… szeretlek.” Gondolhatnánk, hogy ez nyilvánvaló azon személyek számára is, akik irányába e nemes érzést tápláljuk. Azonban ha nem ismerjük egymás szeretetnyelvét, bizony olybá is tűnhet, mintha érzelmek nélkül lézengenénk kapcsolatainkban. A karácsonyfa alatti ajándékhalmaz nem mindenkit tesz boldogabbá. Van, akit egy öleléssel vehetünk le a lábáról.

– Szeretsz?

– Szeretlek.

A gyerekek őszintén teszik fel a kérdést pajtásuknak és őszinte választ is kapnak a játszótéren. Tudatában szeretnének lenni, hogy érez irántuk a másik, és ezzel megerősíthetik saját érzelmeiket is. Ha ez a kérdés felnőttek között hangzik el, játszótér nélkül is játszmák húzódhatnak meg a kérdés-felelek mögött. Tegyük félre az említett játszmákat és gondoljuk át, hogy a környezetünkben kinek mi esik jól, ki mit szeret kapni – a szó átvitt értelmében is. Ugyanis szerintem mindannyian voltunk már abban a helyzetben, amelyben nem volt egyértelmű a kapott impulzusok alapján, mit érez a társunk.

Lehet, hogy nem is szeret?

Emlékszem, milyen komoly felismerés volt számomra, amikor először hallottam a szeretet nyelvéről. Eszembe jutott és be tudtam azonosítani, a családban ki hogyan fejezi ki a szeretetét, és mi hogyan próbáljuk viszonozni azt a sok örömmel adott kis szeretet-bonbont.

Mindenkinek volt már része olyan szóbeli adok-kapok-ban, amelynek a kimenetele szinte megjósolhatatlan volt. Ha ismerjük a szeretetnyelveket, egyszerűbben juthatunk közelebb egymás lelkéhez. Nézzünk csak szét a környezetünkben, kit hogyan vehetünk le a lábáról. Segítőkészség, gyengédség, ajándékozás, dicséret és elismerés, együtt töltött idő? Ezek mind a lehetséges kifejező módokhoz tartoznak, néha kicsit keverve. Figyeljünk, mert a szeretet kifejezése általában megegyezik azzal is, hogy az adott személynek mi esne jól viszonzásul.

Az ajándékozás a legkézenfekvőbbnek tűnő szeretetnyelv, a legtöbb embernek ez jut eszébe először, ha örömet akar szerezni. Ha valóban ez vezet közelebb egy szerettének szívéhez, figyelje meg, milyen dolgok tetszenek neki. Virág, könyv vagy egy fülbevaló? A megfelelő tárggyal boldog perceket és jó pontokat is szerezhetünk.

Vajon miért kérdezte a barátnő, hogy szereti-e a párja, miközben ő mindent megtesz, hogy választottja kedvében járjon? A lovag étterembe és koncertre hívja, mert számára az együtt töltött idő a legfontosabb egy kapcsolatban. Ennek érdekében keresi az alkalmakat, programokat talál ki. De ne felejtsük el, ez az ő szeretetnyelve, ő így fejezi ki, hogy valaki fontos számára. Ha tehát e lovagnak mi is kedveskedni szeretnénk, kérdezzük meg, milyen közös kikapcsolódásoknak örülne? Írjunk belőle listát, és valósítsunk meg havonta egyet-egyet.

Lehet azonban valakit naponta étterembe vinni anélkül, hogy a szeretetet érezné. Hiszen mi a helyzet akkor, ha az együttlét helyett a kapott dicséretek töltik fel az energiakészletét és a szavak adnak neki erőt, hogy tovább tudjon haladni az életében? Ő az, akinek a folyamatos szóbeli megerősítés kell. Eddzünk rá! Ne felejtsük, hogy a szavak fontosak és használjuk is őket, amikor csak alkalmunk adódik rá! Már a reggeli ébredés után elkezdhetünk bókolni, kedves üzeneteket hagyhatunk a hűtőszekrény ajtaján, este pedig együtt elemezhetjük a napunkat, elismerve aznapi tevékenységeinket.

Mit sem érünk az eddigi trükkökkel, ha a kedvesünk azt tartja szem előtt, mennyit segítünk neki. A legcélravezetőbb, ha közösen megbeszéljük, ki milyen feladatokat lát el szívesen, és melyek azok, amelyeket örömmel venne a társától. Így válhat kedvenc feladattá a ruhateregetés és a vasalás, de az is kiderülhet, hogy míg a szemetet kivinni nem olyan nagy fizikai megterhelés, a törődést üzenjük vele.

gyengédség is lehet szeretetnyelv. Akiknek lételemük az érintés, nem érzik magukat biztonságban és szeretve, ha nem kapnak egy kis simogatást. Keressük az alkalmat, hogy megölelhessük egymást, séta közben fogjuk egymás kezét, vagy tanuljunk masszázstechnikákat és kerítsünk alkalmat a kényeztetés perceinek!

A szeretet nyelvei tanulhatók. Érdekeljen minket, hogy a családtagjaink, a párunk vagy a barátaink miben lelik igazán örömüket és ezt tartsuk szem előtt az „ajándékozás” alkalmával. Legyen empátiánk, és fogadjuk el, hogy nem vagyunk egyformák! Figyeljünk egymásra, mert a szeretetünkkel okozhatunk igazi örömöt egymásnak! Ne csak karácsony előtt alkalmazzuk a megszerzett tudást!

WR

Előző cikkÖsszegzés
Következő cikkAz Alzheimer-kór egyik lehetséges terjedése