The winner takes it all (A győztes mindent visz) – e híres Abba szám címe pontosan illik e témához. Jó pár éve már, hogy a svéd Stockholms Auktionsverk online pop árverést tartott, először az interneten. Mindenféle, a beat-, rock- és popzenével kapcsolatos tárgyat kiáltottak itt ki, az ötvenes évektől napjainkig.

Sok olyan ember tulajdonában vannak igen értékes tárgyak, olykor anélkül, hogy tudnának róla. Mint például fiók mélyén lapuló jegyek az első Beatles-koncertre, vagy a megőrzött, bár már recsegő első Rolling Stones lemezek, illetve annak a korszaknak a hazai sztárjaihoz kötődő relikviák. Itt az ideje hát körülnézni a padláson, pincében, garázsban – hátha rábukkanunk ma már elfelejtett holmikra.

Jelen sorok írója is őrizget leveleket, lemezeket, fotókat, újságokat, amelyek poptörténeti ritkaságok, igaz, eszem ágában sincs ezektől megválni, hiszen személyes emlékekről van szó, amelyek másnak akkor se jelentenének sokat, ha fizetne érte.

Ma már posztereket senki nem rak fel kedvenceiről a falra, de koncertplakátokat is ritkán. Egy eredeti plakát a Woodstock-i fesztiválról – amely Déry Tibort a Képzelt riport egy popfesztiválról című darab megírására ihlette – igen sokat ér.

Hírességek ruhái, retró gitárok, ritka autogramok mind olyan kincsek, amelyek előbb-utóbb biztosan vevőre találnak. Az aukciók szervezői szerint az autogramok ára általában csökkent, (bár ez nagyon változó: egy-egy világhírű sztár elhunyta után sokkal többet érnek) míg a fotók ára megnőtt az utóbbi években. 

Utóbbi érthető, hiszen ma a telefonunkkal megszámlálhatatlan mennyiségű fotót készíthetünk, anno ez nem volt ennyire jellemző. Egy-egy ritka, régi fotó a közösségi oldalakra feltéve is nagy eseménynek számít, birtoklásuk pedig még inkább élmény.

A popzene – a rock and rolltól a mai irányzatokig – az első olyan korszak a zene történelmében, amelynek mindenféle kötődésű tárgyai rajongók millióit hozták és hozzák ma is lázba. Mindez nyilvánvalóan a tévének köszönhető, hiszen tömegeknek a képernyő vitte hírét az új zenei irányzatoknak, és teremtett sztárokat. Ma pedig az internet, a youtube és a közösségi oldalak révén válnak ismertté emberek, hogy aztán sokuk hamar eltűnjön a süllyesztőben.

Kérdés, hogy a mai sztáregyüttesek és énekesek esetében mi marad meg a mai korszakból? Az internetnek köszönhetően minden – és semmi. Ki ír ma már postai levelező lapot egy jól sikerült turnéról, ki ad ki bakelit hanglemezt, és persze a print újságok is ritkaságszámba mennek. Az otthon kinyomtatott vagy mobilon bemutatott jegyeknek sincs meg az a varázsa, mint a klasszikus fajtáknak.

A mai világsztárok, mint Rihanna, Harry Styles, Billy Eilish vagy Omar Rydberg – hasonlóan a filmszínészekhez – testőrök által védettek, ritkán lehet megközelíteni őket autogrammért. A stylistok és designerek persze biztos el-elrakják suttyomban valamelyik színpadi kelléküket, és viszik haza csemetéiknek. Akik aztán kincsként őrzik, hiszen a tárgyat az énekes hordta, vagy akárcsak megérintette…

Elek Lenke

Előző cikkGreta Garbo túrák Stockholmban
Következő cikkIdegösszeomlás – szinte biztos, hogy ön is átélte már