Gyanús bőrtünetek strandolás után? Az alábbi teszt segít eldönteni, érdemes-e orvoshoz fordulnunk.

Magyarországon minden második felnőtt, legalább egyszer megtapasztalja a gombák okozta kellemetlen és nem túl esztétikus tüneteket. A betegséget övező tévhitek és előítéletek miatt azonban kevesen fordulnak szakorvoshoz, pedig a betegség diszkrét módon gyógyítható.

A gombás fertőzés felismerése és kezelése felelősség magunkkal és környezetünkkel szemben, hiszen a fertőzéssel nemcsak önmagunkat veszélyeztetjük, hanem családtagjaink, embertársaink egészségét is. Az időben történő felismerés és a megfelelő kezelés elősegíti a gyors gyógyulást, hogy a bőrelváltozások palástolása helyett lehessen újra fesztelenül, kényelmes ruhadarabokban járni, vagy nyugodtan vízpartra, emberek közé menni. Szokatlan bőrtünetek jelentkezésekor az alábbi kérdések megválaszolásával megtehetjük az első lépést a gyógyulás felé.

Észleli-e bőrén…

– a mellkason, háton, karon a környező bőr színétől elütő (sötétebb vagy világosabb), kerek, hámló foltok jelentkeznek?

– a testének bármely területén, hajlataiban (hónalj, mell alatt, combhajlat, hasi redő) vöröses, hámló, viszkető foltok vannak?

– a lábujjai között a bőr felázott, berepedezett, viszket és/vagy fájdalmas?

– a talpán és a talp széli részein hólyag(ok) és/vagy száraz, esetleg pikkelyes hámlás látszik?

– a szakálltájon, ritkábban a bajusztájon, tarkón vörös, gennyes, kis csomók tűnnek fel?

Észleli-e, hogy körme…

– elszíneződött (sárgás, zöldes, szürkés)?

– megvastagodott, esetleg morzsalékos?

– alakjában megváltozott?

– fájdalmas?

Amennyiben Ön a teszt során akár egyetlen kérdésre is igennel válaszolt, mielőbb mutassa meg az elváltozást orvosának! A betegség időben történő felismerése elősegíti a gyors gyógyulást, és csökkenti a család és a környezet fertőzésének esélyét!

Előző cikkSzimpla anyajegy, vagy életveszélyes elváltozás?
Következő cikkKontaktlencse nyáron