Még az általános iskolában az egyik történelem órán rádöbbentem, hogyha én magam nem vezetek valamiféle nyilvántartást az életemről, akkor bizony senki sem fog. De hogyan fogok emlékezni rá, hogy egy-egy fontos dolog mikor és hogyan történt velem? Mivel gyerekfejjel a nyaraimat tartottam a leginkább élménydúsnak, ezért egy kis füzetbe majd tíz éven át szorgalmasan jegyezgettem a nyári „kalandjaimat”, kiegészítve egy-két kisebb rajzzal vagy beragasztott tárggyal. Ez volt az én első scrapbook próbálkozásom.

Ha valakinek az életéről filmet forgattak vagy könyvet írtak, az könnyen átélheti újra az emlékeit. De a legtöbben nem vagyunk ilyen szerencsések. Bár a mi kis személyes életünk talán nem tart ezrek vagy milliók érdeklődésére számot, azért jól esne egy minőségi dokumentáció. Valami hasonló igényt elégít ki az egyre népszerűbb scrapbookozás.

Mit takar pontosan a scrapbook kifejezés? Igazából a személyes és családi életünk emlékeit örökítjük meg kreatív módon. Fotókat, apró tárgyakat és a hozzájuk írt szöveget kiegészítve néhány dekorációs elemmel létrehozunk egy esztétikus kis dokumentációt. Később jól esik újra és újra visszanézni. Sokszor egy teljes albumot vagy könyvecskét tesz ki a scrapbook gyűjtemény, máskor egy önálló kép készül. Ajándéknak is kiváló, hiszen a közös emlékeket szívesen őrizzük. Másik nagy előnye, hogy maga a készítés egy igazán önkifejező és kreatív hobbi, ami feltölthet és kikapcsolhat a hétköznapi tevékenységek után.

Az egyik legjobb dolog a scrapbookban, hogy bárki nekifoghat, nincs szükség nagy kézügyességre, inkább csak türelemre és az alkotás vágyára. Az önkifejezés az egyik legfőbb cél. Persze szeretnénk, ha a végeredmény valóban esztétikus lenne, de ebben nagy segítségünkre van a sokféle megvásárolható alkatrész és internetes ötlet, amikkel kedvünkre „játszhatunk”. Az elején lesz szükség legfőképpen az ötletgyűjtésre, később a saját életünk lesz az inspiráció.

Kezdésnek szükségünk lesz egy alap albumra, ami a vázat fogja adni. Ez sokszor összefűzött erős és vastag lapokból áll, amik jól bírják a ragasztót és a festéket. Ezt akár magunk is elkészíthetjük. Sokan szeretik a fekete vagy a natúr barna albumokat, mert ezeken sokféle dekoráció és a legtöbb fotó is jól mutat. Szükség lesz még néhány színes és mintás scrapbook lapra, ollóra, ragasztóra, saját fotókra és apró emléktárgyakra, különféle vastagságú és színű filcekre, és persze bármilyen tetszőleges dekorelemre. Ezek lehetnek 2D-s vagy 3D-s matricák, filcanyagból vagy vékony fából készült apró figurák, színes gombok, gyöngyök, stencilek, festékek, csillámpor, nyomda, szalag, szinte bármi.

A scrapbookunk témája lehet úgy általában a családi életünk, de megörökíthetünk így konkrétabb eseményt is, amit szívesen átélnénk újra és újra. Ilyen lehet például az esküvőnk, egy jó utazás vagy egy emlékezetes barátság. Akár a nagyinak is készíthetünk egyet a saját életéről, vagy magunknak a középiskolás vagy egyetemi éveinkről. Az utazós scrapbook készítése például olyan, mintha a nyaralást egy plusz kellemes programmal kiegészítenénk. Folyton be van kapcsolva a „detektorunk”, mint egy kincskeresőnek, hogy összegyűjtsük az apró kiegészítő elemeket: itt egy illatos tea filter tasak abból a hangulatos kávézóból, vagy az első repülőjegyem, egy falevél vagy virágszirom a túráról, egy pici lapos kavics a tengerpartról… Alkossunk szabadon, készítsünk emlékeket másoknak vagy saját magunknak!

PM

Előző cikkA téli esték otthoni szettje
Következő cikkUtazás a kedvenc helyedre a kedvenceddel!