A meleg napsütés egyre jobban csalogat minket a szabadba. Nincs is jobb esti program, mint egy kerti grillezés vagy nyársalás.

A kerti sütögetések utánozhatatlan varázsa

A szabadban sütés-főzés és evés olyan hangulattal bír, ami megemeli a közösen eltöltött idő értékét. A szabadban készült ételeknek még az íze sem ugyanolyan. Számolhatjuk a téli szezon végét az év első kinti sütögetésével – kis szerencsével erre akár már egy melegebb márciusi napon is sor kerülhet. Hirtelen ötlettől vezérelve, kevés előkészülettel, pénztárcabarát módon is megszervezhetünk egy ilyen programot: pár darab zöldség, egy kis kolbász, virsli és szalonna, egy-két szelet kenyér; kész is a tökéletes vacsora. Ilyenkor egy-két kerti szék, párna és pléd, fáklya vagy fényfüzér már képes nyaralós hangulatot varázsolni a kertbe. Remek lehetőség közös kikapcsolódásra ott is, ahol bent a házban nincs elég hely egy nagyobb társaságnak.

Eljegyzési grillparti a kertben

Akár családi ünnepek kerete is lehet egy közös kerti sütögetés, grillezés vagy BBQ. A szabadban végzett tevékenységek egyébként is felértékelődtek a járvány alatt.  Valószínűleg egy ballagási vagy eljegyzési ebéd sokkal fesztelenebb lesz egy közös grillezés alkalmával, mintha egy elegáns étteremben ünnepelne a család. Persze ehhez kell nyitottság a család többi tagjának részéről. Lehet emelni az ünnepi hangulaton egy elegánsan berendezett terasszal, hangulatvilágítással, kinti bárpluttal, csokiszökőkúttal vagy előre összekészített grill csomagok vásárlásával. Más alkalmakkor befoghatjuk a családi egyik ügyes tagját, hogy készítse el a jól bevált sültjét, míg a nagymama házi süteménnyel, mások salátával és egyéb finomságokkal járulnak hozzá a közös étkezéshez.

A lényeg, hogy az étel a szabadban készüljön

Az ízlések eltérőek; valaki éppen a nyárs egyszerűségében rejlő lehetőségeket kedveli, ahogyan tűzbe merengve forgatja a bot végén a szalonnát. Mátrai tájszólással élve a csúrdításnak, vagyis a szalonnasütésnek mondhatni „gépesített” formája a vallatóval, vagyis vas szalonnapréssel sütés. Még ezzel is megmarad a szabad tűz varázsa, de rövidebb idő alatt tudunk nagyobb mennyiségű finomságot előállítani. Mások a tárcsára esküsznek, aminek segítségével remekül lehet húsokat és más finomságokat sütni. Lehet egészen „művészi” szintre is emelni a kerti konyhai műveleteket. Komolyabb berendezéseket, felszereléseket is kapni, amikkel még nagyobb élmény a sütés. Az ételek előkészítése ilyenkor pácolással kezdődik, és a jó tűz megrakásának is megvan a maga pontos menete. Remek családi program lehet ebbe belevonni a fiatalabbakat, és átadni nekik a fortélyokat. Bográcsban főzhetünk gulyást, vagy az Alföld egyik jellegzetes ételét, az öhömöt. Ez egy különleges elkészített krumplistészta; néhány nyírségi településen rendszeresen szerveznek öhöm főző versenyt is. Praktikussági okokból sokaknak van kint egy kerti főzőállomásuk, ahol sokkal jobban esik a nagy nyári melegben a konyha helyett elkészíteni egy húslevest; a szörp- és lekvárfőzésről nem is beszélve.

Nem csak hús kell egy jó grillezéshez

A zöldségek ugyanolyan fontosak, mint a sütésre váró húsok. Kész salátákkal vagy csak ízlésesen felvágott zöldségtállal, szószokkal, akár házi kenyérrel érdemes köríteni a kerti sütögetésünket. Sőt készülhetünk grillezni való sajtokkal és előre fűszerezett zöldségekkel is, amik fóliában, grillen vagy nyárson finomra sülnek a vegetáriánusok és könnyebb ételt kedvelők nagy örömére. Desszertet is készíthetünk a kertben: készíthetünk nyárson pillecukrot, vagy grillezhetünk fűszerezett gyümölcsöket is. Finom italokkal is érdemes készülni: limonádé, idény szörpök, behűtött sörök, az ételhez passzoló borok és nyári koktélok biztosan emelni fognak a hangulaton.

GB

Előző cikkBoldogkő vára és a híres Oroszlánszikla
Következő cikkLegyél gyerekes!