Tüsszögünk, a könnyünk és az orrunk folyik – látszólag minden ok nélkül. Bosszantó jelenség, amiről ma már mindenki tudja: allergia. A bosszúságon túl viszont fontos, hogy foglalkozzunk vele. Kezelés nélkül ugyanis egyre többféle növénnyel, idővel pedig ételekkel szemben is felléphet heves reakció, sőt, akár asztma is kialakulhat.

Az allergiás betegek száma folyamatosan nő, ma már minden ötödik ember küzd ezzel a problémával. A tavasz beköszöntével, a pollenek hatására tüsszögés, könnyezés, orrfolyás nehezítheti mindennapjainkat. Allergia életünk során bármikor kialakulhat, ezért is fontos tudni, mi zajlik ilyenkor a szervezetben.

Az immunrendszer védekezése során a szervezetbe kerülő idegen anyagokkal szemben ellenanyagokat termel. Az allergia egy hibás immunválasz, amely folyamat során gyulladásos reakció zajlik le immunglobulin felszabadulással, azonban tévhit, hogy az allergia az immunrendszer gyengesége lenne. Az allergiás hajlamot génjeinkben hordozzuk, viszont az, hogy ki és milyen mértékben lesz allergiás, a környezeti hatásoktól függ.

Az allergiás reakciónak számtalan tünete lehet. Van, akinél csak szénanátha jelentkezik, van, akinél csak bőrtünet, és van, akinél a kettő egyszerre. Ritkább esetekben az is előfordul, hogy az adott pollenek csak szemtünetet, kötőhártya-gyulladást okoznak, de szemhéj-, és arcduzzanat esetén is gondolnunk kell rá.

Az elhúzódó tüsszögésnek, orrfolyásnak, szem-, orr-, torokviszketésnek jobb, ha a végére járunk, vegyük komolyan. A nem megfelelően kezelt allergiának kellemetlen következményei lehetnek: újabb allergiák vagy asztma alakulhat ki a betegeknél, ezért is fontos, hogy allergiavizsgálattal meggyőződjünk a tünetek okáról. Kimutatásához leggyakrabban bőrtesztet használnak, az allergén kivonatát teszik a megkarcolt bőrre. Kimutatható vérből is, ilyenkor elegendő az ujjbegyből vett pár csepp is. Ezt a módszert főleg azoknál alkalmazzák, akiknél a bőrteszt nem javasolt, például kisgyermekeknél, várandósoknál, illetve olyan betegeknél, akik allergia elleni gyógyszert szednek. Az allergiát meggyógyítani nem lehet, a tüneteket kezelni viszont igen. A terápia célja a tünetek megszüntetése lehetőleg minél kevesebb gyógyszerrel, mellékhatások nélkül. Az allergiás betegek kezelését fokozatosan alakítják ki, a tünetek súlyosságától függ a terápia elemeinek megválasztása. A gyógyszereken túl fontos szerepe van a közvetlen környezetnek is, így néhány korábbi szokásunkat, életterünket érdemes lehet átalakítanunk.

Előző cikkMenopauza: Változókor
Következő cikkAz öndiagnózis akár életveszélyes is lehet