Amikor teli várakozással kelünk útra, mindig olyan élményekre számítunk, amelyek a szabadság letelte után még hosszú ideig energiával láthatnak el minket. Kikapcsolódás, aktív túrázás vagy fekve olvasós napok? A fantáziánk mellett a lehetőségeinket szemlélve ki is derül az aktuális úticélunk.

Hazai adatok

Bár a nyár gyorsan véget ér, szabadságot bármikorra tervezhetünk, évszaktól függetlenül. Hiszen egy néhány napos kiruccanás nem csak a legmelegebb hónapokban esik jól.

Egy pandémia előtt végzett felmérésből megtudjuk, hogy a magyar háztartások egynapos belföldi utazásai 2016-ban évente átlagban 4,8 alkalom volt, míg 2019-ben már 5,6 alkalomra növekedett. Köztudott, hogy a világjárvány alatt a turizmus mélyzuhanásba kezdett. Ez nem csak a szektorban dolgozókat, hanem az utazni vágyókat is érintette. A Magyar Utazási Irodák Szövetségének felmérésében már olvashattuk, hogy a magyar válaszadók körében (1094 fő) csökkent az utazások gyakorisága a járvány előtti időszakhoz viszonyítva, azonban a megkérdezettek kétharmada úgy nyilatkozott, hogy nem változtak az utazási szokásaik.

Európai számok

Az eurostat 2021-es évet elemző felmérése kitért arra is, hogy az EU polgárai átlagosan 5 vendégéjszakát töltöttek el valahol, és főszerepet kaptak a belföldi utazások. A 15 évesnél idősebb magyarok 42,4 %-a vett részt valamilyen utazáson (2019-ben 65 %), az EU átlag 55,9 % volt. Összehasonlításként a bolgárok 22,7 %-a, a románok 26,6 %-a, míg a hollandok 81 %-a, a franciák 78 %-a, a németek 65,6 %-a.

2021-ben 10-ből 7 európai belföldön töltötte szabadságát. A legkedveltebb külföldi úticélok Spanyolország és Olaszország lettek, ez utóbbi a magyarok 2023-as toplistáján is szerepelt.

Az időszakos lebontás eredménye nem meglepő, július és augusztus hónapokban keltek útra a legtöbben.

Gazdasági háttér

A financiális körülmények, az infláció hatása vette át a főszerepet a magyarok utazási szokásainak alakításában. A Hunguest Hotels felméréséből kiderült, hogy 202 év el elején sokan gondolták úgy, hogy az idei utazásaikról le kell mondaniuk, és az átlag költéseiket is csökkenteniük kell. 2022-ben a válaszadók 25 %-a mondta, hogy a szabadon elkölthető jövedelméből utazásra költött, míg 2023-ban ez az arány 20 %-ra csökkent.

Költségcsökkentési lehetőségek

A legtöbbet talán azzal tehetünk a kiadásaink mérsékléséért, ha időt és energiát nem kímélünk a kalkulációk és alternatívák feltérképezésekor. Érdemes rugalmasnak lenni a szállással, időponttal és ellátással kapcsolatban is, hiszen számottevő különbségek lehetnek az ajánlatok között. Nézzük, milyen szempontok alapján nézelődhetünk.

  • Kedvező ajánlatok vadászata. Nagy segítségünkre van már ebben az internet. Ha csak 20 évvel ezelőttre gondolunk, sokkal nehezebb helyzetben voltunk a maihoz képest, hiszen hogyan hasonlítottuk volna össze ennyi szálláshely vagy utazási iroda ajánlatát, egyáltalán honnan tudtunk volna a szállodák, panziók létezéséről? A keresés kiadja a számunkra nagyjából megfelelő eredményt, amelyek közül azonban már választanunk kell a saját szempontjaink alapján. Viszonyításkor figyelembe vesszük, hogy mit vállalunk be: alacsonyabb komfort, kevesebb szállodai étkezés, erkély nélküli szoba? Ha utánaszámolunk, például mennyit fizetnénk az előre kért reggeliért vagy mennyiből reggelizhetnénk meg a közeli pékségben, kávézóban, mérlegelhetjük, melyikre voksolunk.
  • Csomagolás. A táskánk pakolásánál alaposan gondoljuk át, mire lehet szükségünk az utazás alatt. Sokat spórolhatunk azzal, ha nem a helyszíni vásárlásra bízzuk magunkat, és itthonról visszük, amit csak lehet. Kisebb kiszerelésű tusfürdő és sampon, naptej, amelyeket akár a kis méretű flakonokba való áttöltéssel is előteremthetünk ahelyett, hogy ezt a mini méretet vásárolnánk meg.
  • Közlekedési eszköz. Amikor lehetséges, taxi helyett válasszuk a helyi közlekedési eszközöket! Vannak olyan távolságok, amelyekre érdemes megváltani a buszjegyet. Lehet, hogy 20 perccel tovább tart az út, viszont közelebb kerülhetünk a helyi emberekhez, képet kaphatunk róluk.
  • Saját szervezés. Az igaz, hogy nem minden esetben, de előfordul, hogy olcsóbban hozzuk ki az utazás végösszegét, ha mi magunk szervezzük le az utazást és a szállást.
  • City pass. Tudakozódjunk előre a helyi kedvezményeket nyújtó kártyák felől! Múzeumok, hegyi felvonók, koncertek – számos jutányos ajánlattal találkozhatunk.
  • Költések felírása. Ha feljegyezzük, mire adtunk ki pénzt, kontroll alatt tarthatjuk a költéseinket. Ezzel az utazásra szánt összeg nem fogy el azelőtt, hogy hazaérnénk.

Wágner Rózsa

Előző cikkSzoptatáskor jelentkező intenzív, negatív érzések – diszfóriás tejleadó reflex
Következő cikkÉlvezzük a hétvégéket!