A hideg téli időben jól esik a nap végén egy kád forró fürdőt venni. De még ennél is jobb egy meleg termálfürdő medencéjében elmerülni. Milyen meleg vizű helyekre érdemes ellátogatni hazánkban? A teljesség igénye nélkül itt van pár észak-magyarországi, gyógyvizéről ismert település, ahova ellátogathatunk.

Egerszalók gyógyerejű vize mellett több különleges nevezetességgel is büszkélkedhet. A kellemes termálvízzel teli medencék mellett a fürdőzők egy igazán egyedülálló képződményt láthatnak, a sódombként is ismert mészkődombot. A világon még két ilyen természeti jelenség létezik, így ha valahova érdemes elutazni a meleg vízért, akkor Egerszalókba biztosan. A gyógyvíz mellett wellness részleget, színvonalas szállodát, nosztalgia fürdőt is találhatunk. És persze a környék bővelkedik jó kirándulóhelyekben is, ami után még jobban esik áztatni fáradt tagjainkat.

Öt kilométerrel arrébb, szó szerint a szomszédban található egy másik híres fürdő is, a demjéni. Sokak szerint az itteni víz képes lassítani az öregedést a benne található vas miatt, a kén pedig jó hatással lehet egyes ízületi és érrendszeri megbetegedésekre.  A modern aquapark remek kikapcsolódást jelenhet az egész család vagy egy baráti társaság számára is, de Demjén legizgalmasabb része mégis csak a helyi barlangfürdő. Ahogy Egerszalókban, úgy Demjénben is van lehetőség éjszakai fürdőzésre.

A mezőkövesdi, hivatalosan is gyógyhelynek minősített Zsóry Gyógy- és strandfürdő igen népszerű a gyógyulni vágyók körében. Nem csoda, hiszen vize bőven tartalmaz szulfidként és hidrogén-karbonátos szabad szénsavat, mely sokféle megbetegedésre nyújt enyhülést. Ilyenek például az ortopédiai vagy reumás problémák. Az egészségeseknek pedig jó hír, hogy ez a termálvíz pozitív hatással van a szervezet ellenálló képességére is. A gyógyászat mellett nagy hangsúlyt feletettek a kikapcsolódásra és feltöltődésre is; ezt bizonyítja a huszonkét medence, a csúszdapark, a szauna és az élményfürdők.

Északkelet-Magyarország egyik kedvelt fürdőhelye a Miskolc-Tapolcai barlang- és gyógyfürdő. A természet alkotta barlangjáratok lenyűgözőek. Az ölükben lévő medencék egyedülállóak nemcsak hazánkban, de egész Európában is. A kemény mészkősziklákat a víz vájta ki. Az itteni kalcium tartalmú meleg karsztvíz regeneráló hatású, és előnyös mozgásszervi vagy szívbetegségek esetén is. A fürdő hangulatos sziklaalagúttal, pálmafákkal, szökőkúttal teszi még kellemesebbé a pihenést vagy a gyógyulást. A beltéri medencék mellett kültériket is igénybe vehetünk. A wellness és gyógy részleg pedig további szolgáltatásokat kínál. A fürdő előtti parkban sétálhatunk, jó időben bobozhatunk is.

Magyarország híres a sokféle termálvizéről. Egy mondás szerint te vagy valamelyik családtagod biztosan olyan környéken él, ahol van legalább egy gyógyvizű fürdő. Használjuk ki ezt az adottságot; a fentiek mellett biztosan találunk az otthonunktól nem is olyan távol.

PM

Előző cikk5 tipp, hogyan tarthatjuk az életmódváltást
Következő cikkA humor változik az életünk során