Szeretünk mindent tudni a kedvenceinkről és képesek vagyunk ezért elmenni a világ bármely tájára, legyen szó akár több évszázada élt írókról, költőkről, netán legendás énekesekről, illetve még élő zenészekről. Újabban egyre népszerűbb a hírességek életét nyomon követő turizmus.

Dante több mint hétszáz éve halott, de élőbb, mint valaha: már 2021-ben zajlottak azok a kiállítások és rendezvények, amelyek célja a nagy alkotó tudásának, és a XXI. századra gyakorolt, ma is élő hatásának megismertetése volt. Az eseménysorozat tavaly is folytatódott, és ma is számos programon vehetnek részt a turisták.

Minden város, ahol megfordult, kivette a részét az ünneplésből. Sokat írt és tartózkodott Firenzében, ahol megszületett és felnőtt. Medici városa éppen csúcskorszakát élte, a művészi erjedés helyszíne volt, ideális arra, hogy a fiatal Durante Alighieri (ez volt az igazi neve) utazó polgárként, politikusként és kiváló íróként színre lépjen.

Szoros kapcsolat fűzte Veronához is, firenzei száműzetése után számos művet itt alkotott.

 A sok vándorlás után Ravennában telepedett le. Maradványait a város által neki szentelt mauzóleumban őrzik. 

Most hirtelen ugorjunk pár száz évet. Napjainkban Elvis Presleytől Michael Jacksonig és az életükben legendává vált Beatles fiúkig túrák, gyűjtemények és múzeumok egész sorával találkozunk, amelyek életükbe engednek bepillantást.

Liverpool a Beatles városaként ismert, elég, ha csak a repülőtér nevére gondolunk. Hitte volna valaki, akárcsak 50 éve, hogy valaha egy beatzenész nevét fogja viselni egy légikikötő?

A liverpooli Royal Albert Dockban található Beatles Story gyűjtemény ad otthont a világ legnagyobb állandó kiállításának, amely a zenekar felemelkedésének történetét meséli el, a Quarrymen korszaktól a Cavern Club számtalan előadásáig, és természetesen a Beatlemania csúcsáig.

A látogató 12 nyelven hallgathatja meg a multimédiás audioguide-ot, miközben elámul a történelmi zenei emlékek lenyűgöző gyűjteményétől. Az örökzöld dalokban szereplő helyszínek mára zarándokhelyek lettek. Annak idején sok magyar Beatles-rajongónak fogalma sem volt róla, hogy mi köze is van az egyik legnépszerűbb dalnak az eperföldekhez. Szülei válása után Lennont Mimi nevű nagynénje nevelte, akinek a háza a nevezetes, valamikor epermezős terület közelében emelkedett. A parkban működött az Üdvhadsereg árvaháza is, egészen annak 2005-ig bezárásáig.

John egész életében visszaemlékezett azokra az ünnepségekre, amelyeket nyaranta rendeztek itt, amikor ő még kicsi volt. A mai Strawberry Field 2019 szeptemberében nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, most interaktív látogatói központ, kávézóval, üzletekkel, parkkal. 2020-ban, a világhírű zongorát, amelyen John Lennon komponálta az Imagine-t, kölcsönadták a Strawberry Field-nek, tehát aki ide látogat,  a XX. századi zene történelmének egy ikonikus darabját is láthatja. 

Akinek kevesebb ideje van, az felszállhat a Magical Mystery Tour-ra, amely nem más, mint két órás buszos kirándulás. Ennek keretében idegenvezetővel bejárhatja az összes híres helyszínt, ami a négy gombafejűhöz kötődik. 

De Kanada sem marad ki a Beatles business-ből. Hiszen ma minden, ami bármilyen módon kötődik hozzájuk, aranyat ér. Ma bárki megszállhat abban a montreali szobában, ahol 1969-ben John Lennon és Yoko Ono, többnapos ágyban töltésével, a világbékéért demonstrált.

New Yorkban is szerveznek túrákat, olyan jelszóval, hogy látogassa meg John Lennon egykori otthonait. Mindenki leginkább a Dakota házra kíváncsi, ahol a végzetes kimenetelű merénylet történt, de lakott másutt is.

Előző cikkAz unokával jóban lenni – nem jog, hanem kiváltság
Következő cikkVédett művészeti tárgy lett egy hátizsák