Alig van nap, amikor ne vennénk valamit, hiszen a vásárlás a mindennapjaink részét képezi. Legyen szó ruházatról, használati cikkekről vagy élelmiszerekről, mindannyian kénytelenek vagyunk pénzt költeni olyan dolgokra, amelyekre szükségünk van. De tényleg minden elengedhetetlen, amit kinézünk magunknak?

Nehéz ellenállni a reklámoknak vagy amikor látjuk, hogy valamelyik kolléginkhoz naponta érkezik egy futár. Vásárlás közben sokan hajlamosak túlköltekezni, és észre sem veszik, mennyi mód van arra vonatkozóan, hogy spóroljanak. Nem a valódi minőségről való lemondásra gondoljunk, hanem a tudatosságra, az utánajárásra, és a valódi igényeink feltérképezésére. Íme néhány tipp, hogyan spórolhatunk okosan és hatékonyan a vásárlás során.

1. Összehasonlító vásárlás

Az egyik legfontosabb módja a spórolásnak a termékek és árak összehasonlítása a különböző üzletekben vagy online platformokon. Ne hagyjuk, hogy az impulzusvásárlás vagy az első látásra tetsző dolog vezesse a pénztárcánkat.

 • Összehasonlító weboldalak használata: az interneten számos olyan honlap található, ahol egyszerűen összehasonlíthatjuk a termékeket és az árakat. Ezek az oldalak gyorsan segítenek megtalálni a legjobb ajánlatot. Persze figyeljünk, hogy a keresési paramétereket pontosan adjuk meg, hogy tényleg a keresett áruhoz legközelebb álló termékről kaphassunk információkat.
 • Kiemelt akciók figyelése: az üzletek vagy webshopok időszakosan akciós árakat kínálnak. Kövessük ezeket az ajánlatokat, és igyekezzünk akkor vásárolni, amikor kedvező áron találjuk meg a keresett árut.

2. Használjunk kuponokat és kedvezményeket!

Az egyik remek módja a spórolásnak, ha kihasználjuk a kuponok adta lehetőségeket. Sok üzlet és webshop kínál kuponokat, amelyekkel jelentős megtakarításokat érhetünk el.

 • Iratkozzunk fel hírlevelekre: a kedvenc üzleteinek hírleveléből időben értesülhetünk a legfrissebb akciókról és kedvezményekről. Így nagyobb eséllyel szerezhetjük meg alacsonyabb árért a már régen kinézett terméket.
 • Kuponos hétvégék: évek óta bevált hazánkban is a kuponos hétvégék alatti vásárlás. Nem véletlen, hogy ilyenkor többszörösére növekszik a vásáslások száma, hiszen sokat ezekre a napokra időzítik a nagyobb mennyiségű vagy értékű ruházati, háztartási gép vagy akár tisztítószer beszererzéseiket.
 • Mobilalkalmazások használata: Számos mobilalkalmazás létezik, amelyek segítségével könnyen hozzáférhetünk különböző üzletek kuponjaihoz és kedvezményeihez.

3. Vásároljunk szezonálisan!

A szezonális vásárlás hatékony módja a költségek csökkentésének. Különösen élelmiszerrel és ruházattal kapcsolatban lehet jelentős megtakarításokat elérni.

 • Élelmiszerek: tegyük a kosarunkba a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket. Ezek általában olcsóbbak és frissebbek a szezonjukban, és a kisebb szállítási távok miatt az ökolábnyomuk is kisebb, mint a szezonon kívül külföldről beszerzett társaiké.
 • Ruházat: a szezonvégi kiárusításokban az előző kollekció darabjaihoz juthatunk jutányos áron. Használjuk ki ezeket a lehetőségeket, hiszen ezeket a ruhákat vagy cipőket a következő szezonban is új darabként vehetjük fel.

4. Tervezzük meg a vásárlást!

A hatékony spórolás alapja a tudatosság. Mielőtt elindulunk az üzletbe vagy megnyitnánk a webshop oldalát, gondoljuk át alaposan, mire is van szükségünk.

 • Készítsünk bevásárlólistát: írjunk egy listát azokról a dolgokról, amelyek beszerzése valóban elengedhetetlen, és igyekezzünk nem eltérni a feljegyzett tételektől. Így elkerülhetjük az impulzusvásárlást.
 • Árazzuk be a tételeket: határozzuk meg előre, mennyit akarunk költeni az adott termékkategóriára, és próbáljuk meg nem túllépni ezt a határt.

5. Vásároljunk minőséget!

Figyeljünk a minősége a vásárlások során, azonban vegyük figyelembe, hogy sokszor a marketing költség aránytalanul magas, amit ki akarnak velünk fizettetni. Tehát alapos utánajárással, az ár-érték arány figyelembe vételével juthatunk a legközelebb a számunkra hasznos információkhoz: mit és mennyiért érdemes megvennünk. Ugyanis ha magasabb is egy minőségi termék ára, hosszú távon megtérülhet.

 • Tartóssági szempont: a minőségi termékek általában hosszabb élettartamúak, így ritkábban kell majd cserélni őket.
 • Gazdaságossági szempont: hosszú távon a minőségi termékek olcsóbbak lehetnek, mivel nem kell gyakran javíttatni vagy cserélni őket.

Wágner Rózsa

Előző cikkMegváltozott cirkadiánritmus – emberek, akik fordított életet élnek
Következő cikkA határaink védelme