A változó kor előbb vagy utóbb minden nőt érint. Lelkileg és testileg sem könnyű időszak, viszont mind a testi, mind a lelki „kísérői” enyhíthetőek.

Menopauza. A nők ebben az időszakban számtalan változáson mennek keresztül. A legalapvetőbb változás a havi ciklus kapcsán észrevehető, a menstruáció kezdetben szabálytalanná válik, majd végül teljesen elmarad. Ez egy természetes folyamat, mivel a petesejtek mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, átlagosan a nők 50 éves kora körül teljesen kimerülnek a petefészkek.

A nemi hormonrendszer változásának kísérői a hőhullámok, az izzadás, az álmatlanság, a fokozott bőrszárazság, és akár súlyproblémák is akadhatnak. Gyakoriak a hangulatváltozások, a sírás, a nők a változás során érzékenyebbé válhatnak, súlyos esetben akár depresszióba is eshetnek. Csökkenhet, vagy akár éppen fokozódhat is a nemi vágy.

Magyarországon a nőknél átlagosan 51 évesen múlik el a menstruáció, ugyanakkor már a negyvenes évek elején is jelentkezhet a menopauza. Azt, hogy egy nő mikor lép a változókorba, egyrészt a genetikája, másrészt pedig az életvitele határozza meg. A hormonháztartás egészséges működésében szerepe van a kiegyensúlyozott étkezésnek és a rendszeres mozgásnak is. Akkor tekinthető korainak a klimax, ha már 40 éves kor alatt, vagy annak környékén megkezdődik. Genetikai tényezők és autoimmun eredetű okok mellett a folyamatot külső tényezők is előidézhetik, például sugárkezelés, kemoterápia, kétoldali petefészek eltávolítás.

Hosszabb ideje elmaradt menstruáció esetén, ha a terhességet kizárták, a különböző betegségeket szűrik ki. Például a pajzsmirigy rendellenessége felboríthatja a korábban szabályos ciklust, a petefészkek állapotára pedig az FSH, LH, ösztrogén, progeszteron hormonok értékéből következtethetünk. A korai menopauza is a klimax jól ismert kockázatait hordozza: hatására nő a csontritkulás, illetve a szív- és érrendszeri betegségek veszélye. Évente Magyarországon is több százezer nő jut el életének változó szakaszába, amikor megjelennek nála a menopauza tünetei. Bár a folyamat törvényszerű, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy sajnos nagyon kevesen fordulnak háziorvoshoz vagy nőgyógyászhoz.

Ha megjelennek a hormonváltozás okozta tünetek, mindenképpen fontos felkeresni egy szakembert, elvégeztetni különböző szűrővizsgálatokat, vérvizsgálatot, mammográfiát, megelőzve ezzel a komolyabb problémák kialakulását. A terápia egyfelől a tünetek kezelését, másrészt a szövődmények megelőzését és az életminőség javulását célozza; hormonkezeléssel vagy fogamzásgátló tablettákkal, antidepresszáns készítményekkel csökkenthetjük a mellékhatásokat. A változókor kellemetlen kísérői néhány megfontolandó praktikával, egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással is mérsékelhetők. A csontritkulás megelőzését D-vitamin és kalcium tartalmú kiegészítők mellett a rendszeres fizikai aktivitás segíti: ez lehet könnyű séta, futás, vagy bármilyen mozgásforma. A testedzés hatására ráadásul a lelki tünetek is javulnak, a stressz, a depresszió is oldódik.

Előző cikkCsalád, karrier, szexualitás, egészség, önbecsülés – miben a legerősebbek a magyar nők?
Következő cikkAllergia – gyógyítani nem, de féken tartani lehet