Medvehagyma vs gyöngyvirág, fekete bodza vs gyalogbodza, fehér akác vs aranyeső, pitypang vs kutyatejfélék. Míg az egyik egészséges és jótékony hatással bír a szervezete, a másik fogyasztása súlyos mérgezési tüneteket produkálhat.
Ha mérgező ál-gyógynövényekről van szó, legtöbbünknek a medvehagyma – gyöngyvirág párosítás jut eszünkbe, hiszen az utóbbi években a medvehagyma népszerűségének növekedésével megszaporodtak a mérgezéses esetek. A legbiztosabb módja a növény beazonosítására a levelek összedörzsölése. Ha fokhagymaillatú, akkor biztos medvehagymával van dolgunk. Levelei alapján az őszi kikerics szintén összetéveszthető a medvehagymával, de mivel virágzásuk ideje eltérő – előbbi ősszel, utóbbi tavasszal virágzik –, így elég csekély a tévedés lehetősége. A fekete bodza virágából készült szörp sokunk kedvence, és a növény érett termése is fogyasztható. Könnyű azonban összetéveszteni a gyalog- vagy más néven földi bodzával. Míg a fekete bodza fás szárú és ága lefelé hajlik, addig a hasmenést és hányást okozó gyalogbodza lágyszárú és ágai felfelé állnak. A fehér akácot szintén sokan szeretjük, egyrészt íze, másrészt köhögéscsillapító és a gyomorsavképzést serkentő hatása miatt. Könnyen összetéveszthető azonban a sárga akácnak is nevezett aranyesővel, ami sok mérgezéses esetért felelős, elsősorban a gyerekek körében. Érdekes, hogy sokan keverik a pitypangot – más néven gyermekláncfű – a kutyatejjel, annak ellenére, hogy a két növény nem hasonlít egymásra. A magas C-vitamin tartalmú pitypangot a köztudatban azonban sokan kutyatejfélének tartják, ami bőrrel érintkezve irritációt okoz. Ha kellően figyelünk, megelőzhető a baj, de ha bármilyen szokatlan tünetet észlelünk a fenti gyógynövények elfogyasztása után, azonnal forduljunk orvoshoz!