Ha utazni készül a család vagy baráti társaság, igyekszünk olyan programot és helyet találni, ahol mindenki jól érezheti magát. Mivel négylábú kedvencünk szinte már családtagnak számít, őt sem szeretnénk kihagyni a jóból. De ahogyan egy kisgyermekes családnak is jó tervezésre van szüksége az utazáshoz, úgy a kutyás kirándulásoknál is fel kell készülni pár dologra.

Mindenképp szeretnénk, ha a kis kedvencünk is élvezné a kikapcsolódással töltött időt; de van, hogy mi egész máshogy képzeljük el a pihenést és feltöltődést, mint ő. Például egy wellness hétvégére, múzeumba vagy állatkertbe nem biztos, hogy praktikus magunkkal vinni. Kisebb kiállításra egy jól nevelt kedvenccel néhány helyen beengednek. Másik megoldás lehet, hogy a múzeumi élményekre kevésbé vágyó családtag – általában szokott lenni ilyen a legtöbb társaságban –tesz egy kis városnéző sétát a kutyussal, amíg a többiek kulturálódnak. De néha az a legideálisabb, ha az ilyen jellegű pihenés idejére gondoskodunk kutyapanzióról, vagy egy megbízható barátnál szállásról.

Ha természetjáró programot tervezünk, könnyebb dolgunk van. A legtöbb kutya örül az új élményeknek, szagoknak, a jóleső testmozgásnak. Egy igazi vadászkutya könnyed farkcsóválással lehagyhat minket a meredek emelkedőkön is. De például egy kisebb testű szobakutya az első hat-nyolc kilométeren talán még virgonc, a továbbiakban viszont már kis túlzással az életéért küzd. Ha hasonló a mozgásigényünk, akkor nem lesz semmi gond; egyébként gondoskodhatunk egy mindkettőnk számára kényelmes hordozó táskáról. Semmiképp se akadályozzon minket a mozgásban, és a kutyusnak se zsibbadjon el benne semmije. Biztosan hálás lesz, ha a hátunkról pisloghat ki a nagyvilágba, miközben fáradt lábacskái pihennek.

Ahogy az utazásainknál általában magunkkal visszük az iratainkat, ruháinkat és higiéniai csomagunkat, a kedvencünknek is össze kell készíteni egy saját kis kiránduló pakkot. Hosszabb úton, valamint tömegközlekedésen szükség lesz az oltási könyvre, esetleg az útlevélre. A kutya és a többi utas biztonsága érdekében, az aktuális előírásokat betartva szükség lesz pórázra és szájkosárra is, esetleg hordozó táskára. Autóban való szállításhoz kapni lehet kutyabiztonsági övet, valamint biztonságos és erős dobozokat. Nagyon praktikus, konkrétan utazáshoz való etető és itató edényeket szerezhetünk be, így bárhol vagyunk is, mindig tudunk friss és tiszta vizet adni a kutyusnak. Természetesen legyen nálunk elegendő piszoktakarító zacskó, és pár alapvető elsősegély eszköz: csipesz, fertőtlenítő… Ha szokott hordani, akkor hideg időben ne feledkezzünk meg a kabátkáról, esetleg az útsózás miatti irritációra a mancskrémről sem.

Számos honlap és ajánló gondoskodik a kutyabarát szállás- és egyéb helyek részletes listájáról. De érdemes lehet megkérdezni más szolgáltatókat is, mert egyre többen kezelik rugalmasan ezt a kérdést. Ehhez persze arra is nagy szükség van, hogy a kutyánk jól nevelt és mindenképpen szobatiszta legyen. Indulás előtt egy kicsit tréningezhetjük is, hogy jól bírja majd az autózást, és könnyen kijöjjön más állatokkal. Kutyás turistaként valószínűleg könnyen fogunk új ismeretségeket is kötni majd az út során, plusz élménnyel gazdagítva így az kirándulásunkat.

PM

Előző cikkScrapbook – kreatív napló az életedről
Következő cikkMi csípett meg, hogy ennyire fáj?