Ez a kérdés előtérbe kerül minden évben a nappali hőmérséklet csökkenésével. Aktuális ősszel, télen és tavasszal is. Erősítsük és támogassuk, hiszen több mint 200 vírus kering, amely a megfázásos tüneteket okozhatja. Vannak az általánosan bevált tippek és trükkök, amelyeket alkalmazhatunk, de ezek mellé mindig találhatunk új módszereket, amelyek segítségünkre lehetnek az egészségünk megőrzésében.

A kedvenceim azok a bevett szokások, amelyek családonként eltérnek, és hallva róluk eszünkbe jut, „jé, erre mi nem is gondoltunk”! Emlékszem, hogy apukám télen egy gerezd fokhagymával és egy kis kanál mézzel egészítette ki a napi étrendjét, és mondhatom, bevált. Én kedvelem a friss gyömbért, amelyből egy kis darabot levágva és forró vizet ráöntve készítem a téli itókámat.

De nézzük, mit ne tévesszünk szem elől, hogy az alap lépéseket megtegyünk szervezetünk védekezőképességének megtartásáért.

  1. Sapka, sál. Bár triviálisnak tűnik, mégis érdemes figyelni rá, hogy mindig nálunk, azaz rajtunk legyenek. A fejbőr gyorsan kihűl, ezért nedves hajjal, izzadt fejjel nem érdemes sapka, vagy akár kapucni nélkül az utcára lépni a hidegebb hónapokban. A sál pedig a mínuszokban védheti torkunkat a hideg levegőtől, amelyet belélegezve a torkunkat tesszük ki meghűlésnek. A sálat és sapkát ráadásul „hasznos” ajándéknak is gondolom, hiszen ha eltaláljuk a másik ízlését (vagy okosan információhoz jutunk), olyan praktikus és szép ruhadarabot adhatunk, amely egy évszakon át viselőjének puha dísze lehet.
  2. Maszk hordása. A járványhelyzet egy pozitív oldala, hogy megmutatta, vagyis megtanította nekünk a maszkhordás előnyeit. Felelősségünk, hogy mi se köhögjünk a tömegközlekedési eszköz utasaira, ugyanakkor a maszk megvéd a többiek által a levegőbe juttatott bacilusoktól, vírusoktól. Ezért a reggeli és délutáni csúcsidőben mindenképpen ajánlott viselése, lecsökkentve a megbetegedés és a fertőzések terjedésének kockázatát.
  3. Kézmosás. Bár erre már gyerekkorunkban megtanítanak, a fontossága szintén a 2020-as pandémia alatt került előtérbe. Milyen logikus dolog kezet mosni, miután összefogdostuk a busz fogantyúját, vagy a bevásárlókosár fülét, mégis sokaknak kimarad a rutinjából. Ugyanakkor a helyes technika elsajátítása sem elhanyagolható, hiszen az ujjközök, ujjvégek vagy tenyér alapos megtisztításával érhetjük el az igazi hatást.
  4. Vitaminok. A kiegyensúlyozott táplálkozás elengedhetetlen a téli időszakban is. A napi ajánlott zöldség és gyümölcsadagok támogatják immunrendszerünket abban is, hogy vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz juthasson. Ha megkérdezzük az ismerőseinket, a legtöbben a C vitamin szedését fogják javasolni. A legelőnyösebb persze, ha a kosarunkba például citrom, narancs, paprika vagy kiwi kerül, és fogyasztásukkal turbózzuk fel szervezetünket.
  5. Irány a szabadba! Az aktív életmód nem csak a testünket, az immunrendszerünket is edzésben tartja, nő ellenállóképessége. Ha csak 20 percre megyünk is ki, a friss levegőn végzett mozgás például gyulladáscsökkentően hat. Azonban a rendszeres sporttevékenység előnyeit hosszútávon tapasztalhatjuk igazán, mert stabilizálja a szervezetünk egészségesebb működését, ezáltal a védekezőképességünket is. A megfelelő öltözetet azonban ne felejtsük el, kerüljük el a megfázás lehetőségét.
  6. Meleg lábfürdő. A váltózuhany jótékony hatásairól már sokat hallottunk. Vérkeringés, bőr állaga csak néhány eze közül. Ugyanezt alkalmazhatjuk a lábunkra is. Egy edénybe hideg, a másikba kb. 35 C fokos meleg vizet töltünk. A hidegben 15 másodpercet, a melegben 3 percet hagyjuk ázni lábainkat. A hőérzetünkön sokat javít, ha lábaink melegben van, és egyszerűen csak meleg vízbe tesszük este, vagy meleg zokniban, mamuszban vagyunk otthon.
  7. Alvás, alvás. Az egészséges életmód része a kielégítő alvásmennyiség. A kutatások szerint a mélyalvás kifejezetten támogatja az immunrendszerünk működését. Egy mexikói tanulmányban azt is kimutatták, hogy a napi 7 óránál kevesebbet alvók számára háromszor magasabb a rizikó egy megfázásra. Míg tinédzserként vagy a húszas éveinkben „ciki” lett volna a sok alvás beismerése a baráti körben, a későbbi éveinkben kiderül, mennyire támogatja az egészségünket, és a lelkünket a kipihentség.
  8. Megfázás? Maradjunk otthon! Nem csak a sport bizonyul ilyenkor kontraproduktívnak, hanem minden plusz, felesleges tevékenység. Ráadásul a kimozdulásunkkal a munkatársainkat is kitesszük a fertőzésnek. Maszk nélkül lehetőség szerint ne is mozduljunk ki! A megfázás első tüneteinek jelentkezésekor igyekezzünk otthon maradni, és kikúrálni magunkat.
Előző cikkIdegösszeomlás – szinte biztos, hogy ön is átélte már
Következő cikkA kiégés jelei? Dolgozzunk ellenük, magunkért!