Az őszi esték valódi fénypontjai az illatos gyertyák, amik fényükkel komfortossá teszik az otthonunkat. A gyertyakészítés lehet a következő DIY (Do it yourself) projektünk.

Az otthonunk legyen komfortos

Az őszben az egyik legjobb dolog, hogy van okunk az otthoni bekuckózásra. A forró csokis, olvasós-filmezős, plédbe beburkolózós estéknek ekkor van igazán hangulata. Mivel fokozhatjuk igazán a „chill out” érzést? Jól ismert trükk, hogy az ügyes ingatlanos fahéjas sütit készít az eladandó ingatlanban, hogy a vevőkben az otthon érzetét keltse. Vagyis az illatok nagyban tudják befolyásolni a komfortérzetünket. A korán sötétedő őszi estéken jól esik, ha finoman égő fények vesznek körbe minket. A felsoroltakból egyszerre többet is kipipálhatunk egy egyszerű dologgal: gyertyákkal. Esztétikus kinézetükkel szépítik a teret, kellemes illatuk betölti a szobát, pislákoló fényük pedig apró csillagként világít csak nekünk. Elengedhetetlen kellékei a romantikus vacsoráknak és a kényeztető fürdőknek.

Bolti változat helyett DIY

Az ünnepek előtt számtalan gyertya közül válogathatunk, de egész évben van választék. Ezek is nagyon szépek tudnak lenni, illatban és stílusban is bőséges a kínálat. Komfortos megoldás készen vásárolni, de az az igazi, ha mi magunk készítjük el a saját gyertyánkat, vagy ilyet viszünk ajándékba szeretteinknek. A gyertyakészítés kellemes időtöltés, jó érzés az alapanyagait átalakítani, közben élvezni a színek és az illatok kavalkádját. Legjobb természetes alapanyagokat használni, például méhviaszt. Hobbiboltokban tájékozódjunk a lehetőségekről, keressünk jó lelőhelyeket. Kanócnak választhatunk pamutot, így az is természetes lesz. Amire még szükségünk van: melegítő edény, viaszszínező, olló, öntőforma, tetszőleges díszítő elemek. Ezzel a felszereléssel az öntéses technikát gyakorolhatjuk. A viaszt többször is újra olvaszthatjuk, ha elsőre nem tetszik az eredmény, így nem kell félni az alkotástól. A viaszt felolvasztás után öntsük a formába, amibe már előzetesen elhelyeztük a kanócot. Ha színezni szeretnénk, akkor még öntés előtt keverjük el a színező anyagot a viaszban. Ha illatos gyertyát szeretnénk, akkor szerezzünk be természetes illóolajokat, és használjuk őket aszerint, milyen hatást szeretnénk elérni. Érdemes DIY videókat keresni a témában, mielőtt nekiállunk.

Alternatív és kreatív megoldások

Lehet maradék gyertyákból, narancshéjból is ügyeskedni. Gyors és egyszerű gyertyakészítési mód, amikor méhviasz lapot tekerünk a kanóc köré. Mesés illata van már önmagában is. Az olvasztott gyertyánkat számos módon díszíthetjük: apró kagylókkal, kavicsokkal, festéssel, minták felragasztásával, egész fűszerekkel vagy fotókkal. Vannak gyertyakészítő mesterek, akik többféle rétegből építik fel művüket mártogatás technikával, majd faragással alakítják ki a szoborszerű végeredményt. Egy ilyen alkotást kár elégetni, extravagáns kinézete miatt kedvelt ajándékötlet. Egyre több kézműves alkotást árusító boltban lehet ilyet kapni. Egy másik különleges módja a gyertyakészítésnek, amikor kézzel formálják az egyes elemeket. Így lehet például rózsa vagy más virág alakú szépségeket kapni. Ránézésre hasonlítanak a kézműves szappanokhoz. A gyertyakészítés mellett remek DIY projekt a gyertyatartók alkotása is. Például ha ajándékba szánjuk, akkor ezzel együtt lesz teljes a kép.

GB

Előző cikkTúra az erdő fölött – lombkorona tanösvények
Következő cikkRossz hírek az oltatlanoknak és a súlyos Covid-ból gyógyultaknak