Napi hány hajszál elvesztése tekinthető még elfogadhatónak? Miért is tapasztaljuk a hajunk hullását? 

A hajhullás – főleg ősszel – természetesebb jelenség, bár senki nem örül neki. Az évnek bizonyos szakaszaiban a hajhullás fokozódhat is, olyankor a ruházaton, a párnánkon, a fésűn a megszokottnál több hajszállal találkozhatunk.  A napi 40-60 szál haj elvesztése akár természetes lehet, ám, ha ennél feltűnően többek a kihullott szálak és nem nő normálisan újra a haj, nos, már érdemes utánajárni annak, hogy vajon kóros ok áll a háttérben. A hajhullás lehet foltos vagy szétszórt (diffúz). 

Milyen okokra vezethető vissza a foltos hajhullás? A szervezet védekezési rendszere valamilyen tévedés miatt a hajhagymák ellen fordul. Ennek hátterében gyakran egyfajta góc, például egy mandulagyulladás áll. Ha ezt sikerül kideríteni és mondjuk antibiotikummal kezelni, a hajhullás megállhat. 

A másik, a diffúz hajhullás során a haj a teljes fejbőrön megritkul, a magyarázathoz a teljes szervezetet érintő okot kell keresni. Átmenetileg kialakulhat szülés után, fertőző betegség, vashiányos állapot, nem megfelelő táplálkozás, netán vegetarianizmus esetén. Mindkét típusú hajhullás marandó kopaszsághoz vezethet akkor, amikor a szűrtüszők és a bennük található hajszemölcsök elpusztulnak. 

A pajzsmirigyhormon szintjének csökkenése is állhat a hajhullás mögött. Ez a probléma természetesen más tüneteket okoz, amelyek egy részét nehéz beazonosítani, hiszen általános a fáradékonyság, vagy éppen a koncentrációs zavar. Komolyabb esetekben azonban az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is, érdektelenség alakulhat ki, csökkenhet a teherbíró képesség, amiből könnyen depresszióra következtethetünk. Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, az arc felpuffad, csökken a libidó, a bőr hideggé, szárazzá, és durvább tapintatúvá válhat. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki.

Az alulműködés (hypothyreosis) vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka a pajzsmirigy megbetegedése lehet. Ez jelenthet gyulladást, jódhiányt, de következhet pajzsmirigyműtétből, röntgensugárzásból és bizonyos gyógyszerek szedéséből is. A tartós stressz sem tesz jót, hiszen stresszhelyzetben olyan fehérjék képződnek, amelyek a szervezet saját sejtjeit károsíthatják, autoimmun betegséget válthatnak ki. Az autoimmun folyamat egyrészt károsíthatja a pajzsmirigyet és csökkent működéshez vezetnek, amiknek egyik tünete a hajhullás, másrészt az antitestek közvetlenül is károsíthatják a hajhagymákat. Jó hír, hogy ez a probléma hormonpótlással nagyon jól kezelhető.

Az endokrinológiai kontroll a kivizsgálás első lépése ugyan, de a hajhullás okának kiderítéséhez még további számos más tényezőt is figyelembe kell venni, amelyek viszont az érintett állapotát tovább súlyosbíthatják. Hogy melyek ezek?  Például a dohányzás, a túlzásba vitt fogyókúra, a nyomelem-hiány, vas-, A-, és E-vitaminhiány,  a fehérje- és a vashiánya, az egyoldalú táplálkozás, bizonyos gyógyszerek – egyes fogamzásgátlók, béta-blokkolók – szedése. Továbbá gócok a szervezetben, lásd például fogban, orrgaratban, arcüregben, epehólyagban. Mint ahogy a hajat károsító kozmetikumok használata sem hasznos a szervezetnek. 

Sok mindent tehetünk a hajhullás ellen. Ezek közül néhányat sorolunk. Az A-vitamin: fokozza a haj fényességét, a C-vitamin: erőssé teszi a hajat, a D-vitamin: serkenti a hajtüszők működését, B-komplex vitaminok: együttesen, több irányból támogatják a szervezetet.
Segíthet továbbá a hagymalé, a paprika, a rozmaring, az aloe vera és a zsálya. Szintén hasznos a magas cink tartalmú élelmiszer, a mandulaolaj, az almaecet, s nem utolsó sorban a stressz megszüntetése.

Krasznai Éva

Előző cikkBe ne oltassa magát – ön is hallotta már ezt?
Következő cikkÁllati jó!