Sokunkban megfordul a kérdés év elején, hogyan élhetnénk egészségesebben, mit tehetnénk még a saját egészségünkért. Gondolkozzunk el, milyen életmódot követtünk eddig és mi az, amiben változtatnunk kellene! De mi segíthet, hogy tartósan kövessük elhatározásunkat? Ez az 5 tipp támogathat döntésedben!

Ne féljünk kilépni a komfortzónából! Noha kellemes a munka után csak lustálkodni és a tévé előtt üldögélni telefonnal a kezünkben, de a napközbeni hajtás után annyira lelassul a gondolkodásunk, hogy nehezebben szedjük össze magunkat bármilyen fizikai aktivitást igénylő feladathoz. A komfortzónában kényelmesen érezzük magunkat, de a megszokott dolgainkat tesszük, nem többet. Fejlődést pedig csak akkor várhatunk, ha változtatunk és több energiát fektetünk a tevékenységeinkbe. Ezért félre a kifogásokkal, és kezdjünk bele, valósítsuk meg a céljainkat!

Kis lépésekkel hatékonyabban építhetünk. Tudjuk, és tartsuk szem előtt, mi a végső célunk! Azonban hogy a sikert már az életmódváltás elején érezhessük, érdemesebb kisebb célokat kitűznünk, és azok felé haladni. Így mindig lesz sikerélményünk, amely tovább motivál minket. Tegyünk meg mindent, hogy a célunkat elérjük! Két hónap kell, amíg az új életformánk szokássá válik, és már nem érezzük erőfeszítésnek, hogy beépítsük a mindennapjainkba. Két hónap alatt a környezetünk, három hónap múlva már mi is észrevesszük a változást a tükörben, vagy egy korábbi fotóhoz hasonlítva magunkat.

Mozogjunk többet! Ha úgy is tűnik, nem fér bele a mindennapjainkba a rendszeres sport, vegyük elő a naptárunkat és gondoljuk át, valójában hogyan is töltjük az időnket! Lehet, hogy a délutáni tévézés vagy chatelés helyett be tudunk iktatni egy-egy óra mozgást a hétköznapokban is? A hétvégén pedig a pihenés részévé is tehetünk egy-egy óra gyorsabb gyaloglást, futást és biciklizést a kutyával? Mindegy milyen mozgásforma, csak találjuk meg azt, amelyet szívesen csinálunk!

Kérjük dietetikus tanácsát! A kosarunk tudatos megtöltése nem csak trendi, hanem az egészségünket szolgálja! Ne dőljünk be az internetes diétáknak, mert azok nem személyre szabottak! Nem mindegy ugyanis, hogy az étrend egy 80 kg-os fizikai munkát végző 50 éves férfinak, vagy egy 70 kg-os 40 éves ülő munkát végző, ám sportoló nőnek készül. Más a napi kalóriaszükségletük, más az anyagcseréjük és más az egészségi állapotuk, figyelembe véve betegségeket és ételintoleranciákat. Keressünk szakképzett dietetikust, aki kellő tudással és szakmai tapasztalattal segíthet kialakítani a saját étrendünket, amely nem egy néhány hetes diéta, hanem évekig tartható.

Figyeljünk a relaxációra! Az egészséges életmód fontos része, hogy a stresszt le tudjuk tenni, és megfelelő módon pihenhessünk. Ebbe nem csak az elegendő mennyiségű alvás tartozik bele, hanem olyan tevékenységek, amelyek segítenek minket a kikapcsolódásban. Mindenki megtalálhatja a hozzá közelálló és bevált módszert. Ha kiegyensúlyozottabbak vagyunk utána, akkor működik.

+ 1 Jutalmazzuk meg magunkat! Könnyebben dicsérünk másokat, miközben magunkat elhanyagoljuk. De nem engedhetjük meg, hogy napok, hetek teljenek el a megbecsülés érzése nélkül. Ha nem kaptuk meg a munkahelyen, vagy a környezetünktől, ne búsuljunk! A legjobban úgyis mi tudjunk, minek örülünk igazán! Legyen az egy finom vacsora, egy pohár bor vagy egy forró fürdő a nap végén. A boldogsághormonok és az elégedettség érzése új lendületet ad nekünk. Szokjunk rá!

Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, minden a helyén van, eszünkbe sem jut a változtatás gondolata. De mi van, amikor már tudatában vagyunk annak, hogy lépnünk kellene, mégsem tesszük meg az első métereket? Vagy megtettük, de elfogyott a lendület és nehéz újra erőt meríteni? A környezet irigységből vagy szintén elkényelmesedett gondolkodásból hajlamos visszahúzni mindenkit a saját szintjére. Ne hagyjuk, hogy sikerüljön nekik! Vegyük sorra, mi szól a régi és mi az új életmódunk mellett? Ha kezdésként csak a fenti pontokat követjük, sokat tehetünk magunkért. Az elején ugyan erőt kell venni magunkon, hiszen eltérünk a kényelmes napi menetrendünktől, de a hasznot gyorsan érezhetjük. Nem csak testileg leszünk fittebbek, de lelkileg is jobban érezzük magunkat, jó hatását a munkánkban és a privát életünkben is érezni fogjuk.

WR

Előző cikk10 ok, amiért nem tetszett Kuba – de egyszer azért látni kellett!
Következő cikkTermálfürdő a hideg napokra