A születésnap, évfordulók és ünnepi szezon alkalmával számos ajándékot kapunk barátoktól és családtagoktól. Bár minden ajándékot nagyra értékelünk, előfordulhat, hogy néhány olyan tárgyat kapunk, amelyek nem igazán találják meg a helyüket az életünkben. Ilyenkor merül fel a kérdés: mit kezdjünk ezekkel a dolgokkal?

Hogyan reagáljunk?

Mielőtt nagy családi vitát provokálnánk, mindig tartsuk szem előtt, hogy az ajándékot adó személy igyekezett és gondolkodott azon, hogy örömet szerezzen nekünk. Ezért a kedves gondolatokat és szándékot értékeljük, és köszönjük meg. Még akkor is, ha az ajándék egyáltalán nem illik az ízlésünkhöz. Olyan kijelentésekkel, mint „Ó, milyen kedves, hogy ennyi időt szántál rá” vagy „Nagyon köszönöm, hogy ennyi erőfeszítést tettél”, tisztelettel adózunk annak a munkának, amit a másik befektetett annak érdekében, hogy örömet szerezzen nekünk.

Őszinteség – de módjával

Elsősorban attól függ, milyen a kapcsolatod a ajándékozó személlyel. És attól is, hogy milyen típusú az a személy, aki az ajándékot adja, ezért kérdezzük magunktól, hogy az őszinteségünkkel megbántjuk-e a másikat, és milyen célt szeretnénk elérni.

Ugyanis ha egy idős rokon napokon át kötötte a karácsonyi pulóvert, akkor őt talán csak fölöslegesen bántanánk meg. Ez esetben a befektetett idő és szívügy kerülnek előtérbe. Más a helyzet a barátok vagy a partnered esetében. Ha tényleg nem tetszik egy ajándék, próbáljunk őszinték lenni, és finoman szóljunk hozzá. De itt is érvényes: hallgassunk a belső érzéseinkre és tapintatosságra. Az is megoldás lehet, ha nem az ünnepi összejövetelen, hanem egy későbbi időpontban hozzuk fel a témát. Arra figyeljünk, hogy mindenképpen emeljünk ki valami pozitívat az ajándékban, és hangsúlyozzuk azt is. Például: „A pulcsi gyönyörű színekkel rendelkezik. Nagyon köszönöm, hogy ennyi erőfeszítést tettél. Sajnálom, de nem áll jól nekem.”

Az ajándékok újrahasznosítása

Egy kiváló lehetőség arra, hogy ne csak a szekrény mélyén porosodjanak feleslegessé válva. De hogyan alakíthatod át ezeket az ajándékokat valami olyanná, ami ténylegesen hasznos lehet.

1. Gondolkodj kreatívan: DIY projektek

Azok az ajándékok, amelyek látszólag nem illenek bele mindennapi életedbe, lehetnek a következő kreatív projektjeid alapja. Például használj festéket, hogy az unalmas fotóalbumot egyedi emlékkönyvvé alakítsd át. Az ilyen saját készítésű tárgyaknak nemcsak érzelmi értékük lesz, hanem egyedi stílusodat is kifejezheted velük.

2. Regifting: Adj második esélyt

A regifting, azaz az ajándékok újbóli továbbadása egy elfogadott és gazdaságos módja annak, hogy megoszd másokkal azokat a tárgyakat, amelyek számodra nem ideálisak. Ügyelj arra, hogy az új címzettnek valóban örömet okozzon az adott ajándék, és ne kerüljön vissza ugyanarra az emberre, akitől eredetileg kaptad.

3. Adományozás: Segíts a rászorulóknak

Az ajándékokat adományozni egy nemes cselekedet, ami sokszor a felesleges tárgyak értékesítése helyett is kiváló megoldás lehet. Gondolj a helyi jótékonysági szervezetekre, az adományboltokra vagy olyan közösségi csoportokra, amelyek segítségre szorulnak. Egy jó minőségű, de számodra felesleges dolgot sokan nagy örömmel fogadnának.

4. Online eladás: Pénzt a nem használt dolgokért

Ha az ajándék olyan, ami másoknak is tetszhet, de neked mégsem passzol, gondolj a eladásra. Számos olyan platform létezik, ahol könnyedén értékesítheted a nem kívánt dolgokat. Ezzel nemcsak helyet szabadítasz fel, hanem pénzt is keresel, amit másra fordíthatsz.

5. Cserélj másokkal!

Próbáld ki a csereprogramokat a barátaiddal vagy más közösségekkel. Lehet, hogy számodra felesleges egy konyhai készlet, de valaki másnak éppen erre van szüksége, és cserébe te kaphatsz valami hasznosat. Ez egy fenntartható és költséghatékony módja annak, hogy kielégítsd szükségleteidet anélkül, hogy új tárgyakat vásárolnál.

Az ajándékok újrahasznosítása és továbbadása kiváló módja annak, hogy a felesleges tárgyaknak új életet adjunk, miközben segítünk másoknak vagy akár pénzt is kereshetünk velük. Legyél kreatív és gondolkodj fenntartható módon az ajándékokkal való bánásmód kapcsán. A végeredmény nemcsak rendet teremt, hanem boldogságot is hoz mind az adó, mind az ajándékozó számára.

Wágner Rózsa

Előző cikkKörnyezettudatos karácsony: magunkat is kíméljük, nem csak a bolygót
Következő cikkÍgy készítsd el a saját „vision board-odat!” – 5 tipp a sikeres tervezéshez