Ősszel, amikor  a hőmérséklet csökken és már rövidebbek a nappalok, sokkal többet gondolunk az otthon töltött időre, az alvásra. Azonban mindenkivel megesik néha, hogy álmatlanul forgolódik az ágyában, miközben az órát látva tudja, az alvásra szánt idő telik.

Az újabb kutatások az átlag 7 óra alvást tartják optimálisnak. A számunkra fontos pihenés mellett erre az időre a szervezetünkben zajló folyamatok miatt is szükség van. Ugyanis alvás közben megújulnak a sejtjeink, a gondolataink rögzülnek, az immunrendszerünk épül és friss vér termelődik. Az életmód és egészség kapcsolatában egyre több szakértő kiemeli az alvás szerepét. Ha valaki tartósan 4-5 óránál is kevesebbet alszik éjszakánként, növekszik a diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek és az elhízás rizikója. Fogékonyabb lehet a fertőzésekkel szemben, feledékenység, koncentrálatlanság és ingerlékenység léphet fel. Az alvászavart komolyan kell venni, és ha hosszabb ideje fennáll, érdemes orvoshoz fordulni.

De hogyan lehet elkerülni a külső zavaró tényezőket, hogy az éjszakai pihenésünk minőségibb legyen?

Ne együnk közvetlenül elalvás előtt, és azt is válasszuk meg, hogy vacsoránál mi kerül a tányérunkra. Kerüljük a puffasztó hatású zöldségeket, valamint a zsírban vagy cukorban gazdag ételeket is! A savasabb gyümölcsök se az esti étlapunkon szerepeljenek, hiszen a savak stimulálják a keringést, és utána még éhesebbnek is érezhetjük magunkat. Bár az alkohol is hathat álmosítóan, hosszú távon mégsem használható altatónak! Számos káros hatása mellett csökkenti a vércukorszintet és adrenalin termelődik a szervezetünkben.

A mobiltelefonok és laptopok sokak hálótársai lettek. Képernyőjük vibrálása a sötétben nem tesz jót a szemünknek, és az agyat is stimulálják. Ahelyett, hogy fokozatosan nyugalomra térne a telefonját bámuló személy, a világhálóról  kapott információkkal egyre éberebb lesz, és gondolkozni kezd a híreken, újdonságokon. Ez semmi esetre sem az elalvást segítő állapot. Ha mindenképpen olvasni szeretnénk, válasszunk hagyományos könyvet, amelyben a papírt lapozgatjuk vagy e-bookot, amelyen van szembarát funkció is a sötétben olvasáshoz.

Legyen a hálószobánk a nyugalom szigete! A legjobb, ha a lakás csendesebb részén van, lehetőleg nem utcai ablakokkal, ahol folyamatos zaj szűrődhetne be. A szőnyegek és a padlóig érő függönyök a háló hangszigetelői, ezekre fordítsunk nagyobb figyelmet. Gondosan válasszuk ki, ne csak az anyag vastagságát, hanem a függöny színét is, hiszen attól függően nehezebben engedi be a fényt is, amely szintén hatással van alvásunk nyugalmára. Mindenkinél megvan az a fénymennyiség, amely mellett szívesen alszik. Ha erre odafigyel, egy tényezőt kipipálhat az éjszakai pihenése érdekében.

Néhány napot egy évben kibírhatunk, ha a szomszédok buliznak. Azonban ha életvitelszerűen hangosak, érdemes egy szakértővel egyeztetni és a hangszigetelést megoldani. Ha viszont a hálótársunk horkol, mindenképpen orvoshoz kell fordulnia. Nem csak az ő és a mi pihenésünket zavarja a horkolás, hanem komoly egészségi kockázatai is vannak, mivel légzéskimaradással járhat.

Válasszuk ki gondosan a matracot annak megfelelően, milyen pozícióban szeretünk aludni, hogy mi kényelmes igazán számunkra! Matracot a matracboltból vásároljunk, ott kipróbálhatjuk, és szakember segít a választásban. Természetes anyagokat részesítsünk előnyben az ágyneműk terén is. Az ágyról lecsúszó műanyagba beizzadhatunk, ami  miatt felébredünk éjszaka, megzavarva az alvásciklusunkat. A pamut, vászon, selyem anyagok kellemes tapintásuk mellett légáteresztőek is.

Ha megfelelően táplálkozunk lefekvés előtt, a hálószobában már nem görgetjük a közösségi oldalakat és a chatfunkciót is kikapcsoljuk, bevethetjük magunkat a friss illatú puha  ágyneműbe. Éjszakai nyugalmunkhoz nem utolsó sorban még az is hozzásegíthet bennünket, ha letesszük a napi stresszt. Ha nem kapcsoljuk ki a napi izgalmakat, szervezetünk nem tud megfelelően regenerálódni az alvásra szánt idő alatt. Vegyük sorra, miket csináltunk aznap. Lássuk a hibákat, amelyeken másnap javíthatunk, vagy amelyekből tanulhatunk. Nézzük meg, milyen eredményeket értünk el aznap, dícsérjük meg magunkat. Így jó érzéssel hajthatjuk álomra a fejünket.

WR

Előző cikkHa eldurran a szülő keze…
Következő cikkTe nem is szültél, csak kikapták belőled a gyereked!