, mennyi és milyen jellegű élelmet vigyünk magunkkal, mekkora palackot töltsünk meg vízzel a folyamatos hidratáltsághoz. A folyadékpótlás hiánya csökkenti a teljesítőképességünket, ezért ajánlott 20-30 percenként néhányat kortyolni a kulacsunkból. Kerüljük az emésztőrendszerünket megterhelő, ezáltal a szervezetünket lelassító ételeket, helyettük válasszunk egészséges energiaforrásokat, gyümölcsöket.
  5. Az időjárás figyelmen kívül hagyása: a borult égbolt és egy kis eső még nem indok arra, hogy lemondjuk a túránkat. Ezért vannak a vízálló bakancsok és dzsekik, nem? Ugyanakkor már nem komfortos a kirándulásunk, ha csak egy kicsit fázunk például az átázott cipőtől, ruházattól. Ezért tájékozódjunk az időjárásról, a tűző napról és az esőről is. Vessük össze a kinézett terep adottságaival, hogy észszerűen felmérhessük a biztonságos határokat. Az pedig nem is kétséges, hogy vihar esetén nem indulhatunk útnak!

Itthon is van választék

Hol máshol próbálnánk ki magunkat először, mint magyar tájakon? A legismertebb hazai túraútvonal az Országos Kéktúra, amely Magyarország északi tájain halad végig, kijelölt turistaúton. 1952-ben hozták létre hivatalosan, hossza több mint 1100 km. A túra irányítója a Magyar Természetjárók Szövetsége. A kiadott pecsételőfüzettel igazolni lehet a megtett kilométereket. Ezt kiegészítve a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra pedig együttesen alkotja az Országos Kékkört. A három önálló túraútvonal összesen már 2550 km hosszú.

Az MTSZ egyik célja, hogy az embereket a mozgásban gazdag életmódra csábítsák a vonzó túraútvonalakkal és megmutassák általuk hazánk kultúráját, fejlődését. A látnivalóban és élvezeti értékben bővelkedő természeti kincseink, tájaink várnak mindenkit, aki tisztelettel fordul feléjük.

Wágner Rózsa

Előző cikkHaldoklás otthon – így tud segíteni a Hospice
Következő cikkSárkányeregetés a szabadban