Mindig jól esik olvasni, ha egy külföldi lap Budapesttel foglalkozik, ráadásul, ha olyan tekintélyes, mint az amerikai Travel and Leisure. Az egyik cikkben ABC sorrendbe rendezték a legnépszerűbb 50 idei úticélt, és az olvasó az első 10-ben rögtön Budapestre bukkanhat.

Nagyon kevés hely van a világon, ahol egyszerre ragad meg a régi világ varázsa és a modern elegancia, ilyen Magyarország fővárosa, Budapest. – olvasható a lapban, amely részletesen méltatja a Matild Palace-t: „a város V. kerületében tavaly nyáron megnyílt, neobarokk palotává alakított szálloda az UNESCO által védett helyszín, amely egykor a város királyságainak adott otthont”.

Majd kiemeli a szálloda éttermét, ahol világhírű séf főz, valamint a magyar borokat, konkrét fajtákkal, márkákkal és bárok megnevezésével. Azt persze nem tudni, hány amerikai választotta ennek hatására országunkat – mondjuk India, Madagaszkár, vagy Dubaj helyett…

Új turisztikai műfajok

A világturizmus piacán óriási verseny dúl, akármelyik válfaját is nézzük: kongresszusi, esküvői, vadász, sport és gasztronómiai tematikájú utak vetélkednek az utazókért az Antarktisztól Provence-szig vagy Toszkánáig.

Újabban divatba jöttek a kevésbé szem előtt lévő helyek, mint az olaszországi Abruzzo, amelyet a slow tourism, a fenntartható gasztronómia és a tudatos vendéglátás hívei  választanak leginkább. Divatos dolog felfedezni itáliai kisvárosok eldugott kastélyait a nyüzsgő nagyvárosi hotelek helyett, vagy éppen a kempingek XXI: századi luxus változatát, a glampingeket.

Az egzotikus szigetek, ahol örökké süt a nap, persze sosem mennek ki a divatból: ilyen például Anguilla, Barbados, Belize, vagy a Bahamák és más egzotikus szigetek. A golfturizmus mind jelentősebb szegmenst képvisel: a nemrég megnyílt Aurora Anguilla Resort & Golf Club például sugárhajtású repülőgépekkel szállítja a helyszínre vendégeit az Egyesült Államok legfontosabb városaiból. Az üdülőhelyen a tehetős vendégeket, „személyre szóló” komornyik és hangulatos pezsgőpince várja..

Több mint egymillióan utaznak Alaszkába

Meglepően népszerű úti cél Alaszka, a helyi turisztikai testület előrejelzései szerint 2022 nyarán több mint 1,57 millió tengerjáró hajón érkező utas látogathatja majd meg Alaszka délkeleti részét, – elsősorban persze az USA más államaiból – amely 18 százalékos növekedést ígér – közli a szaklap. 

Nemcsak rénszarvas és jegesmedve nézőbe járnak ide az emberek: Alaszka szárazföldi része is számos újfajta ajánlattal és művészeti eseménnyel kecsegtet: Anchorage az őslakosok több fesztiváljának, ünnepének ad otthont. Se szeri, se száma, a hatalmas tengerjáró hajóknak, amelyek az USA eme különleges államát veszi célba.

A lap részletesen kitér rá, melyek az új, környezetbarátnak kikiáltott vízi járművek: a Ponant új, 270 személyes Le Commandant Charcot- ja a környezetbarát közlekedést példázza, az itt forgalomba helyezett első olyan hibrid-elektromos hajóval, amely cseppfolyósított földgázzal működik.

Van, amikor helikopter szállítja az utasokat a fedélzetre: a Quark Expeditions 200 utasra tervezett Ultramarinja kifejezetten helikoptertúrás kalandokat kínál. 

Előző cikkÚjra a mozgás fedélzetén!
Következő cikkBorból ékszer – Új hungaricum született