Egy újabb statisztika az életmód és a betegségek kapcsolatáról, amely nem szolgál meglepetésekkel. Egy friss felmérés szerint ugyanis a halálesetek közel felének köze van az elkerülhető körülményekhez, mint az alkohol, dohányzás, egészségtelen étkezés. Ön milyen cél érdekében mondana le az egészségtelen szokásokról?

Nemek közötti különbség

A nemzetközi kutatócsoport elemezte közel 10 millió ember adatait, akik 2019-ben 23 különböző daganatos betegségre visszavezethetően hagyták itt e földi létet. A halálesetek 44,4 %-ánál, azaz 4,45 millió esetben megnevezhetők voltak külső rizikófaktorok. A Washingtoni Egyetem kutatói rámutattak, hogy az eredmények a politikai döntéshozók és kutatók segítségére is lehetnek a kockázati tényezők azonosításával.

Az is kiderült, hogy a férfiak jelentősen veszélyeztetettebbek a külső tényezőkre visszavezethető daganatos betegségek okozta halál tekintetében. Ez az arány 50,6 % volt, a nők esetében pedig 36,3 %.

Mire figyeljünk?

Ha tanulhatunk bármit is mások hibájából, azt a saját előnyünkre fordíthatjuk. Sajnálatos módon az egészséges életmóddal kapcsolatos döntések is ide tartoznak. A szív- és érrendszeri megbetegedések után a második leggyakoribb halálozási ok daganatos megbetegedéseké világszerte. Ennek vizsgálata tehát nem csak érdekes számokra mutat rá, hanem életeket is menthet.

A kutatás során az orvoscsoport két fő kategóriát különböztetett meg. Az egyik a rossz szokásokat foglalta magában, mint az alkohol, dohányzás és egészségtelen étkezés, magas BMI, vagy a nem biztonságos nemi élet. A másik a környezeti vagy munkahelyi tényezőket fedte le, például a rákkeltő anyagokkal való munka vagy a légszennyezettség.

A férfiak közel négyszer annyi évet veszítettek a nőkhöz képest a dohányzás miatt, míg az alkohol esetében ez a szám háromszoros volt. Az is világossá vált

Mit tehetünk?

Ha valaki még nem változtatott egészségtelen életmódján, számos helyen találhat információt a biztonságos továbblépés tekintetében. A kóros túlsúllyal rendelkezők vagy krónikus betegségben szenvedők az orvos tanácsait követve indulhatnak csak el az új úton, hiszen a szervezetük az évek, évtizedek alatt más ritmust, terhelést szokott meg. Az aktív életmód és új étrend szakértők segítségével kialakítható, ezzel elkerülve az adott állapotban rejlő további veszélyeket.

A WHO ajánlása nagy vonalaiban nem változott az elmúlt években.

  1. Heti minimum 150 perc mozgás (pl. 3 x 50 perc)
  2. Folyadékpótlás
  3. Változatos étrend
  4. Elegendő alvás, rekreáció
  5. A stresszes helyzetek kerülése
  6. A káros szenvedélyek kerülése (alkohol, dohányzás, drogok fogyasztásának megszüntetése)

A WHO évek óta kongatja a vészharangokat. Nem ezrek (bár az is magas szám lenne), hanem milliók halnak meg évente 30 és 60 éves kor között a helytelen életmódjuk miatt. Persze a világszervezet évente tesz ajánlásokat, javaslatokat és vannak célkitűzéseik is, a statisztikák azonban minden évben riasztóak, és a számok nem mutatnak csökkenést. Bár a WHO a megelőzésre is komoly hangsúlyt fektetne, amelynek értelmét a különböző országokban már megvalósított projektekkel támasztja alá, a globális javulás még várat magára. Az edukációs törekvések megjelennek önkormányzati szinten is, de az elkötelezett cégek és civil szervezetek munkáját kiegészítve sem tudnak akkora meggyőző erővel bírni, amely a lakosság életmódbeli szokásait alapjaiban változtatná meg.

Wágner Rózsa

Előző cikkÁllat- és növénykerti látogatásokra fel!
Következő cikkA stresszes, aktív szexuális életet élő nőket érinti leggyakrabban a felfázás?