Egy családi, baráti vacsora remek alkalom lehet a kikapcsolódásra, felüdülésre, hiszen a jó társaság a finom ételek mellett megalapozza a jó hangulatot. Nem beszélve a szépen terített asztal nyújtotta esztétikai élményről. Ha nálunk jönnek össze ünnepi vacsorára a rokonok és az ismerősök, szeretnénk, ha minden tökéletes lenne: a tálalás, a tisztaság, a fogások, az otthonunk berendezése. A meghitt hangulat mellett pedig nem szeretnénk elmaradni a trendektől sem. Milyen praktikákkal lesz a megterített asztalunk a büszkeségünk?

Biztosan nagy gondot fordítunk a menü összeállítására, hogy mindenki találjon kedvére valót. A hagyományos fogások mellett egyre több asztalra kerül vegetáriánus vagy vegán étel is. De már a klasszikus fogásokba is csempészhetünk egy kis újdonságot néhány különleges fűszerrel vagy egészségesebb körettel.

Az asztal elrendezésénél és a terítésnél kiinduló szempont, hogy mindenki kényelmesen elférjen, és a fogásoknak is jusson elegendő hely. A legjobb, ha kéznél van egy tálaló vagy zsúrkocsi is a fogások és az italok szervírozásához. Ha ez megvan, akkor jöhet a dekoráció. A legszebb tányérok, tálak, poharak és evőeszközök kerülnek ilyenkor elő a szekrényből. A klasszikus terítési szabályok mellett a fantáziánknak és a trendeknek is adjunk teret. Hiszen mikor máskor engedhetnénk szabadjára a bennünk lakozó dekoratőrt?

Modern hatást érhetünk el egy meglepő színű tányérral; például fekete tányéron nagyon jól mutatnak a világos színű ételek. A vörös színnel növelhetjük a vendégek étvágyát, a naranccsal vagy a sárgával pedig javíthatjuk a hangulatukat. A színek erőteljes hatásit szívesen alkalmazzák a szakemberek is; mi is bevethetjük ezeket a praktikákat. A tányérok és tálak alakjánál is nyúlhatunk a merészebb megoldásokhoz: ilyen például a szögletes vagy hullámos formavilág.

Az egységes stílus a tálakban, az evőeszközökben és a dekorációban eleganciát sugall. Mi mindent hangolhatunk össze? Ilyen lehet a szalvéta, a tányéralátét, a poharak, a terítő, a váza és a gyertyák, esetleg ültető kártyák, székpárnák, asztalon lévő fűszertartók. Milyen irányokban indulhatunk el? Nyugodtan vegyünk mintát ilyenkor az éttermek, gasztrobloggerek, főzőműsorok és gasztro rendezvények stílusából; itt biztosan találkozhatunk a legújabb trendekkel, és számtalan remek inspiráló megoldással.

A kézműves termékek divatja a konyhában is reneszánszát éli. Egy kerámia készlettel például biztosan egyedi lesz a terítésünk. Természetes dekorációval kiegészítve – szárított vagy friss virággal, leveles ágakkal – az összhatás stílusos és otthonos lesz. Még naturálisabb hatást érhetünk el egy gyönyörű fa étkészlettel. Színekben itt a barna, zöld, bézs árnyalatai dominálhatnak, de igazából bármelyik színhez nyúlhatunk, ami a természetben előfordul. A kézzel készült asztaldíszek, szalvétagyűrűk és dekorációs elemek jól illenek egy családi vacsora hangulatához.

A monokróm összeállítás kifinomultságot sugall. Ha finom pasztellszínekkel dolgozunk, még elegánsabb lesz a terítés. A virágokat, illatos fűszer ágacskákat itt se felejtsük el. Ha hideg színeket választunk, égősorokkal, lámpákkal és gyertyákkal vigyünk melegséget a dekorációba. Merítsünk ihletet az internetről, és válogassunk kedvünkre a divatos stílusokból.

PM

Előző cikkAjándékok házilag – avagy varrás kezdőknek
Következő cikkA Duna ölelésében – Esztergom