Sportolni jó. Nem csak azért, mert már néhány alkalom után vonzóbb a tükörképünk, hanem azért is, mert egy kiadós mozgás után sokkal jobb a közérzetünk, energikusabbnak, fittebbnek érezzük magunkat. A sport egyben természetes módja a feszültség levezetésének is. Nézzünk néhány mozgásformát, amelyek igazán hatékonyak.

Futás

Nem véletlenül szerepel a legtöbb lista első helyén. Átmozgatja az egész testet, miközben az agy endorfint termel, ami javítja közérzetünket és kiváló stresszoldó. Az egyenletes, ritmikus mozgás, az erőkifejtés olyan tudatállapotot eredményez, ami által nyomasztó lelki problémákra is megoldást találhatunk.

Úszás

Szintén állóképességi sport, a test összes belső izmát átmozgatja, ezen felül, mivel nem vehetünk levegőt bármikor, légzésszabályozásra kényszerít. A vízben, mint természetes közegben megszabadulunk testi és lelki terheinktől, az úszás így hozzájárul belső harmóniánk stabilizálásához.

Boksz

Gyors és kíméletlen megoldás a stressz levezetésére. Ha nagyon sok feszültség gyűlt fel bennünk, és hamar meg akarunk tőle szabadulni, ez a legjobb választás. A bokszzsák ütése fizikai és szimbolikus levezetési formája is lehet a bennünk lévő feszültségnek. A stressz forrásának bokszzsákkal való azonosításával a „lelkünknek”, míg az ütés közben felszabaduló endorfin segítségével a testünknek teszünk jót. Fontos azonban, hogy vigyázzunk magunkra: helyes technikával és megfelelő védőfelszerelés – pl. bokszkesztyű – viselésével elkerülhetőek a sérülések.

Csapatsportok

A mozgáson túl a közösség ereje az, ami jótékony hatással bír, különösen, ha azért vagyunk feszültek, mert egyedül érezzük magunkat. Az edzéseken barátokat találhatunk, miközben kedvenc sportunknak hódolunk

Jóga

Ha nem kardio edzést keresünk, a jóga az örök klasszikus. Lehetőség van az elmélyült gondolkodásra, a befelé fordulásra, a valódi megnyugvásra. A meditatív, békés hangulat, elűz minden stresszt testünkből és lelkünkből egyaránt, miközben ez a mozgásforma edzésnek is kitűnő. A lényeg, hogy bármelyik mozgásformát választjuk, garantált a stresszoldás.

Előző cikkGyógyszer lenne a cukor?
Következő cikkGyógynövény vs ál-gyógynövény